Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Citrónová buchta z dýně

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Jednoduchá buchta z dýně krásně voní a chutná po citrónu. Díky dýni je vláčná a my si ji zařadili mezi oblíbené dezerty. Je opět bez cukru, mléka, bílé mouky a vajec.

Ingredience
na vyšší plech
  • 1,5 kg dýně (stačí obyčejná velká)
  • 1 bio citrón
  • 1 litr vody
  • 350 g špaldové mouky
  • 300 g kukuřičné mouky
  • 200 g rozinek
  • 6 lžic oleje
  • 8 lžic ovocenky (nebo jiný ovocný koncentrát)
  • 2 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů (ne vrchovaté)
  • 1/2 lžičky vanilky
  • špetka soli

Vysokohorská turistika, fotky hor, taiji. To byly mé lásky, které jsem miloval, ale artróza kolene mi je vzala. Probl...

Jak připravit dýňový moučník

  1. Předehřejeme si troubu na 200°C.
  2. Citron ostrouháme na struhadle ze všech stran, kůru schováme, pak vyždímáme šťávu.
  3. Do mixéru dáme na kostky pokrájenou omytou dýni i se slupkou, přidáme vodu a rozmixujeme do hladkého pyré.
  4. Do mísy nasypeme mouky, přidáme špetku soli, kypřící prášek a promícháme.
  5. Rozmixované pyré nalijeme do suché směsi, přidáme ovocenku, šťávu a kúru z bio citrónu, rozinky a vanilku.
  6. Všechno pořádně vařečkou promícháme.
  7. Plech vymastíme olejem a vysypeme moukou.
  8. Těsto do něj nalijeme a pečeme cca 1,5 hodiny, dokud nezezlátne.
  9. Kontrolujeme špejlí (nečekejte ale špejli suchou tak, jako u klasické bábovky).
  10. Necháme vychladnout a můžeme krájet.
  11. Můžeme “pocukrovat” sušeným sladem, sušeným rostlinným mlékem nebo kokosovou moukou.

Praktické

  • Do buchty dávám ty velké české dýně, které nám na polévky, pečení apod. nechutnají, zatímco hokkaida si šetřím. Do receptu ale můžete dát jakoukoli dýni máte po ruce, její chuť tu není tak důležitá, nahrazuje část mouky a dělá vláčný dojem.
  • Pokud máte mixér s menším obsahem, rozmixujete dýni po částech vždy s trochou vody z celkového množství.
  • Pokud nemáte mixér, můžete dýni nastrouhat a množství vody a mouky uzpůsobit tak, aby výsledné těsto bylo téměř jako na litý koláč.
  • Pro nás je buchta sladká akorát, začátečníci zvyklí na hodně sladké konveční dezerty by si měli přidat rozinek nebo ovocenky.
  • Pokud by na vás byla po upečení stále málo sladká, polijte si ji polevou například karobovou, namažte marmeládou nebo polijte rostlinným sladidlem (slad, sirup).
  • Tato buchta není jako ta klasická z bílé mouky a bílků – lehká, suchá a nadýchaná. Jde spíše o hutnější, šťavnatý a mokrý dezert.
  • Buchtu jsem pekla poměrně dlouho, pokud by se dalo méně vody, možná by se doba zkrátila, můžete to vyzkoušet.

Obměna

  • Pokud nemáte kukuřičnou mouku, můžete použít jen špaldovou.
  • Pro bezlepkovou verzi naopak zase směs bezlepkových mouk jako je jáhlová, kukuřičná a rýžová.
  • Místo ovocenky můžete použít obilný slad nebo sirup.
  • Bio citrón můžete nahradit sušenou kúrou nebo esenciálním olejem.
  • Vanilku můžete dát ve formě prášku, vyškrábnout lusk nebo použít esenciální olej (pozor na umělá aromata).
  • Místo vanilky a citrónu můžete dát koření (například perníkové), těsto obarvit karobem apod.
  • Rozinky můžete také nahradit datlemi. Pak bude výsledná buchta sladší.

Děti

Dezert je vhodný pro děti od 1 roku. Pokud však menší dítě dostává běžně kupované pečivo, piškoty, sušenky apod., můžete mu bez obav nabídnout tuto zdravější variantu i v nižším věku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

No, normálně recepty nekomentuji. Na mixování dýně jsme odrovnali náš tyčový mixér. O to větší zklamání bylo, že se buchta nedala vůbec jíst. Konzistence byla výborná, ale manžel prohlásil, že ten kekel z pekel žrát nebude a že tak nedůstojný odchod si náš mixér nezasloužil.

Taky se přidám se svojí zkušenosti. Dělala jsem to přesně podle receptu, povedla se, krásné vypadala, jenom se to nedalo jíst. Prostě nám to nechutnalo, je opravdu hutná. Bohužel ani manžel to nechtěl a ten sní snad všechno. 😂 Mrzelo mne to, protože jsem do toho dala dobroty a to dost. 😔 Holt příště se žádostí s něčím jiným.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepková pletená vánočka z kvásku

Držíte bezlepkovou dietu a chcete si dopřát zdravou pletenou vánočku bez cukru, lepku, vajec, droždí a másla? Vymysleli jsme pro vás variantu kváskové váno...
9
21

Celozrnné palačinky s ovocnou omáčkou

Nevěřila jsem, že palačinky půjdou udělat bez mléka, vajec a bílé mouky a opak je pravdou, ani nepoznáte, že jsou jiné. Tyhle jsou navíc ještě přelité omáč...

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...

Kváskový celozrnný mazanec (vegan)

Nadýchaný velikonoční mazanec zcela bez cukru, vajec a mléka si můžete připravit snadno doma. Kupované mazance z bílé mouky strčí tenhle poctivě kynutý do ...

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...