Domů > Online kurzy > Jíme Jinak > 1. Zelenina

Jak zeleninu konzumovat

Jak zeleninu upravit, abyste získali maximum minerálů a vitamínů.

Tepelně upravená se tráví mnohem lépe než syrová

Možná to pro někoho bude novinka, ale doporučujeme vám konzumovat zeleninu raději čerstvě tepelně upravenou, než v syrovém stavu. Už v tradičním stravováním se zelenina vždy tepelně upravovala, což je pro naše trávení velmi důležité. Je to proto, že naše enzymatické vybavení není zařízeno na velké množství syrové stravy, jako mají třeba přežvýkavci. Pokud sníme například velký zeleninový salát, musí naše slinivka vyplavit velké množství enzymů, aby došlo alespoň k částečnému natrávení. Trávení velkého množství syrové zeleniny se ale nepovede úplně a nám se pak v zažívání množí plísně, kterým se velmi dobře daří.

Navíc zelenina má poměrně složitou vlákninu, na kterou jsou vázány minerály a vitamíny. Naše trávení není ale schopno syrovou zeleninu natolik rozložit, aby se potřebné látky uvolnily a ty pak odcházejí nevyužité z těla ven a to je velká škoda. Proto je důležité zeleninu před konzumací tepelně upravit. Minerály a vitamíny jsou pak mnohem lépe využitelné.

Vitamíny rozpustné v tucích

Vitamíny – A,D, E, K jsou vstřebatelné jen za přítomnosti tuků, které by měli být na vyváženém talíři v malém množství zastoupeny. Proto je důležité střídat i způsob úpravy zeleniny a nevařit ji stále jen třeba v páře. Bohužel nepomůže, když si na syrovou zeleninu nalijeme olej, o kterém bude řeč v dalších lekcích. Ten se ve studeném stavu se zeleninou nedokáže spojit a důležité vitamíny se neuvolní. Všechny tradiční kuchyně, včetně té naší, zeleninu vždy tepelně upravují a tím zvyšují její stravitelnost a využitelnost jak minerálů, tak i vitamínů.

Zeleninu snězte co nejdříve po uvaření

Další důležitá podmínka je sníst zeleninu bezprostředně po tepelné úpravě. Už asi za půl hodiny po jejím uvaření začíná zelenina postupně ztrácet svoji zásadotvornost a začíná zahnívat. Což je třeba krásně vidět na uvařeném květáku. Už za chvíli začíná hnědnout a ztrácet chuť. Proto také nedoporučujeme pokrmy, které obsahují hlavně zeleninu, konzumovat déle než po 2 hodinách od uvaření. Snažte se proto vždy uvařit jen takové množství, které bezprostředně zkonzumujete. Pokud si jídlo ohříváte, doplňte ho alespoň o novou tepelně upravenou zeleninu a také nezapomeňte přidat lžíci kvašené.

Například v Asii jsou zvyklí připravovat pokrm až těsně po jeho objednávce a jídlo se zde připravuje vždy čerstvé.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Podklady pro kurz

K zdárnému dokončení vám pomohou i naše materiály. Některé znich si můžete přečíst již dnes, jiné se budou odemykat jak budete procházet kurzem.

Poslední komentáře v kurzu

Buďte první, kdo napíše komentář