- 1 hrnek uvařené rýže
- 1 hrnek uvařených jahel
- 1 hrnek pohankové mouky
- 1 lžička mletého kmínu
- špetka soli
- 1 hrnek horké vody
- voda a sůl na vaření knedlíků
- Do velkého hrnce dáme vařit vodu s trochou soli.
- Do mísy dáme rýži, jáhly, špetku soli a rozmixujeme na kaši, pokud je potřeba, přidáme trochu horké vody.
- Do vzniklé kaše nasypeme mouku a kmín a vypracujeme tuhé těsto.
- Mokrýma rukama tvarujeme koule a dáváme do vroucí vody.
- Po vyplavání na povrch je vyndaváme, aby se nerozvařily.
- My jsme měli zbytek rýže a jahel vařených společně se lněným semínkem, není třeba kvůli knedlíku vařit extra jáhly a extra rýži, použijte zbytky, které máte po ruce.
- Vodu i mouku dejte po částech podle potřeby. Poměr není až tak důležitý jako výsledek – tuhé nerozpadající se těsto, které jde vytvarovat.
- Mokré ruce jsou důležité, jinak budete mít těsto všude, ale nebudete mít knedlík.
Do knedlíků můžete zapracovat jakékoli zbytky obilí a mouku můžete i jinou celozrnnou, podle zvoleného obilí pak bude knedlík bezlepkový nebo lepkový.
Děti
Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1 roku.
PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁
Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!
Komentáře
Tak jsem zatím měla nejoblíbenější z krup nebo rychlé z vloček. Ale tyto jsem udělala jen z rýže a moc se povedly. Mňam.
Trochu mi chybí orientační čas vaření knedlíků, vařím něco mezi 5 až 10 minutami, popř. jeden vytáhnu a rozkrojím, zda vypadá uvařeně apod. Asi záleží i na konkrétním druhu použitých obilovin, množství a druh mouky, množství vody, celkové konzistenci těsta na knedlíky apod. :-)