„Tvarohovo“ jablečný páj » Jíme Jinak

„Tvarohovo“ jablečný páj

Autor , Rubrika Dezerty a sladkosti, Recepty, Svačiny, 29.09.2012

Štítky:, , , , , , ,

Hrozně ráda peču a baví mě vymýšlet úplně nové kombinace zdravých dezertů a koláčů. A protože dozrávají jablka, byla pro mě výzva vymyslet něco dobrého právě z nich. Myslím, že jablečná série bude ještě pokračovat a tohle je první z nich. Opět mlsáme bez cukru, bílé mouky, vajec, mléka, tvarohu či smetany.

Ingredience na těsto pro formu o průměru asi 26cm.

  • 1 hrnek (250ml) na jemno umletých mandlí
  • 1 hrnek jemně mleté celozrnné špaldové mouky
  • špetka soli
  • 1 dcl sezamového, nebo jiného panenského oleje
  • voda dle potřeby asi 1-3 lžíce  (záleží, jak saje mouka)

Ingredience na zbytek

  • 2 balíčky bílého tofu (asi 400g celkem)
  • půl deci jablečného koncentrátu + 2 deci vody (nebo 2,5 dcl jablečného moštu)
  • 4 středně velká jablka
  • 1 šálek nahrubo umletých vlašských ořechů (mohou být i mandle)
  • 3/4  šálku hrozinek
  • 2 lžíce agaru (ze sáčku)
  • 1 lžíce sladěnky
  • půl lžičky skořice
  • špetka soli

Postup

Křehké těsto

Všechny uvedené ingredience na těsto (mouku, mleté mandle, sůl, olej) smícháme v míse a opatrně přidáme po lžících vodu. Měla by vzniknout spíše drobenka, která ale drží pohromadě, když ji zmáčknete, než vláčné těsto. Drobenku vysypejte na dno formy na dort, nebo zapékací mísy a nejdřív pomocí prstů vytvořte = uplácejte okraje formy do výšky asi 5cm, pak zbytek rovnoměrně rozsypejte po dně a pomocí dlaně uplácejte dno. Forma by měla být rovnoměrně pokrytá těstem, které by mělo v pohodě držet. Pokud se vám těsto stále drobí, přidejte trochu vody. Předehřejte troubu na 170’C.

Náplň

Hrozinky zalijte horkou vodou a nechte je nabobtnat. Oloupejte jablka a zbavte je jadřinců. Do hrnce nalijte 0,5 dcl jablečného koncentrátu a 2 dcl vody, přidejte bílé tofu nakrájené na větší kostky, půlku oloupaných jablek nakrájených na kostky a polovinu namočených a slitých hrozinek.  Vařte 10-15 minut.

Posypka

Mezitím nastrouhejte druhou polovinu jablek na hrubo, přidejte skořici, na hrubo umleté vlašské ořechy, špetku soli a druhou půlku slitých hrozinek. Důkladně promíchejte.

Dokončení

Uvařené tofu s jablky rozmixujte tyčkovým mixérem dohladka a doslaďte pokud bude potřeba sladěnkou. Na závěr zamixujte do hmoty 2 polévkové lžíce práškového agaru. Směs nalijte na těsto a navrch posypejte posypkou z jablek, ořechů a hrozinek. Pečte v horkovzdušné troubě na 170’C 30 minut.

Obměna

Místo jablek můžete použít i hrušky, nebo švestky, či kombinaci více druhů ovoce.

Trvanlivost

Tento páj vydrží v lednici asi  3-4 dny.

Děti

Od 2 let jim můžete příležitostně kousek dát.

  • materiály

    SERIÁL: Jak na zimu?

    Víte, jaké změny je potřeba v jídelníčku udělat?

    • Ukážeme vám klíčové souvislosti pro biologickou zimu
    • Jaké konkrétní potraviny patří do zimního jídelníčku
    • Jak ledviny ovlivňují náš život jak je posílit.
    Přihlaste se a pošleme vám seriál na e-mail.

    Chci poslat seriál ZDARMA
  • Neuvěřitelných 67 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    masulka

    Koláč je famózní! Ty ořechy a rozinky a jablka a tofu v převleku za tvaroh. Prostě mňam 🙂

    hamila

    Úžasné!!!! 🙂

    marci.kafkova

    Skvely recept…vyzkouseno na bezlepkovou verzi a supeeer, mnaaam 🙂

    Syn má alergii na všechny ořechy, včetně mandlí. Poradíte mi, jak mohu v tomto receptu mandle nahradit? Mám místo nich dát stejné množství mouky?

