Domů > Magazín > Blog

Jaká divoká zelenina už roste

Na každou procházku beru košíček, protože divoká jarní zelenina už roste a skvěle doplní naše jarní talíře. Dnes jsme si přinesly 8 druhů divoké zeleniny. Znáte je všechny?

edmikráska

Už v lednu jsme našli nedaleko řeky první sedmikrásky. Teď už jich je k vidění mnohem více, ale ty pravé koberce s bílými květy teprve přijdou. Lístky dáváme do salátu, květy jsou skvělé na zdobení polévek.

Divoká pažitka

To je naše oblíbená divoká zelenina. V lese byla menší, kolem sníh, ale na louce byla dvakrát tak vysoká. Chodíme na ní už pár dní a přidáváme do každé polévky a na každé jídlo. Dokud se dá snadno najít, protože kolem ještě není vysoká tráva.

Žabinec ptačinec a kozlíček polníček

Co nacházíme i v zimě, ale po zmizení sněhu se to lépe hledalo, je žabinec ptačinec (viz foto vpravo jednou v detailu, jednou s Karolínkou). U řeky byl malinký, v parku naopak tak veliký, že jsem váhala, zda je to ještě žabinec ptačinec nebo už kozlíček polníček. Jsou totiž v podstatě stejné a rozdíl je hlavně ve velikosti.

Kopřiva

Kopřivu už jsme nacházeli docela často, i když ještě maličkou, takže bylo těžké posbírat bez rukavic a nepopálit se. Ale i těch pár kousanců mi stálo za to, abych jich několik uštípla na špenát.

Hluchavka

Zatím jsou to maličké lístečky, které se hodí do špenátu i do salátu, na kvítky plné nektaru si ještě počkáme.

Medvědí česnek

Protože byla teplá zima, na místech, kde vloni byl až v březnu, jsme ho našli už teď.

Česnáček

Nedaleko medvědího česneku už lezly ze země také mladičké rostlinky česnáčku, který, jak už název napovídá, voní po česneku. Pár kousků jsme přidali do sáčku, bude se hodit pro svoje jemné česnekové aroma. Pokud nevíte, jak vypadá, podívejte se na fotku vpravo. Až vykvete, poznáte ho na tuty. Bude z něj docela vysoká rostlina.

Bršlice kozí noha

A posledním dnešním úlovkem byla bršlice kozí noha, kterou jsme taky nemohli nechat bez povšimnutí. Mladé rostlinky skutečně připomínají kozí kopýtka a její kořenitá vůně je nezaměnitelná. Vpravo se můžete podívat, jak vypadají mladé rostliny. Přidali jsme ji k ostatní divoké zelenině a vyrazili vařit oběd.

Nejlepší je čerstvá divoká zelenina

Všechny ty zelené poklady jsme doma opraly ve vodě. Část padla do jídla a část jsme nechaly okapat a daly do skleněné zavírací misky a do lednice. Do každého jídla přijde něco a zítra či pozítří zase doplníme zásoby.

Právě teď roste to, co potřebujeme

Příroda nám vždycky nabízí to, co právě nejvíc potřebujeme. Po zimě jsou to mladé zelené a silné jarní rostliny bohaté na vitamíny, minerály a stopové prvky. Na jaře nám dodají to, co v zimě nejvíc chybělo. Pomáhají nám vyčistit a uvolnit játra a žlučníky, které na jaře na svém vrcholu.

Bio zelenina zdarma

Pokud je nesbíráte v nějakém skutečně příšerném prostředí, jsou rozhodně víc bio než jakákoli běžně pěstovaná zelenina. A navíc zdarma :-) Jedinou nevýhodou je, že se nedají nasbírat příliš do zásoby, protože rychle vadnou. Holt musíme víc chodit ven, dýchat čerstvý vzduch a jako bonus si ještě můžeme odnést něco zdravého a čerstvého domů.

Fotky

Fotky všech výše uvedených jedlých bylin si můžete ještě v detailu prohlédnout poklepáním na fotku v galerii pod článkem. Poznáte, která je která?

Co roste u vás?

A nezapomeňte nám dát vědět, co už roste u vás a jakou divokou zeleninu používáte vy. Fotky vašich úlovků můžete vložit na náš Facebook, ať se můžeme inspirovat i my ostatní.

 

 

PS: Pořád tu něco čtete? Pojďte vařit!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

mariaolhacava
28. 5. 2021

Chci se s vámi podělit o moji radost.
Udělala jsem pesto z čerstvého jitrocele
kopinatého,jarní cibulky ,bršlice a pár kešu oříšků.
Byla to velká mňamka. Pak jsem vyzkoušela různá pesta z pažitky,řebříčkových lístečků,pampeliškových listů ,kopřivy, libečku atd a chci ještě vyzkoušet další kombinace všeho možného ,co mi roste na zahradě i mimo zahradu Moc mě to baví i chutná. Jo a krom pesta si pochutnávám na různých bylinkových “špenátech” a to je taky velká mňamka. Posledně jsem si udělala přílohu ke “špenátu” z těsta z Jíme jinak/ mouka ,voda a malinko soli / které mám v lednici a podle potřeby z něj odebírám. Když dojde, udělám nové. Dělám z něj pečivo, plněné čínské knedlíčky s jakoukoliv náplní – https://www.youtube.com/watch?v=OneefHzPb6k , placky atd.
Chtěla jsem si udělat placky na suché pánvi, ale dostala jsem nápad a ty vyválené placky jsem uvařila . Bylo to moc dobré, takové větší těstoviny – každou placku jsem vzala třemi prsty za střed a zmáčkla k sobě a šup s ni do vody.
Milá Evičko a moje milé “spolužačky” děkuji vám všem za všechny vaše nápady,zkušenosti a info ,které mě moc pomohly až tak,že se ze mě stala milovnice kuchtění a hlavně jezení . Život je nádhernej. MM

A co teprve květy stromů… takový javor nebo třešeň to je lahoda.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

5
8

Sezónní jídelníček: Co jíst v červenci?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
1
20

Plevel – první jarní zelenina

Sobotní obchůzka po okolí odhalila nový zdroj čerstvé jarní zeleniny. Je zdarma, je v bio kvalitě, plná potřebných živin a energie, roste všude okolo. Stač...

Jak využít první jarní rostlinky

Jaro je už tady a nabízí nám zdarma spoustu divokých jarních bylinek a rostlinek, které můžete využít doma k tvorbě výtečných receptů a pokrmů. Přečtěte si...
31

Sezónní jídelníček: Co jíst v dubnu?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
17
21

Fialka a maceška v kuchyni

Fialka i maceška se používají nejen na léčení, ale dají se nádherně využít i v kuchyni. Jejich sezóna právě začala, tak si s nimi neváhejte zpestřit talíře...
37
51

Toto jste o medvědím česneku nevěděli

Medvědí česnek je jedna z prvních bylin, které na jaře vyrážejí a které mohou člověku po dlouhé zimě dodat energii a vitaminy. Už začíná jeho sezóna! Víte,...