Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Houbová smaženice

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec

Smaženice nemusí být jen z tofu, zkuste tuto verzi, kde není ani tofu ani sójová omáčka. Pohrajte si s konzistencí a vylaďte do vaší představy.

Ingredience
  • 1 hrst loupané žluté čočky
  • 1 hrst rýžových vloček
  • 1 polévková lžíce lahůdkového droždí
  • několik žampionů
  • cibule
  • čerstvý česnek
  • čerstvá petrželka
  • černucha
  • kmín
  • sladká paprika
  • kurkuma
  • olej
  • citrónová šťáva

Dáša si vyzkoušela, jak funguje jídelníček Jíme Jinak. Ve svém příběhu o své zdravotní úspěchy i o velmi praktické zk...

Jak připravit smaženici ze žampiónů a čočky

  1. Čočku dobře omyjte, uvařte a nechte okapat.
  2. Omyjte rýžové vločky a namočte je na 10 minut.
  3. Na pánev přidejte olej, černuchu a kmín, nakrájenou cibuli, nakrájené žampiony a osmahněte.
  4. Když jsou houby a cibule osmahnuté, přidejte sladkou papriku, sůl a česnek. Promíchejte a znovu osmahnete.
  5. Nyní přidejte rýžové vločky, vařenou čočku, kurkumu a droždí. Promíchejte, přidejte trochu vody a vařte na mírném ohni.
  6. Podle toho, jakou konzistenci chcete získat – měkčí nebo zrnitější, upravte dobu vaření. Na závěr přidejte trochu citrónové šťávy, pepře a petrželky.

Praktické

  • Pokud chce smaženici “na hniličko”, přidejte více vody.
  • Pokud chcete tužší konzistenci, vařte déle a více vysušte.

Obměna

  • Žlutou čočku můžete nahradit loupaným mungem nebo loupanou červenou čočkou.
  • Místo žampiónů můžete použít jakékoliv čerstvé houby.
  • Mlžete přidat jakékoliv koření podle vaší chuti.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

25 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Milá Věrko, díky za recept. Moc jsem si pochutnala. Místo čočky jsem dala uvařené fazole. Kombinace koření je v receptu jedinečná. Výborná chuť. Mám v břiše jako v pokojíčku.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...

Žlutá květáková rýže

Květáková rýže na žluto s indickým kořením. Jednoduchá, chutná a voňavá zeleninová složka talíře, kterou si můžete na talíři doplnit dalšími dobrotami dle ...

Tempehové vegíčko

Veganská variace na míchaná vajíčka, tentokrát z tempehu. Tento pokrm je skvělý s kouskem kváskového chleba nebo do placek, třeba jako rychlá a zdravá veče...

Pečená pohanka

Zapečená pohanka s houbami. Výborné a jednoduché podzimní jídlo, jehož chuť vás určitě nezklame.

Fazolky po indicku

Fazolky patří k létu, je to zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Tento letní, i když pikantní, recept je příjemnou přílohou k rýži i chlebu. ...

Etiopská žlutá čočka

Velmi rychlý a praktický recept, kořeněné voňavé jídlo, které budete mít na stole během 15 minut.