Rýžové kváskové koláčky (bezlepkové) » Jíme Jinak

Rýžové kváskové koláčky (bezlepkové)

Autor , Rubrika Dezerty a sladkosti, Recepty, Svačiny, 06.01.2017

Štítky:, , , , , , , , ,

imgp8702b

Tuhle moje děti viděly v pohádce koláče a ptaly se, zda bych jim je taky udělala. Měla jsem po ruce trochu uvařené rýže a zrovna se mi podařilo oživit bezlepkový kvásek, tak jsem koláčky zkusila udělat právě z těchto ingrediencí. Snědli jsme je ještě za tepla, měla jsem problém uhájit každému jeden na zítřek ke svačině. Nejsou jako ty klasické moučné z pekárny, ale nám chutnaly moc. Budu je muset zopakovat - právě jsem to slíbila, když šly holky spát.

 

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky celozrnné rýže vařené
  • 1 a 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku vody
  • 1/2 hrnku bezlepkového kvásku
  • špetka soli
  • 1 hrnek marmelády

Postup

  1. Oživíme kvásek přidáním vody a mouky, necháme několik hodin v teple pracovat.
  2. Při vaření rýže dáme dva hrnky bokem na koláčky.
  3. Do mísy dáme rýži (nesmí být vařící, zabila by kvásek a koláčky by nevykynuly), mouku, kvásek, sůl a vodu.
  4. Důkladně promícháme, dostaneme lepivé těsto. Podle potřeby přidáme mouku či vodu.
  5. Necháme pod vlhkou utěrkou kynout alespoň 2 hodiny. Nakynuté těsto je kypřejší, obsahuje bublinky, je „vyběhlé“.
  6. Před pečením předehřejeme troubu na 170°C.
  7. Mokrýma rukama tvarujeme koule, vkládáme na pečící papír. Tam koule uprostřed zmáčkneme prstem – získáme důlek pro marmeládu a vznikne okraj koláčku.
  8. Důlky naplníme marmeládou a dáme péct na cca 40 minut.
  9. Když koláčky začnou zlátnout, jsou hotové. Pokud si nejsme jisti, zkusíme špejlí zkontrolovat, zda jsou v nejvyšším bodu propečené a těsto se nelepí na špejli.

Děti

Koláčky jsou bezlepkové a obsahují málo mouky, proto je můžeme jako zpestření nabídnout už 1,5 rok starým dětem. Pokud chceme dokonale dětskou variantu, napaříme v hrnci, místo abychom je pekli v troubě.

Pokud je však dítě zvyklé jíst běžně pečivo a sušenky z obchodu, nelámeme si hlavu s věkem a napařováním a bez obav mu podáme tyto koláčky. Je to rozhodně lepší varianta než kupované pečené a moučné produkty.

  • materiály

    Online kurz: Jak na zdravé dezerty

    Pojďte si společně pochutnat - zdravě!

    • Naučíme vás 10 nejoblíbenějších dezertů
    • Vše bez nadbytečných cukrů a živočišných produktů
    • Přehledně a prakticky formou videolekcí
    Překvapíte i náročné mlsaly. Podívejte se sami.

    Prohlédnout
  • 8 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Neli

    Mě zkoušení bezlepk.kvásku čeká, ozkusila jsem žitný, funguje 🙂 těsto řidší, přidala jsem bio citr.kuru, rozinky, oříšky (po nakynutí) , koláčky jsou velmi lahodné, nadýchané, jako kdyby tam bylo tofu, chutnají tvarohově 🙂 marmošku jsem s řidším těstem vynechala.. závěr – doporučuji velice 🙂

    Bezlepkový kvásek lze koupit od Staňky Elšíkové z Vizovic, kontakt najdete na internetu a v šikovné zdravé výživě ho určitě objednají.

    Burina ďakujem za typ, uz som rozmýšľala nad tým, že sa spýtam v obchode so zdravou výživou,lebo si tam objednavájú zákazníci rôzne druhy chleba. Pani mi určite niečo poradí,len musím na to myslieť, keď tam pôjdem. Pekný deň!

    Ospravedlňujem sa, nielenže som zle umiestnila moje poďakovanie Bugine, ale ešte som aj pomýlila jej meno, 😏

    Gabiko, metodou pokus omyl, chce to trpělivost a nebo a kamarádku s kváskem. Já mám na ten bezlepkový Šárku, takže vždycky, když můj kvásek z nedostatku pozornosti (peču málo a zapomínám ho krmit) umře, věnuje mi nový zcela živý 🙂

    Ďakujem za odpoveď, budem skúšať a pátrať po okolí, možno niečo vypátram 😀 A možno motyka vystrelí a raz sa podarí 😀😀😀

    Ahojte dievčatá, veľmi ma lákajú recepty s kváskom. Mám však problém, skúšala som ho pár krát, ale ani raz sa mi nepodaril. Hľadala som aj na kváskovej mape, ale neozvali sa mi. Ešte deň po založení sa zdá, že už bude dobre a potom niečo pokazím. Nemáte „zaručený“ postup? 🙂 Ďakujem!

    Pokud se Vám kvásek nedaří, kupte si ho čerstvý v nějakém menším pekářství (dost často ho na objednání mají).

    Zobrazit všech 8 komentářů

    Jíme Jinak