Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Taro bramboračka

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
děti od 2 let

Zbožňuju bramboračku. A když mi kamarádka dovezla taro brambor, vyzkoušela jsem taro bramboračku. Je vynikající!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 taro brambora
  • 1  mrkev
  • 1 cibule
  • 1/2 petržele
  • kousek celeru (stejné množství jako petržele)
  • hrnek sušených hub
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody1
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce umeocta
  • koření: 1 lžička majoránky, 1 lžička mletého kmínu, 2 bobkové listy, 3 kuličky pepře, 3 kuličky jalovce, 3 kuličky nového koření

K změně mě motivovaly velké potíže s trávením a další zdravotní problémy. Zkusila jsem všechny možné stravovací směry...

Postup
  1. Houby zalijeme horkou vodou nebo vývarem a necháme asi 20 minut nasáknout.
  2. Dáme ohřát zeleninový vývar a očistíme zeleninu.
  3. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, petržel, mrkev a celer na malé hranolky, taro brambor na kostičky.
  4. Na dno hrnce dáme olej, přidáme nakrájenou cibuli, lehce posolíme a krátce orestujeme.
  5. Po chvíli přidáme mrkev, petržel, celer, taro brambor, kmín, bobkové listy a kuličky koření.
  6. Za občasného míchání zeleninu orestujeme.
  7. Přidáme namočené houby, sojovou omáčku a vývar/vodu,
  8. Vaříme cca 20 minut do změknutí zeleniny a hub.
  9. Když je zelenina měkká, přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Necháme ještě lehounce povařit a vypneme.
  10. Pokud je potřeba, přidáme umeocet, aby polévka dostala říz.
Praktické
  • Taro brambor dodá polévce sladkou chuť, proto přidáváme sojovou omáčku a umeocet. Vše však s mírou, podle potřeby.
  • Máme-li potřebu polévku zahustit, přidáme ke konci lžičku ovesných vloček nebo zavaříme lžičku kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě.

Obměna

  • Místo taro bramboru můžeme použít kedluben nebo tuřín, případně batát, který je ale hodně sladký.

Děti

  • S ohledem na použité koření a houby doporučujeme zařadit polévku nejdříve od 1,5 roku a to budeme ještě velmi šetřit s olejem a se solí.
  • Pro konvenčně se stravující děti není problém podávat polévku již od 1 roku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Oldřiška
6. 2. 2024

Evi, moc děkujeme za recept, právě si na polévce pochutnáváme se synem.

Mila Beata
5. 12. 2023

Mnááááááám ❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Polévka s taro bramborou a kapustou

Taro brambor je vždycky příjemnou změnou v naší kuchyni. V polévce připomíná brambory, ale lahodnější. Jestli také nějaké máte, zkuste tuhle rychlou a snad...

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Tuříňačka – bramboračka z tuřínu

Tuřín má blahodárné účinky na močové cesty, dýchací cesty, pleť i potíže s dnou, protože krom všech vitamínů, vlákniny a vitamínů, které obsahuje, zbavuje ...

Posilující polévka s hokkaido adzuki a kořenem lopuchu

Lopuchový kořen je zdrojem slizů, tříslovin, inulinu, silicí, hořčin, minerálních látek a solí. Podporuje látkovou výměnu, má čistící a močopudné účinky, p...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Kulajda jinak

Dělám kulajdu jako od babičky. Chutná stejně jako ta tradiční, ale není v ní mouka, vejce, kysaná smetana ani brambory. Je tedy bezlepková, bez mléka a nen...