Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Špagety se “sýrovou” omáčkou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Jednoduchý a rychlý recept pro všechny příznivce těstovin. Chutné lehké jídlo, které budete mít rychle na stole a pochutná si na něm celá rodina. Recept je vhodný i pro bezlepkovou a bezlaktózovou dietu.

Ingredience
  • 110 g špaget
  • 100 g přírodního tofu
  • žlutá paprika
  • cibule
  • olej
  • 1 polévková lžíce lahůdkového droždí
  • loupaná konopná semínka
  • cca 1/2 sklenice ovesného mléka
  • čerstvá petrželka
  • citronová šťáva

Po prodělané cévní mozkové příhodě se moje zdraví i psychika sypaly čím dál víc. Začala jsem na sobě pracovat, už pro...

Jak připravit špagety se sýrovou omáčkou bez laktózy

  1. Tofu povařte 1 minutu ve vodě. Poté, co vychladne, ho nastrouhejte na hrubo. Pokapejte ho trochou citronové šťávy.
  2. Na pánev nalijte olej, rozehřejte ho a přidejte cibuli a papriku nakrájené na malé kousky. Restujte, dokud není cibule mírně zkaramelizovaná.
  3. Přidejte tofu a znovu opečte. Směs musí hodně zaschnout.
  4. Zalijte ovesným mlékem, osolte, promíchejte a vařte do zhoustnutí. Nakonec přidejte lahůdkové droždí a znovu promíchejte.
  5. Uvařte těstoviny, poté je přidejte do pánve s omáčkou. Pokud vám omáčka příliš zhoustla, přidejte více ovesného mléka. Smíchejte, posypte konopnými semínky, petrželkou a přidejte kapku extra panenského olivového oleje.

Praktické

  • Při kupování ovesného mléka čtěte složení na krabici, vybírejte pouze kvalitní mléko bez nežádoucích ingrediencí. Jinak riskujete, že omáčka nezhoustne.
  • Jakoukoliv těstovinu vařte al dente, rozvařené těstoviny nejsou dobré. Klidně těstovinu sceďte o minutu dříve, protože ještě dojde v omáčce.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové těstoviny (např. rýžové nebo kukuřičné).
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu.

Obměna

  • Jakákoliv těstovina.
  • Do receptu můžete přidat cokoliv dle vlastní chuti a fantazie, ovšem nevynechte všechny základní ingredience.

Děti

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborné, i dětem chutnalo👍

Díky za recept, chci se zeptat, co má způsobit to zhoustnutí po zalití mlékem. Já použila mandlové a nějak jsem houstnutí nezaznamenala. Je to o ovesném mléce?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Špagety s pórkem, citrónem a růžovým pepřem

Pokud patříte mezi milovníky špaget, měli byste je vyzkoušet s touto rychlou omáčkou s citrónem a růžovým pepřem, které si spolu velmi dobře rozumí.

Bagel pasta

Rychlý a jednoduchý recept pro milovníky těstovin. Tyto špagety budete mít na stole během chvilky a jistě si na nich pochutná celá rodina.

Veganský Mac and Cheese

Příznivci originálních receptů a tradic se asi chytnou za hlavu! Co má tohle společného s klasickým Mac and Cheese? Ochutnejte a posuďte sami.

Spaghetti cacio e pepe jinak

Špagety cacio e pepe (sýr a pepř) jsou špičkovým prvním chodem kuchyně regionu Lazio, skvělou vynikající klasikou s velmi jednoduchou a rychlou přípravou, ...

Fusilli s květákem a fenyklem

Na těstoviny mám ráda super rychlé, jednoduché kondimenty, připravené za pár minut. Tyto fusilli jsou připravené se sezónní zeleninou, květákem a fenyklem,...

Špagety s květákovým krémem

Inspirací pro tento recept mi byl recept známého italského šékuchaře michelinské restaurace Antonina Cannavacciuola. Moje verze je veganská a jde o rychlé ...