Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Čočková pomazánka s dýní a cibulkou

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
děti od 1 a půl roku

Čočková pomazánka má mnoho využití. Můžeme ji použít na chleba nebo jako náplň do palačinek či waflí, na obilné placky nebo prostě jako formu luštěniny v kompletním talíři, která nahrazuje omáčku.

Ingredience
!!
  • 1 cibule
  • hrnek vařené čočky
  • olej
  • sůl
  • šálek pokrájené neloupané dýně na kostičky
  • sójová omáčka
  • umeocet

Obrovské problémy s trávením mě omezovaly natolik, že jsem musela začít hledat řešení. Díky návštěvě celostní lékařky...

Jak připravit pomazánku z čočky

  1. Na dno studeného kastrolku dáme tenoučkou vrstvu oleje, na něj pokrájenou cibulku na jemno, na ni vrstvu dýně pokrájené na kostičky, posolíme, přiklopíme a pustíme plotýnku na plno.
  2. Jakmile začne syčet zahřátý olej, ztlumíme na mírný plamen a bez míchání dusíme cca 15 minut, až dýně změkne.
  3. Můžeme zkontrolovat, zda se nám cibulka nepřipaluje, vařečkou, kterou opatrně odstrčíme dýni na stranu. V případě potřeby podlijeme troškou horkého vývaru nebo horké vody, ale nebývá to potřeba, pokud neděláme zeleninu příliš zprudka, pustí si vlastní šťávu a dusí se v ní dosladka.
  4. Když je dýně měkoučká a její slupka se rozpadá, přidáme uvařenou čočku a necháme chvíli společně prohřát.
  5. Směs zamícháme a podle chuti dochutíme sójovou omáčkou, pro kyselejší chuť můžeme použít umeocet.
  6.  Pomazánku mažeme na pečivo nebo podáváme jako luštěninovou složku hlavního jídla.

Praktické

  • Malým dětem můžeme rozmixovat ponorným mixérem či promačkat přes pasírovač.
  • Pokud chceme pomazánku vzít s sebou na výlet, nebudeme do ní dávat zeleninu. Ohřejeme jen čočku na cibulce, ochutíme a hotovo.
  • Nemáme-li hotovou uvařenou čočku, uvaříme si čočku červenou, která je rychle uvařená a není třeba ji předem namáčet.
  • Pro verzi bez sóji použijeme na dochucení namísto sójové omáčky omáčku hrachovou.

Obměna

  • Místo čočky můžeme použít fazolky, cizrnu nebo mungo.
  • Místo dýně můžeme použít jakoukoli jinou zeleninu, vyzkoušejte například mrkev, tuřín nebo petržel.
  • Můžeme zjemnit přidáním rostlinné smetany.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
4. 3. 2024

Jednoduchá a výborná pomazánka 🙂

Použila jsem batát a manžel mooooc chválil :-) ta opečená cibulka je v tom dokonalá.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

31
26

Dýňový tataráček

Na podzim je dýní všude plno… Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Tataráček se skvěle hodí na čerstvý kváskový chlebí...