    Koláč měl velký úspěch! nikdo netipoval, že je tam tofu. Ani sladěnku jsem nepřidávala a i dětem a dokonce i manželovi přišel sladký. Děkuji za výborný recept!!!

    výýýbornej! udelala jsem BL verzi (na tretiny ryzova, kukuricna, pohankova) dlouho jsme si takhle nepochutnala 🙂 priste dam navrch klidne jeste vic jablek.

    došel mi práškový agar dá se nahradit uvařeným vločkovým? a kolik cca? díky 🙂

    Určitě dá, jen to nemám změřené. Asi bych pro začátek dala 2x více vločkového.

    dala jsem 4 lžíce a bylo to až moc, ale nevadilo, asi by stačily 3, jinak koláč výborný, díky za recept 🙂

    Tak jsem včera upekla tento koláč a myslím, že se povedl, jen jsem nepřidala do tofu sladěnku, což příště udělám, protože tofu je trochu nevýrazné, místo vlašských ořechů jsem dala pekanové, protože jsem vlašské v bio obchodě nenašla. Použila jsem silken tofu, takže náplň je hezky krémová. Děkuji za recept!

    Udělala jsem objednávku na Vital Orient a moc se těším. Pak zkusím ten tofu cheesecake a sepsala bych to.

    Určitě, určitě 🙂 Jsem už teď nedočkavá 🙂 Na ten web se podívám taky a receptík budu vyhlížet 🙂 Je to můj nejoblíbenější dortík 🙂

    Holky, děkuji za tipy 🙂 Paní Klaudie, prosím, nemohla by jste sem dát recept na ten cheesecake? Ten u nás milujeme a ráda bych jej vyzkoušela 🙂

    včera jsem poprvé koupila silken tofu a jsem nadšená! Měli ho v SAPĚ, zvláštní místo 🙂 a zrovna bylo v akci, balení 340 g za 30 korun 🙂 Jen jsem nějak nevěděla, jestli se před použitím vaří jako normální tofu natural…já ho nevařila a krém z něj byl mňam 🙂 Už teď lituji, že jsem koupila jen dvě balení…

    Silken tofu povařím v troše vody s hrozinkami, špetičkou soli a trochou rýžového sladu,(pro zvlášť mlsné přidám plátek Alsanu (rostlinný tuk) a lžící ovesného mleka (prášek)-vše rozmixuji, naliji na strouhaná jablíčka pokapaná citronem, nakonec na vrch (na tofu) trochu skořice a peču v troubě, korpus jakýkoliv osvědčený,lze i na listové těsto (listovým těstem vyložit koláčovou formu, nastrouhat jablíčka a polít rozmixovaným silken tofu upraveným jak výše uvedeno)

    A kde v SAPĚ ho konkrétně kupujete? Díky.

    tak to bohužel neumím vysvětlit…a kdoví, jestli bych to znovu sama našla 🙂 Byl to obchod, kde měli spousty podivných věcí, např. všemožné „léky“ bůhví z čeho. Ale teď jsem nově objevila, že silken tofu mají i U modrého slona (u Nám. Míru). Jen jsem dělala větší nákup a nevybavuji si cenu…

    Díky za tip!

    Silken tofu lze koupit i v e-shopu vitalorient (tofu soft) za 49,- kč,na dezerty je vynikající.

    Silken tofu jsem koupila u paní-dýně 340g za 45 Kč, a když dáte 2x obyč.tofu tak je to cca 400g za 40 Kč. Tak o moc dražší není….

    Helenko, mohla bych mít prosím dotaz? Páj po schladnutí má v „nádivce“ takové malinkaté krupičky, manžel mi tvrdí jakoby prášek. Já jej jedla ještě trošku teplý a nic jsem tam necítila, ale je pravda, že jak vychladl, jsou tam malinkaté krupičky cítit. Osobně si myslím, že to je tím tofu, jelikož jsem se někde na nějakém veganském webu dočetla, že na pečení by se měl použít silken tofu. To, ale nemám momentálně kde sehnat, tak jsem koupila to normální. Udělalo to někomu dalšímu nebo to má být úplně hladký krém? A opravdu jsem mixovala poctivě 🙂 Nicméně na chuti to nic nemění 🙂 Pro mne je moc dobrý i maminka, která nejdříve říkala, že je nic moc snědla nakonec dva kousky 🙂

    Silken tofu je na tyto nádivky mnohem lepší, jenže je dost drahé někdy se dá sehnat u Vietnamců ap. Já to dělám běžně z obyčejného a někdy se mi to podaří rozmoxovat úplně dohladka někdy ne, záleží jaké mám tofu. V klasickém tvarohu bývají také hrudky, tak to tak berte :-).

