Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Gomasio ze sezamu

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim

Pražené sezamové semínko anebo gomasio jsou výborná dochucovadla, kterými si můžete posypat pokrm, ale má i spoustu dalšího využití. Sezam obsahuje vysoké množství vápníku a díky vyššímu obsahu železa pomáhá při chudokrevnosti.

Ingredience
  • hrnek bílých sezamových semínek
  • půl hrnku černých sezamových semínek
  • 10 g soli

Po 9 měsících s Jíme Jinak jsem nadšen tím, že to není jen jídlo, ale moc fajn životní styl. Čistí se tělo, následně ...

Jak připravit sezamové gomasio

  1. Semínka propláchneme na sítku pod tekoucí vodou a necháme chvíli okapat.
  2. Vyklopíme je na suchou, rozpálenou pánev a za stálého míchání opražíme.
  3. Když semínka začnou vonět a trochu zlátnout, jsou hotová. Neměla by být příliš tmavá nebo spálená.
  4. Na závěr je na pánvi promícháme s nahřátou solí a ihned, ještě zatepla rozmělníme ručně v suribašce.
  5. Semínka nerozmělníme všechna, ale ideálně tak, aby některá zůstala vcelku.
  6. Pokud nemáte suribašku, použijte mixér.

Praktické

  • Gomasio se používá jako lék i jako dochucovadlo. Můžete s ním posypat uvařené obiloviny, zeleninové a luštěninové směsi, polévky, dochutit rizota atp. Je skvělé tamm, kde jídlo potřebujete zvýraznit nebo dosolit.
  • Gomasio skladujeme v uzavřené skleničce v lednici a během pár dní spotřebujeme.
  • Správně připravené gomasio je léčivé. Při použití suribashi mističky se každé jedno zrníčko obalí dobře opraženou solí a spojí se tak dvě silné energie. Velmi uvolňující ze semínek a velmi stahující ze soli. Ve výsledku dostaneme léčivé koření, které je harmonizující. Opravdové gomasio nemá slanou chuť.
  • Denně můžeme dát 1 lžičku na obilí či jiný pokrm pro posilování organismu a předcházení nemocem.
  • Při únavě (neutralizuje kyseliny), při počínajícím nachlazení, při bolestech hlavy, nevolnosti a zvracení, pálení žáhy, těhotenských nevolnostech, při menstruačních potížích, bolestech zubů apod. můžeme jíst samotné, přidat si ho do čaje banča nebo si připravit silnější gomasio, kde bude méně semínek a tím více soli (můžeme vyrobit až v poměru 8:1)
  • Gomasio vyživuje a posiluje nervový systém, posiluje imunitu, pomáhá při začínající migréně či bolestech v krku, při pálení žáhy, při nechutenství a nevolnosti v těhotenství
  • Obměna
  • Místo černého sezamu můžeme použít bílý, případně oba druhy smíchat.
  • Můžeme také použít dýňová, slunečnicová či jiná olejnatá semínka. Všechny verze jsou velmi chutné, ale sezamová klasika je léčivá.

Děti

  • Opražená semínka nebo ořechy dáváme dětem od 1,5 roku raději v rozdrcené formě kvůli nebezpečí vdechnutí.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

38 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jiřina Zemanová
29. 10. 2023

V receptu jsou bílá sezamová semínka, myslí se tím bílá neloupaná nebo loupaná? Děkuji

Mám otázku, ta sůl se nahřívá jak? Stačí ji přidat na pánev k sezamu a nechat nahřát? Zdraví Jitka z Brna

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

kurz
1

Ředkvičkové tzatziki

Toto jarní ředkvičkové tzatziki je velmi svěží a rychlé na přípravu.

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...

Černé rýžové nudle s thajskou zeleninou

Tyhle rychlovky v thajském stylu milujeme. Stihneme tak práci na zahradě i výbornou večeři. Tahle verze je mírně pikantní, ale můžete si udělat i jemnou.

Dal makhani – černé fazole s batátem a špenátem

V klasickém indickém receptu se používá máslo a kombinace čočky a černých fazolí. Nám moc chutná tahle zjednodušená rychlovka – velmi chutná omáčka s...