Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Fazolový guláš s okrou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Okra je plod jedlého ibišku. Můžete ho najít už i v našich obchodech pod názvy ibiškovec jedlý, bamya, gumbo i ladies fingers neboli „dámské prsty“. Ve Španělsku je to levná zelenina, kterou ráda používám pro zpestření, navíc je zdravá a mě moc chutná. Pokud na malé zelené plody někde narazíte, určitě okru vyzkoušejte!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 velká cibule
  • 1 mrkev
  • 1 malá červená řepa
  • 1/2 cukety
  • 2 hrnky uvařených černých fazolí
  • 1/2 - 3/4 litru vody z fazolí/vývar
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 1/2 lžičky sladké papriky, špetka pálivé
  • špetka pepře
  • cca 1 lžíce umeocta
  • cca 2 lžíce sójové omáčky
  • olej
  • špetka soli

Jana první operaci prodělala v roce 1982. Sem tam pobývala v nemocnici. Vyzkoušela snad všechno, ale bylo to jak na h...

Jak udělat dobrý guláš s fazolemi a okrou

  1. Očistíme a na drobno pokrájíme cibuli, mrkev a řepu, cuketu na proužky. Okru zbavíme tuhého konečku a nakrájíme na kolečka.
  2. V hrnci krátce orestujeme na oleji cibuli se solí, přidáme řepu, mrkev, cuketu, okru, pepř a papriku. Pár minut restujeme.
  3. Přidáme fazole s vodou z vaření (nebo vývar), přiklopíme a vaříme společně cca 20 min do změknutí zeleniny.
  4. Na závěr vylisujeme do guláše česnek, přidáme majoránku, podle chuti sójovou omáčku. Krátce povaříme, odstavíme,
  5. Lehce promixujeme obsah hrnce ponorným mixérem, aby se guláš zahustil a podle chuti přidáme umeocet.
Praktické
  • Okru jen opláchnu pod vodou a nakrájím, sliz, který pouští po rozkrojení mi nevadí, do omáček se skvěle hodí. Odpadá tím máčení v octu a jiné procedury, které někteří kvůli slizovým látkám podnikají.
  • Vývaru dejte raději méně, aby byl guláš pěkně hustý. Pokud je hustý moc, dořeďte ho.
  • Pokud je řídký, přidejte ještě trošku kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě a zavařte ho do guláše. Tak můžete vynechat i mixování, protože guláš se spojí do hutnějšího pomocí škrobu.
  • Při použití omáčky tamari (místo shoyou) je pokrm přirozeně bezlepkový.
  • Pro verzi bez sóji vynechejte sójovou omáčku a použijte více soli na začátku vaření nebo dochuťte pomocí nesójových omáček (hrachová, pohanková apod.).
Obměna
  • My jsme dali vařené černé fazole, ale vy můžete dát jakékoli jiné luštěniny.
  • Koření můžete nahradit jinými oblíbenými bylinkami, místo česneku můžete dát zázvor.
  • Vyměnit můžete zeleninu podle aktuálních zásob. Okra není vůbec podmínkou. Já ji používám, protože mi chutná a je to příjemná změna.

Kombinujeme

  • Guláše se výborně hodí ke knedlíku, pokud máte rádi českou klasiku.
  • My ho nejčastěji jíme s vařeným obilím viz fotka.

Děti

  • Takto připravený pokrm je vhodný pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, koření, ume ocet a sojovou omáčku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Andrea K.
11. 9. 2023

Ahoj Evka, v ingredienciách nie je okra 😘

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...