Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Paštika z fazolí, řepy a vlašských ořechů

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Rychlá, levná, krásně barevná a chuťově výborná pomazánka.

Ingredience
pro 4 porce
  • 200 g uvařených červených nebo jiných fazolí
  • 200 g cibule
  • 100 g červené řepy
  • 100 g vlašských ořechů
  •  majoránka nebo tymián
  • šťáva ze zázvoru
  • 3 lžíce oleje
  • umeocet
  • citron
  • sůl

Milena byla na našem semináři v březnu, a pak jsem ji nějaký čas naviděla. Náš seminář mezitím doporučila svojí známé...

Postup
  1. Cibuli a řepu nakrájíme na kostky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli s řepou, posolíme trochu víc, protože budeme přidávat nesolené fazole.
  3. Přidáme koření a restujeme až cibulka zesklovatí.
  4. Mezitím si umeleme vlašské ořechy v mixéru na jemno.
  5. Přidáme uvařené fazole, umleté vlašské ořechy, trochu vody z fazolí a dobře promícháme.
  6. Vaříme společně asi 5 minut a pak odstavíme z plotny.
  7. Přidáme trochu ume octa a citronové šťávy a vše společně rozmixujeme do hladka.
  8. Podle potřeby ještě můžeme dochutit umeoctem a citronovou šťávou.

Kombinujeme

  • Fazolovou paštiku můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
  • Pokud k paštice přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.
  • Skvělá je i pomazánka namazaná na nakrájenou okurku nebo jako dip k zelenině.

Praktické

  • Uvařte si fazole dopředu ve větším množství a udělejte si z ní víc druhů jídel.

Děti

  • Fazolová paštika je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny.
  • Od 2 let můžeme podávat pomazánku podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
11. 9. 2022

No a k večeři si dnes dáme paštiku 😀
Dnes pečený kváskový chléb, napařená brokolice s mrkví, kimchi.

Jaroslav Hlávka
16. 5. 2022

Tahle paštika je prostě luxus, to propojení chutí se nedá popsat, to se musí zažít 😀 S domácím kváskovým chlebem je to vynikající večeře.

Ukázat další komentáře