Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Letní omáčka s čočkou a fazolkami

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto

Tahle jednoduchá osvěžující omáčka se skvěle hodí do horkých letních dnů. Je rychle připravená a je velmi chutná. Využít můžete všechnu zeleninu, která právě dozrává.

Ingredience
4 porce
  • 2 hrnky uvařené čočky (500 g)
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • kus dýně (250 g)
  • 6 rajčat (400 g)
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička kurkumy
  • špetka skořice
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • špetka muškátového květu
  • špetka chilli
  • špetka mletého kardamomu
  • olej
  • sůl
  • umeocet
  • 100 g zelených fazolek (nemusí být)

Hanka měla 20 let stres z jídla. Po prodělaném traumatu přestala polykat, po operaci jí přestal fungovat jícen. Potra...

Jak připravit omáčku z čočky, dýně a rajčat

  1. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, dýni i se slupkou na větší kostky, rajčata na čtvrtky.
  2. Rozpálíme ve vyšším hrnci olej a orestujeme na něm cibuli se solí. Když začne sklovatět, přidáme rajčata, dýni a koření. Promícháme a necháme pod pokličkou dusit do měkka  na mírném plameni cca 15 minut. Není potřeba podlívat, protože rajčata pustí vodu.
  3. Zelené fazolky pokrájíme na cca 1 cm dlouhé kousky a v jiném hrnci povaříme v mírně osolené vodě 5 – 10 minut do měkka.
  4. Když je dýně měkká (píchneme vidličkou), přidáme česnek, rozmixujeme obsah hrnce ponorným mixérem a do vzniklé omáčky přidáme uvařenou čočku a přecezené zelené fazolky. Krátce prohřejeme a případně dochutíme troškou umeocta.

Praktické

  • Pokud potřebujete zamaskovat fazolky nebo čočku, vařte vše společně a společně rozmixujte, aby nebyly poznat kousky, které by prozradily původní ingredience.
  • My vaříme fazolky zvlášť, protože nás baví kousavá část jídla, ale není to podmínka, můžete vařit spolu s dýní a rajčaty nebo zcela vynechat.
  • Rajčata jíme pouze v sezóně a pokud jsme zdraví. Při potížích s klouby a ledvinami rajčata vynecháváme, nahradit je můžeme větším množstvím dýně, mrkví, cuketou apod.
  • Fazolky můžete použít zelené i žluté, malé, velké, ploché i kulaté. Důležité je, aby byly zralé ale ne přezrálé. Doba varu

Obměna

  • Pro zjemnění můžete přidat rostlinnou smetanu nebo kokosové mléko.
  • Pokud je pro vás omáčka příliš kyselá díky rajčatům, můžete si ji přisladit sladem nebo obilným sirupem.
  • My jsme použili předem uvařenou neloupanou červenou čočku, ale můžete použít i jiné luštěniny nebo vařit společně s loupanou červenou čočkou, pokud nemáte žádné luštěniny po ruce.
  • Koření můžete použít podle vaší fantazie, česnek vynechat nebo dát zázvorovou šťávu apod.

Děti

  • Bezmasá omáčka je vhodná pro děti od 2 let, ale šetříme se solí a dochucovadly.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

72 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborná omáčka, moc nám chutnala. K tomu polentový knedlík. Děkujeme 😊

Děkuji. Mě i manželovi moc chutná😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

13
2

Rýžový krém s houbami a tofu

Jednoduchý, rychlý, bezlepkový pokrm, ve kterém křupavé tofu krásně kontrastuje s hedvábnou strukturou rýžové kaše, to vše báječně doladěné výraznou omáčko...

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Dýňovo-špenátové kari s čočkou

Tyhle dvě zeleniny spolu v jednom jídle, to je prostě dokonalost sama. Vždycky dělám trochu větší porci, protože nám nesmírně chutná. Je to jedno z těch ry...

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...

Cuketová omáčka s fazolemi, hříbky a mangoldem

Když je hodně hub, cuket a mangoldu, dělám tuhle omáčku. Je rychlá a moc nám chutná. A můžete v ní skvěle využít i přerostlou cuketu s tvrdou slupkou.

Fazolový guláš s okrou

Okra je plod jedlého ibišku. Můžete ho najít už i v našich obchodech pod názvy ibiškovec jedlý, bamya, gumbo i ladies fingers neboli „dámské prsty“. Ve Špa...