- 1 l vody o pokojové teplotě
- 130 g lískových oříšků
- 50 g rozinek
- 1 polovina vanilkového lusku – semínka
Jak připravit domácí oříškové mléko
- Oříšky nechte namočené 8 hodin ve vodě.
- Poté vodu slijte, přidejte rozinky, semínka z vanilky a 1 litr čisté vody. Tyčovým mixérem rozmixujte a nechte 10 minut odpočívat.
- Poté mléko zceďte. Já používám Chufamix. Další možností je použít jemné sítko. Pomůžeme si lžící – mačkáme rozmixovanou směs tak dlouho, až zbude suchá drť – okara.
- Zbylou drť (okaru) nevyhazujte, můžete ji použít do polévek, omáček, na kaši či sladké pečení.
- Připravené mléko uzavřeme do láhve a dáme do lednice.
Praktické
- Já nechávám vylouhovat i lusk vanilky a před rozmixováním ho vyndám.
- Mléko uchováváme v lednici, ne více, než 2 dny.
- Pokud chcete okaru použít do slaných pokrmů, nedávejte vanilku, rozinky, ani žádné sladidlo.
Obměna
- Do mléka můžete přidat karob, kakao, matcha čaj nebo i osladit sladidlem, které jste zvyklí používat.
Děti od půl roku
Pro malé děti doporučujeme mléko krátce převařit, bude lépe stravitelné a zneutralizují se enzymy blokující trávení.
Děti od roku
Nepřevařené ořechové mléko mohou děti v malém množství asi od roku, převařeného nebo jinak tepelně upraveného mohou větší množství.
PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁
Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!
Komentáře
Zkuste oříšky před namočením nasucho opražit na pánvi. Mléko tak získá lepší chuť.:-)
Zdravim Eva – da sa mlieko zmrazit a pouzit neskor?