    Já jsem tento recept ještě nezkoušela, ale na kurzu jsme dělali z tofu cheesecake a opravdu se musí rozmixovat tak moc, že tam ani ty krupičky cítit nejsou.

    Jinak Silken Tofu mají u nás v Albertu.. za necelou stovku teda… Ale jednou jsem ho vzala a je vynikající, nedá se srovnat se Sunfoodem. Na pani-dyne ho zrovna nemají.

    Mají 1 ks.

    Milá Helenko, tak jsem dnes upekla tento páj a musím napsat, že je výtečný 🙂 Opravdu jsem ráda, že jsem jej vyzkoušela. Dala bych jen o půlku více těsta, mám na dně úplný minimum, spíše je na bolách, ale je moc dobrý 🙂

    Děkuji, zvětšila jsem tedy poměry, je už to starší recept a měla jsem tenkrát i menší formu.

    Prosím, prosím mám k vám dotaz. Zítra se chystám na tento páj a nevím jaký obsah má 1 šálek. Je to 250g? Moc děkuji

    Jsou to 2,5 dcl

    Děkuji 🙂

    Včera jsem vyzkoušela, díky za recept. 2 vrstvy se povedly a byly výborné, ta první základní bohužel ne. Trochu jsem recept obměnila (1. vrstvu) – dala jsem půl hrnku najemno nasekaných vlašských ořechů, půl hrnku najemno nasekaných mandlí, půl hrnku olej, špetku soli a hrnek pohankové mouky. Voda nebyla potřeba přidávat na vzhled a vůni to vypadalo dobře, šlo to i pěkně upěchovat do formy. Troubu jsem rozehřála na 170 stupňů a když zhaslo světýlko, celý páj jsem tam vložila, po 30 minutách a ochutnání první vrstva (těsto syrové), nechala jsem to tam ještě 15 minut a žádná změna, korpus bez chuti a syrové, cítila jsem tam hodně tu mouku. Má někdo podobnou zkušenost?

    To bude tou pohankovou moukou, ona se chová jinak než ta špaldová, která má lepek a těsto prostě slepí.

    Aha, děkuji za odpověď. Asi si vytvořím časem tabulku, která mouka se dá zaměnit a na co se dá jaká použít :-). Pohanková, špaldová, žitná, kukuřičná, kaštanová, sójová, rýžová atd. – různé vlastnosti, různé druhy mletí, nějak se mi to už motá.

    Musím říct, že bezlepkové pečení bohužel není o tom vyměnit lepkovou mouku za bezlepkovou, chce to zkušenosti a určité vychytávky. Já lepek moc neřeším, tak zkušenosti nemám, ale Janina má, určitě se s námi časem podělí o pokračování bezlepkového pečení :-).

    Janina

    Právě vychytávám Míša řezy. Asi nebudeme celý týden jíst nic jiného. Pěkný půst, jen co je pravda 😀

    No Jani, doufám že se o ně podělíš! Já vychytávám marcipán. Ještě že mám obr balení mandlí. 🙂

    Milá Janino a Helenko, věří, že brzy se podělíte o recepty 🙂

    Lucka se tu výše ptá na něco, co by zajímalo i mě. Stejně jako ona, i já narážím na komentáře, že je tu rozpor. Pokud se doporučuje používat co nejvíc lokálních potravin, jak se to rýmuje s používáním soji, tofu, nebo dokonce umebošek, miso pasty, lotusu a dalších exotických produktů z velmi vzdálených míst? Co na to říct?. Děkuju.

    Profilová fotografie na Facebooku

    Lucii a Diano, jde spíše o to, v jakých zeměpisných výškách se plodiny pěstují, a ne tak o to jak daleko od nás. Tzn. jsou-li to plodiny z podobnych mírných pasem, jako ryze, soja, apod. jsou nám a našim plodinam svým zpusobem „blízké“, protože maji na organismus podobné účinky. Oproti např tropickemu ovoci, ktere se az tak daleko nepěstuje, ale je z jižních krajin a ma tak výrazně ochlazujici efekt, aby obyvatele oných krajin chránilo před tamním horkem a sluncem. Zároveň jde i o to, co nám tyto potraviny přinášejí a jak nám přispívají. A zde je třeba říci, ze jejich pozitivni účinek výrazně převažuje nad případným hlediskem nelokalní potraviny. Snad takto laicky neuvádím příliš v omyl, ale jednodušeji to přiblížit nedokážu 🙂

    Na tuto otázku jsem tu odpovídala již několikrát, proto jsme se rozhodly, že uděláme novou rubriku Nejčastěji kladené otázky, kde najdete svoji odpověď. V nejbližší době ji očekávejte.

