Lesní pažitka neboli divoký šnytlík » Jíme Jinak

Lesní pažitka neboli divoký šnytlík

Autor , Rubrika Zelenina, Právě se děje, Recepty, 23.03.2017

Štítky:, , , , , , , , , , , , ,

Chodím na něj už řadu let a oko mám na něj tak vycvičené, že ho poznám i z auta, když jedeme pomalu někde kolem lesa či pole. U nás už roste a tak ho denně přidávám do polévek, na pomazánky, zkrátka jako jakoukoli jinou čerstvou jarní posypku, která je k mání právě teď a ještě pár týdnů bude. Voní jako ta ze zahrady, ale je o něco jemnější, proto ji mají rády i děti. Ocení ji také ti, kdo nesnesou cibuli nebo česnek.

Jak ji poznáme

Jakmile ji jednou v lese, na louce či někde u pole najdete, už budete na věky vědět, po čem koukat. Pro začátečníky mám popis – pažitka je už z dálky znatelně tmavší než okolní tráva, roste v trsech, má úzké a duté stonky, někdy bývají nahoře zatočené. Když utrhnete a přičichnete, budete hned vědět, že jste našli, co jste hledali. Pažitkové aroma ji prozradí. Má jemnou česnekovou vůní jako pažitka pravá, ale chuť není tak ostrá, proto ji obvykle berou na milost i malé děti.

Proč ji zařadit do jídelníčku

Bylinkáře uvádějí, že pažitka obsahuje mnoho vitamínu C (prý ho obsahuje 3x více než stejné množství citronu), dále obsahuje vitamín B1 a B2, karoten, éterické oleje, z minerálů železo, vápník, draslík, fosfor, síru a oproti pažitce pravé ještě mnoho dalších stopových prvků daných tím, kde roste.

antibakteriální účinek, podporuje trávení a chuť k jídlu, mírně snižuje krevní tlak, omezuje střevní parazity. Léčitelé o ní říkají, že má protikarcinogenní a protisklerotické účinky.

Jakou část sníst

Běžně se jí nať, jak jste zvyklí u pažitky pravé, ale jedlé jsou i květy. Nemají nějakou extra vynikající chuť, ale pokrm se s nim dá krásně ozdobit.

Jak ji použít

Čerstvou nať nasekáme jako zelenou posypku na polévky, hlavní jídla a pomazánky, můžeme ji přidávat do salátů, do obilovin, do těstíček při smažení, kam jen budete chtít. Pokud bude syrová, bude samozřejmě obsahovat více vitamínů. Můžeme si také nasušit a používat ji v zimě jako koření. Kdo rád mrazí, může si i namrazit opláchutou pažitku uloženou do krabičky nebo sáčku.

Tip

Pokud se na vaší zahrádce kupovaným semínkům pažitky nedaří, můžete zkusit přenést pár cibulek z blízkého lesa k vám na zahradu. Možná se té lesní u vás povede lépe, protože je v prostředí, které potřebuje.

 

 

 

  • ZDARMA: Seriál "Hubneme do plavek"

    Jak upravit jídelníček na léto a zhubnout do plavek. materiály

    Tipy na hubnutí, strava během dovolené, vliv léta na naše tělo, jak na letní jídelníček, nejčastější letní chyby, VIDEO:Hubneme do plavek (vidělo už 3 000 lidí)

  • 5 komentáře. Jak to vidíte Vy? Napište.

    janapelka

    Jestli to má žluté květy, tak nám to roste na zahradě.

    Neli

    Když jsme ho v lese našli (inspirace z článku, neznala jsem), měli jsme veeelikou radost a já si říkala: „miluju Evičku a to, že vše možné inspirace s námi sdílí“ 🙂 děkuju děkuju děkuju! Chutná výtečně, lehká česneková chuť a přitom mi nebylo vůbec těžko jako po (medvědím) česneku.. dnes se vypravíme pro další várku, kraˇsný slunečný víkend 🙂

    Profilová fotografie na Facebooku

    Neuveriteľné, včera som sa tak v parku zamyslela, či existuje aj niečo také ako divoká pažítka a dnes pozerám inšpiráciu na polievočku a hľa čo som tu uvidela 🙂 Úžasné 🙂

    Letos jsem jí objevila, tak hned zítra vyrazím s košíčkem 🙂

    MInulý pátek jsem si ji nasbírala na Šárce a předminulý v Hostivařském lese. A medvědí česněk už také vylézá :))))

    Jíme Jinak