- nudle nebo špagety
- 2 sušené/čerstvé shitake houbičky
- 1 mrkev
- 1 cibule
- kousek pórku
- kousek kedlubny
- lusky sladkého hrášku
- čtvrtka natural tempehu
- sezamový olej
- na dochucení: shoyu, slad, kokosový nebo jiný ocet, mirin nebo víno
- Namočte si sušené shitake (pokud nemáte namočeno, tak je uvařte ve vodě na těstoviny a měkké nakrájejte) nebo použijte jakékoliv čerstvé houby.
- Dejte si vařit vodu na těstoviny. Až voda bude vřít, vložte nudle a uvařte je.
- Do woku si nalijte olej a nechejte rozpálit.
- Vložte na kousky nakrájený tempeh a orestujte dozlatova.
- Přidejte na proužky nakrájenou cibulku, špetku soli a orestujte (pokud by bylo málo oleje, přidejte).
- Až je cibulka zlatavá, přidejte všechnu ostatní zeleninu (mrkev i kedluben na sirky, pórek na proužky, houby na proužky, lusky celé) a houby.
- Prohazujte ve woku několik minut. Pokud by se zelenina začala připalovat, podlijte 2 lžícemi mirinu (případně vody).
- K zelenině do woku vmíchejte slité nudle, ochuťte shoyu a kokosovým (rýžovým) octem. Ve woku prohoďte.
- Přidejte lžičku sladu, ochutnejte, případně ještě dochuťte (shoyu, ocet, mirin) a vypněte plamen.
- Podávejte se salátem a ozdobené petrželkou.
- Tento recept je výborný i s jinými druhy zeleniny jako např. s brokolicí, paprikou, zelím, cuketou, kadeřávkem.
- Hřiby můžete vynechat, recept bude dobrý i tak.
- Pokud nemáte nebo nechcete použít natural tempeh, použijte již upravený, uzený tempeh.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Úplně a naprosto vynikající! Tempeh jsem neměla, jen žampiony, jinak přesně podle receptu a moc jsem si pochutnala :)
Dcera,do které zeleninu nedostanu normálně, tak snědla i mrkev a kedlubnu. Díky,více těchto jídel pro nemilovniky respektive odpůrce zeleniny.
Poprvé jsme měli uzený tempeh,moc dobre
Díky za recept