Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Guláš ze zelí, mrkve, dýně a černých fazolí s rýží

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima
děti od 2 let

Tahle dobrota vznikla tak trochu náhodou. Byla jsem na návštěvě u Evy a měla chuť pro všechny uvařit večeři. V lednici byly uvařené černé fazole, rýže a několik druhů čerstvé zeleniny. A tak jsem opět improvizovala a výsledek se, alespoň dle blažených obličejů strávníků, povedl.

Ingredience
4 porce
  • 2 větší cibule
  • 1 hrnek na malé kousky pokrájené dýně (i se slupkou)
  • 1 velká mrkev
  • 1 hrnek červeného zelí pokrájeného na nudličky
  • 1,5 hrnku uvařených fazolí (černá, červená, může být i bílá, jakákoliv)
  • 2 stroužky česneku (není nutný)
  • trochu drceného kmínu (není nutný)
  • sůl
  • olej
  • 1/4 litru vývaru nebo horké vody
  • na dochucení trochu umeocta a sójové omáčky

Potýkala jsem se se spoustou zdravotních problémů, které jsem se řešila léky. Chtěla jsem to změnit a tak jsem hledal...

Jak připravit zeleninový guláš s fazolemi

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev na menší kolečka, nebo půlkolečka, dýni na malé kostky, zelí na nudličky.
  2. Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli, mrkev a trochu soli
  3. Cibulku s mrkví orestujeme do sklovata a zalijeme horkým vývarem, nebo horkou vodou.
  4. Přidáme dýni a zelí a vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 10 minut.
  5. Přidáme uvařené fazole a vaříme dalších 10 minut dokud není dýně i zelí měkké.
  6. Pokud je omáčka málo řídká, rozřeďte ji horkou vodou, nebo vývarem. Pokud je moc řídká, tak v trošce studené vody rozmícháme 2 lžíce kukuřičného škrobu a zeleninu s ním zahustíme.
  7. Necháme minutku povařit a je hotovo.
  8. Dochutíme umeoctem a troškou sojové omáčky Shoyu.

Praktické

  • Pokud máte předem uvařené fazole a rýži, můžete jídlo servírovat do 30 minut.
  • Podáváme s celozrnnou rýží, nebo jinou obilovinou. (pohanka, bulgur, rýže s bezpluchým ovsem…)
  • K jídlu se výborně hodí presovaný salát s mrkví a brokolicí. My jsme doplnili ještě pečenou dýní a řepou, napařenou brokolicí a čerstvými natěmi petržele a žabince ptačince.

Obměna

  • Použít můžete jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna doma. Dobrá je i kombinace s kedlubnem, červenou řepou, cuketou či mrkví.
  • Změnit můžeme také přidané koření, místo kmínu můžete dát tymián, nebo oregáno nebo také vůbec nic, což je ideální pro malé děti.

Kompletní talíř

  • Toto jídlo je kompletní talíř. Je zde jak luštěnina (fazole), tak obilovina (příloha -rýže) a tepelně upravená zelenina (v guláši). Jídlo skvěle doplní kvašený mrkvovo brokolicový salát. Ještě je důležité doplnit talíř o zelené natě – ideálně posypat petrželkou a praženými slunečnicovými, nebo sezamovými semínky.

Děti

  • Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my.
  • Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sojovou omáčku dáváme až k druhému roku.
  • Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Opravdu výborný a jednoduchý recept. Udělala jsem s kyselého zelí a maslove dýně a fazolky oriskove 🤩

Zaměnila jsem pouze fazole za cizrnu a přidala majoránku; chutnalo velmi :-)!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!