Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Rajma masala – kari z červených fazolí

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Rajma masala je vynikající recept z indické kuchyně. Jedná se o kari z fazolí červená ledvina a je jedním z nejběžnějších a nejoblíbenějších kari vařených v severní Indii. K tomu miska rýže, indický chléb a nic dalšího nepotřebujete. Během zimy je to posilující kořeněné a pikantní jídlo. Přirozeně bezlepkové a bezsójové.

Ingredience
2 porce
  • 150 g fazolí červená ledvina
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • olej
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 špetka skořice
  • 3 hřebíčky
  • 1 čajová lžička koření garam masala
  • 1/2 čajové lžičky kurkumy
  • 1/2 lžíce nastouhaného zázvoru
  • 1/2 lžíce prolisovaného česneku
  • 1 čajová lžička sladké papriky
  • 1 feferonka
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 250 g rajčatové omáčky
  • sůl
  • čerstvá petržel nebo koriandr
  • citrón

Byla jsem na tom byla opravdu moc špatně, Nevím jestli více fyzicky nebo po psychické stránce. Čekala jsem, kdy to se...

Jak připravit fazolové kari Rajma masala

    1. Namočte fazole přes noc.
    2. Ráno vyměňte vodu a vařte je 60 minut s kouskem mořské řasy v tlakovém hrnci.
    3. Do pánve dejte olej a rozpalte ho, potom přidejte kmín a lehce ho osmahněte.
    4. Nakrájejte cibuli velmi jemně a přidejte ji do pánve, restujte ji asi 7-8 minut do zlatova.
    5. Poté přidejte 1 lžíci zázvorovo-česnekové pasty, kterou získáte prolisováním česneku a nastrouháním čerstvého zázvoru, potom feferonku a hřebíček a restujte asi 1 minutu.
    6. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte.
    7. Přidejte koriandr, kurkumu, garam masala, papriku, špetičku skořice, osolte a promíchejte.
    8. Zakryjte poklicí a vařte na mírném ohni po dobu 15 minut.
    9. Když jsou fazole vařené, sceďte je, ale ne úplně. Nalijte je do pánve s kari i s trochou tekutiny, ve které se vařily. Vařte dalších 10 minut, aby se kari zahustilo. Toto kari má být velmi husté.
    10. Podáváme s rýží, posypané petrželkou nebo koriandrem a kapkou citronové šťávy.

Praktické

  • Když si fazole uvaříte předem, je to skutečně rychlovka.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčatový protlak.

Obměna

  • Jako příloha je výborná rýže basmati, skvěle se hodí také indický chléb nebo placka.
  • Můžete použít jakékoliv jiné fazole.

Děti

  • Vhodné pro děti od dvou let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

31 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Světlana
27. 1. 2024

Vierko,super zahřívadlo,díky.Moc jsme si pochutnali👌🤗

Dnes pozdní oběd. Když jsou uvařené fazole, je to rychlovka. Ještě jsem tam přihodila půlku žluté papriky, co mi strašila v lednici 😁 K tomu rýže. Výborné, všichni jsme si pochutnali 😊👍 Děkujeme 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

kurz
4

Cizrnový guláš s polentou a salátem

Komplet hlavní jídlo za 30 minut a skvěle si pochutnáte. Kam se hrabe česká klasika!
kurz
9

Rajma masala z červených fazolí

Na přípravu luxusního hlavního jídla vám bude stačit 30 minut.

Chilli z černých bobů

Chutné a velmi výživné jídlo díky černým bobům, které mají vysoký obsah bílkovin. Díky koření si určitě pochutnáte a ještě získáte polovinu doporučené denn...

Alú rajma

V klasickém indickém Alú jsou brambory. My máme úrodu topinambur, patizonů a dýní, takže jsem připravila svoji verzi. Pokrm sklidil velké ovace a indickou ...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.