„Bramboračka“ bez brambor » Jíme Jinak

„Bramboračka“ bez brambor

Autor , Rubrika Polévky, Recepty, 30.12.2011

Štítky:, , , , , , ,

Základní informace pro 4 osoby

Polévka chutí i vzhledem připomínající klasickou bramboračku. Tuřín, který byl na našem území dříve velmi oblíbený se už dneska v běžných obchodech nesežene. My ho koupily ve zdravé výživě a občas ho mívají v makru.

Ingredience

  • 1 cibule
  • 1 střední mrkev
  • 1 větší petržel
  • kus celeru (stejné množství jako petržele)
  • šálek namočených hub
  • asi šálek nakrájeného tuřínu na kostičky
  • pár růžiček květáku (nemusí být)
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • sůl dle chuti
  • půl lžíce miso pasty
  • ume ocet dle chuti
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu (nemusí být)
  • 3/4 litru zeleninového vývaru, nebo horké vody
  • majoránka
  • 1 bobkový list
  • lžička mletého kmínu
  • 3 kuličky nového koření
  • petrželka, nebo pažitka
  • lžíce sójové smetany na zjemnění (nemusí být)

Postup

Dáme ohřát zeleninový vývar. Houby zalijeme horkou vodou, nebo vývarem a necháme asi 20minut nasáknout. Mrkev nakrájíme na kostičky, nebo na kolečka, petržel a celer buď nastrouháme, nebo nakrájíme na menší kostičky. Tuřín nakrájíme na větší kostky, jako kdyby jsme krájeli brambory do bramboračky.  Cibuli nakrájíme také na jemné kostičky.

Na dno hrnce dáme olej, když se rozpálí, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a celer, posolíme tak, abychom měli ještě prostor na dochucení misem, které je také slané a chvilku orestujeme. Potom zalijeme horkým vývarem, přidáme namočené houby, bobkový list, nové koření, pomletý kmín a kousek květáku, který do klasické bramboračky nepatří, ale dodá jí výborný říz. Česnek můžeme nakrájet na malé plátky, nebo ho prolisujeme. Vaříme asi 15-20minut do změknutí zeleniny.  Majoránku přidáme až ke konci  vaření, aby neztratila vůni. Na závěr rozmícháme lžíci kukuřičného škrobu ve trošce studené vody a vlijeme do polévky, kterou necháme ještě 3 minuty povařit. Zahuštění není nutné, někdy ho nepoužiji, jindy jo.

Polévku odstavíme z plotny a ochutnáme. Pokud není  už dost slaná, v trošce horké polévky rozmícháme lžičku misa a zamícháme do polévky. Přidáme ještě lžičku ume octa a pokud potřebuje stále dosolit, přikápneme sójovku. Do horké polévky přidáme na jemno nakrájenou pažitku, nebo petrželku a můžeme zjemnit troškou sójové smetany.

Praktické

Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, pórku (včetně kořínku), slupky a listy z kedlubny a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, zalijeme zeleninu vroucí vodou místo vývaru.

Obměna

Polévku můžeme připravit i  z jakékoli jiných druhů  zeleniny a místo tuřínu použít třeba kedlubnu.

Trvanlivost

Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

 

  • Seriál ZDARMA: Jak na jaro

    Jak se vyhnout jarní únavě a kilům navíc.
    Stáhněte si nový seriál na jaro a zjistěte

    • Klíčové souvislosti pro biologické jaro
    • Jaký by měl být ideální jarní režim
    • Získejte postní jarní jídelníček k pročištění těla
    • Nákupní seznam k jídelníčku
    • Video, jak se vyhnout jarní únavě a kilům navíc
    Přihlaste se o seriál právě teď.

    Stáhnout zdarma
  • 8 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Alča

    jdu na to,od rána přemýšlím jak na bramboračku 🙂 Naštěstí kedlubna jev lednici. 🙂

    a jak to dopadlo? 🙂

    Alča

    Dopadlo to super.. ta majoránka na závěr je bezva.. hezky to provoní. Já ji dřív povařila. Synovi jsem vedle uvařila brambory a přidala mu je do ní. Takže byli všichni spokojeni. 🙂

    že jo, škoda ji vařit dlouho 🙂

    Michaela (kovalda)

    Já sehnala tuřín v Kauflandu. Krásnej obrovskej asi za 17,- kč/ks :-).
    Takže zítra zkusím recept přesně tak, jak ho píšete 🙂

    Dnes jsem si vařila a mooooc nám chutnala. Takže doporučuji!!

    Určitě vyzkouším. A co se týče tuřínu – pokud máte vstřícného zelináře, tak Vám ho sežene. Akorát cena je v tuto dobu poněkud přehnaná.

    To je pravda, ale tuřín lze v pohodě nahradit kedlubnou.

    Zobrazit všech 8 komentářů

    Jíme Jinak