Kopřivový špenát » Jíme Jinak

Kopřivový špenát

Autor , Rubrika Zelenina, Nepřehlédněte, Omáčky, Recepty, 17.04.2017

Štítky:, , , , , , , , , ,

Kopřivový špenát dnes u nás ochutnali kamarádi, co klasický špenát milují a tenhle divoký u nich prošel se spokojeným pomlaskáváním. Vyrazte na mladé kopřivy a dodejte si železo a vitamíny chutnou a levnou formou. Navíc je to rychlovka.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule na kostky
  • čerstvé kopřivy (cca 2 litrová mísa)
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku vývaru/vody
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • umeocet a jablečný ocet podle chuti
  • 2 lžíce rostlinné smetany

Postup

  1. Opereme kopřivy na sítku ve studené vodě, cibuli nakrájíme na kostky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli se solí dozlatova.
  3. Kopřivy nasekáme na menší kousky a přídáme k cibuli.
  4. Podlijeme troškou vody a přidáme česnek.
  5. Po minutce rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.
  6. Ve studené vodě rozmícháme škrob a přilijeme do špenátu.
  7. Minutku povaříme do zhoustnutí, odstavíme a podle chuti doladíme jablečným octem a umeoctem.
  8. Chceme-li smetanový špenát, přidáme do vypnutého špenátu rostlinnou smetanu.

Praktické

  • Na špenát použijeme jen vršky kopřiv, tedy mladé listy a tenké stonky, dolní část je příliš dřevitá, měli bychom ve špenátu znát vlákna.
  • Pokud máte velký ostrý nuž a lopatku na zeleninu, nepopálíte si ruce při jejich krájení. Pokud se bojíte, kopřivy přelijte horkou vodou, pak už pálit nebudou a můžete na ně sahat.
  • Do špenátu můžete ke kopřivám přidat i jinou divokou zeleninu jako bršlici, hluchavku, žabinec apod.
  • Pro začátečníky nezvyklé na chuť divoké zeleniny můžete do špenátu přidat běžnou zeleninu jako mrkev, petržel apod.

 

Obměna

Místo česneku můžeme ochutit špetkou muškátového oříšku nebo pepře.

Děti

Špenát můžeme dávat už malým dětem po zavedení příkrmů, pokud ubereme dochucovadla a šetříme se solí.  Děti od 2 let mohou už jíst s vámi tak, jak je uveden v receptu.

 

  • Seriál ZDARMA: Jak na jaro

    Jak se vyhnout jarní únavě a kilům navíc.
    Stáhněte si nový seriál na jaro a zjistěte

    • Klíčové souvislosti pro biologické jaro
    • Jaký by měl být ideální jarní režim
    • Získejte postní jarní jídelníček k pročištění těla
    • Nákupní seznam k jídelníčku
    • Video, jak se vyhnout jarní únavě a kilům navíc
    Přihlaste se o seriál právě teď.

    Stáhnout zdarma
  • 3 komentáře. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Špenát dávám k čemukoli jako kondiment nebo přímo jak omáčku, dávám místo teplé zeleniny nebo jako další položku zastupující teplou zeleninu na talíři. Nám totiž moc chutná a dělá veselé talíře 🙂 Přidám nějaké fotky, kde jsem ho použila a zároveň tedy i vyfotila jídlo.

    janapelka

    Dělávala jsem kopřivový špenát tak, že jsem na osmahnutou cibuli dala kopřivy a po změknutí zalila vejci.Nyní bych zkusila místo vajec rozdrobit tofu, jako v receptu Brokolice na mozeček.To by taky mohlo být dobré, zkusím obě dvě verze.Ještě se zeptám, co k takovému špenátu podáváte?

    Dělám to také a je to také dobrá varianta, je to na jedné z těch fotek v dalším článku 🙂

    Jíme Jinak