    To je super nápad, už se moc těším na novou rubriku. 🙂

    Tak tenhle páj má u mě zatím největší úspěch. Zkoušela jsem se slunečnicovým i sezamovým olejem, chuťově se mi zdají dost výrazné, tak chci ještě zkusit příště s kokosovým. Díky za recept 🙂

    Chystám se dnes na tenhle páj a věřím, že se povede :-). Chtěla bych se ale připojit k dotazu k sójovým výrobků, který je u tohohle receptu nezodpovězený. Tofu, tempeh a pod. mi moc chutnají, ale také už jsem několikrát narazila na dotaz známých, že to není lokální potravina. Můžete mi prosím poradit, jak reagovat na tyhle dotazy? Moc děkuji :-).

    Tofu v součastné době asi není moc lokální potravina. Vyrábí se často v ČR (např. Sunfood Dobruška) ze sojových bobů dovážených (před cca 10 lety dováželi sóju z Holandska. Nicméně soja se dá pěstovat i v ČR např
    http://www.biokvalita.cz/A-Z-B-i-o-p-o-t-r-a-v-i-n-y/Lusteniny-bio/Bio-SOJA-z-Moravy-500g

    Profilová fotografie na Facebooku

    Vskutku vynikající pochoutka a opět se vydařila 😉 jen netuším jak docílit tě krásne bílé barvy „tvarohove“ náplně, ta moje je z jablecneho koncentrátu, jablek a rozinek proste dohněda ;-0 tak nevím, ač na chuti to nic neubere 😀 poraď, Heli, jak ty zázraky děláš 😉

    Já mám tu tvarohovou vrstvu také často víc do hněda, byť to na fotce nevypadá. Jediné, co mě napadlo, sladit jen rýžovým, nebo pšeničným sirupem, pak to nebude hnědě, ale kvůli barvě bych to asi neřešila.

    Profilová fotografie na Facebooku

    Tak to já raději zůstanu u sladenky a barvu taky řešit určitě nebudu 🙂 hnědá nebo krémová, vždyť je to šuma fuk ….hlavně kdyz si všichni posmaknou jak se patri a to se včera rozhodne podařilo. Uz do hodiny po nakrojení nebyl ve forme ani drobecek, ta dozobal můj drahý chot, ten je na ta těsta ;-)))

    Pokoušela jsem se o nepečený cheesecake/páj 🙂 inspirace je inspirace 🙂 rozdrobila jsem špaldové sušenky s lehce rozehřátým kokosovým tukem – jak moc musí projít tepelnou úpravou, aby byl lépe stravitelný? Nemáte popř. vhodnější tuk (rostlinné máslo?)
    A největší radost mi udělal tvaroh ze silken tofu – mňamka mňamka a rozvařená jablíčka s agarem s hrozinkami – ZLATÝMI, takže konečně nebyla hnědá hmota, ale krásně žlutá.

    Zkusila jsem recept posunout blíže k dokonalosti 😉 Dala jsem si tu práci, mandle jsem spařila horkou vodou, oloupala a na pánvi na sucho opražila- poté rozmixovala. Na těsto jsem pokladla pouze nastrouhaná jablka smíchaná s rozinkami a s opraženou strouhankou na másle, posypané skořicí. Je to veliká mňamka 😉 Pečení s radostí- experimentovat v kuchyni mě baví.

    Dobrý den, trochu mě zaskočilo, ze máte v dost receptech sojové produkty. Pritom zrovna soja není lokální potravina a mnoho lidí je na ní alergických. Jíme zdravě, ale nerozumím nahrazování potravin sojovými nahrazkami. Jistě, soja je zdravá, ale stejně jako treba mléko nebo maso, není pro všechny. Docela by mě zajímal váš názor. Treba pro malé deti je nevhodna a pro větsi se take musi s mirou. Stejně tak mě zaujal priběh Táni s Letroxem. Zajímalo by mě, jak dopadla s testy. Mám stejné onemocnění, chodila jsem k paní doktorce Bendové, expertka pres byliny a čínskou medicínu a i ona byla docela skeptická, co se týče vynechání léků. Paní Táňa u nepíše, jak jí dopadly testy, docela by mě to zajímalo. Moc díky Martina

    Páj jsem před hodinou dopekla a je luxusní!!!! Jen tak dál děvčátka!!!

