Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Jáhlové karbanátky

Uvařeno
sezóna léto

Měkké a jednoduché letní karbanátky. Výborné teplé i vychladlé. U nás chutnají všem, doufám, že nezklamou ani vás.

Ingredience
  • 135 g jáhel v suchém stavu
  • 80 g čerstvé papriky
  • olej
  • pažitka
  • česnek
  • pepř
  • sůl
  • trocha strouhanky

Na podzim jsem prošla vaším kurzem Vánoce jinak a od té doby se mi změnily jak moje stravovací návyky, tak moje jídlo...

Jak připravit pečené karbanátky z jáhel

  1. Uvařte jáhly ve vodě v poměru 1:3. Vařte 20 minut do vstřebání vody.
  2. Nasekejte na drobné kousky papriku, pažitku, prolisujte česnek a dejte do misky.
  3. Uvařené jáhly projeďte lehce tyčovým mixérem. Neudělejte z toho kaši!
  4. Jáhly přidejte do misky k ostatnímu, osolte, opepřete a velmi dobře promíchejte. Nechte pořádně vychladnout.
  5. Rukama pomazanýma olejem tvořte karbanátky a lehce je obalte ve strouhance.
  6. Dejte na plech vystlaný pečícím papírem, pokapejte olejem a pečte asi 30 minut na 200°C.

Praktické

  • Během pečení není nutné otáčet.
  • Nechte trochu vychladnout, horké jsou dost křehké.
  • Podávejte s jakoukoliv letní zeleninou a nějakým dipem.

Obměna

  • Dochuťte jáhly podle vaší fantazie.
  • Pro bezlepkovou verzi volte bezlepkovou strouhanku  (např. kukuřičnou).

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a vynecháme pepř.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

45 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
16. 7. 2023

Karbanátky jsou opravdu vynikající, dala jsem si k nim cuketézu a bylo to skvělý😋

Proč v létě, když je to smažené? To kvůli té paprice?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cuketové galetky

Do italské letní kuchyně patří neodmyslitelně rajčata a bazalka, oregáno s cuketou ještě více umocní chuť a vůni Itálie. Doufám, že tahle křupavá dobrota b...

Veganský burger

Máte rádi karbanátky nebo burgery? Zkuste tuto zdravou variantu bez masa a dejte vědět, jak vám chutnaly.

Italský těstovinový salát

Typicky letní recept na lahodný lehký salát, který vás v horku osvěží, ale i zasytí.

Fazolový nákyp

Tento recept je něco mezi nádivkou a nákypem, je velmi dobrý i vychladlý s jakoukoliv zeleninou nebo salátem. Ideální jídlo pro přechod mezi létem a podzim...

Slané fazolové kokosky

Ačkoliv vzhledem i názvem připomínají dezert, tentokrát se nejedná o sladkou pochoutku, ale výborné slané karbanátky, které se skvěle hodí například k různ...

Fazolky po indicku

Fazolky patří k létu, je to zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Tento letní, i když pikantní, recept je příjemnou přílohou k rýži i chlebu. ...