Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Rýžový krém s houbami a tofu

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Jednoduchý, rychlý, bezlepkový pokrm, ve kterém křupavé tofu krásně kontrastuje s hedvábnou strukturou rýžové kaše, to vše báječně doladěné výraznou omáčkou s houbami.

Ingredience
1 porce
  • 80 g rýže ribe
  • přírodní tofu
  • houby Cyclocybe aegerita (nebo jiné)
  • slunečnicový olej
  • červená cibule
  • česnek
  • kurkuma
  • sladká paprika
  • kmín
  • semínka černuchy (černý kmín/nigella sativa)
  • čerstvá petrželka
  • lahůdkové droždí
  • konopná semínka
  • kukuřičný škrob
  • umeocet
  • tamari

Kdy dát dětem mobily? A kdy je pustit na sociální sítě? Může přijít šikana, když dítě nebude IN? Všechno, co si níže ...

Jak připravit křupavé tofu a houbami a rýžovou kaší

  1. Připravte si rýžovou kaši tak, jak jste zvyklí. Já používám program “Kaše” v rýžovaru.
  2. Do pánve nalijte olej, přidejte kmín, nakrájenou cibuli, semínka černuchy a mletou papriku. Jemně osmahněte, aby cibule zesklovatěla. Poté přidejte prolisovaný česnek, kurkumu a restujte dalších pár sekund.
  3. Nyní přidejte houby, opět osmahněte, promíchejte s trochou vody a pokračujte ve vaření, dokud nejsou houby uvařené.
  4. Nyní dochuťte umeoctem a lahůdkovým droždím. Promíchejte a posypte petrželkou.
  5. Tofu nakrájejte na kostky a obalte v kukuřičném škrobu. 
  6. Do pánve nalijte velmi málo oleje, rozpalte ho a přidejte tofu a orestujte, aby bylo ze všech stran pěkně zlatavé.
  7. Jakmile je rýžový krém uvařený, přidejte houbovou omáčku, křupavé tofu, posypte konopnými semínky a lehce pokapejte tamari.

Praktické

  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou nebo pohankovou tamari namísto sójové.
  • Na obalení tofu je nejlepší kukuřičný škrob. Tofu bude krásně křupavé.

Obměna

  • Použijte jakoukoliv rýži.
  • Můžete použít jakékoliv houby.

Děti

  • Kořeněné jídlo nevhodné pro děti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
17. 1. 2024

Můj dnešní oběd – vynikající! Měla jsem žampiony, jinak podle receptu a moc jsem si pochutnala😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Nadívané Portobello

Rychlý a chutný recept na zapečené plněné žampiony plněné směsí z fazolí.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Pečená dýně Butternut

Podzim je tu a s ním i období zapečených pokrmů. Pokud patříte mezi milovníky dýní, vyzkoušejte tuto zapečenou máslovou dýni s nádivkou ze zeleniny a čočky...

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...
11
3

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

One pot polévka

Tato pikantnější a kořeněná polévka vás hezky zahřeje, je proto vhodná pro toto období. Je poměrně rychlá a jednoduchá. Nezapomeňte na žádné koření, abyste...