    Dobrý den, jsem trochu zmatená těmito pečenými dezerty, sama je miluju a peču téměř denně, ale ve Strnadelové jsem se dočetla, že pečená mouka je špatně. Jak to tedy je? Díky za názor.

    Paní doktorka má pravdu. Pečená mouka a ještě klasická vymílaná bílá, je opravdu velká zátěž pro organismus. Ideálně je moučníky místo pečení napařovat a používat celozrnou mouku. Napařovaná buchta je také moc dobrá, ale upečená je prostě lepší, tak jednou za týden až dva něco upeču, ale jen pokud jsme doma všichni v pořádku. Jakmile je náznak na nudli, či jiný problém nepeču.

    Helčo, Evíku, děkuji za další super recept, který milujeme CELA rodina!!!Jste obě tak užasně kreativní…..Tak mě napadlo, dětičky milují vše, co je ve formě mufínků, neměly by jste nějaký dobrý nápad na mufiny???
    předem děkuji:-)

    Zdravím Terezku! Hm, to je dobrý nápad, zkusím se nad tím zamyslet a něco vymyslet.

    Trochu si nevím rady s počtem jablek v receptu.Píše se zde 3 větší jablka a dále ještě v receptu 4 středně velká jablka. Takže dohromady 7 jablek? Nebo je to chybka a 3 větší jablka rozdělit na polovinu a
    ta další 4 jablka v receptu už jsou tam připsána omylem?Děkuji za odpověď.

    Omlouvám se, už jsem to opravila, správně je 4 střední jablka na celý recept, nebo 3 větší, ale to jsem raději dala pryč, ať v tom není zmatek.

    Skvělé, díky za bezva recept! 🙂

    Jé, to nevím, kousek, je to dost drahý. Asi kostičku dva centimetry na centimetr, možná ani to ne. Krásně to ten korpus provonělo.

    Dala jsem kupované mandlové lupínky, pohankovou mouku a kokosový tuk…a buchta je senzační. Pekla jsem poprvé na sladko „jinak“ a povedlo se, tak jsem ráda. Těším se na další receptík!

    Šárko kolik kokosového tuku?

    Nemám na čem umlít mandle, stačí je rozsekat? 🙂 A co použít jako náhražku pro člověka alergického na téměř všecko co se dotklo ořechů?

    Pardon ještě jsem chtěla dodat, že „buchetka“ vypadá skvěle. I ta předešlá. Jste úžasné.

    Děkujeme a musím říct, že je i hodně dobrá, můj mlsný muž ji pochválil a to je co říct.

    Rozsekané vám v těstě asi nebudou dobře držet, já je melu na konzistenci hrubé mouky běžným tyčkovým mixérem, mám k němu takovou malou nádobu se sekáčkem. Nebo v klasickém mixéru se sekáčkem. Jde to udělat i bez mandlí, místo nich dát mouku, olej a vodu, bude to podobné těsto jako na štrůdl http://www.jimejinak.cz/2012/06/strudl-z-celozrnne-mouky/, ale dejte trochu více oleje a méně vody.
    Ještě mě napadlo nahradit mleté mandle kaštanovou moukou, jestli jí tedy může? Ale nemám to vyzkoušené.

    Ufounka

    Vypadá to suprově! Už se těším, až to vyzkouším. Díky za recept!

    Nalákala mě malá fotka páje vpravo, tudíž mě trochu zklamalo, že výsledný výtvor vypadá výrazně jinak… Proč nepoužijete skutečnou fotku?

    Nemusíte být zklaaná, Lucie, vpravo na minutku skočil jiný recept, který ale na našich stránkách také najdete. Je to borůvkový páj. Oba dezerty i obě fotky jsou autentické, dezerty vymyslela a napekla Helča a můj muž je fotil u nás na balkóně těsně předtím, než jsme se na ně vrhli 🙂 Jeden lepší než druhý, doporučuji vyzkoušet. Borůvkový páj najdete na adrese http://www.jimejinak.cz/2012/06/boruvkovy-paj-s-pudinkem/

    Zobrazit všech 67 komentářů

    Jíme Jinak