- 150 g medvědího česneku
- 10 g soli
- 100 ml olivového oleje
Jak připravit česnekové pesto
- Listy jeden po druhém omyjeme a dáme okapat.Před mixováním je dobré, když jsou skoro suché. Já je po okapání narovnám na rozloženou utěrku, na to dám další utěrku, další vrstvu listů a tak pořád dokola, končím utěrkou. Během půl hodiny se většina vody vsákne do utěrek a listy jsou suché.
- Odkrojíme tvrdé stopky u listů a házíme je přímo do mixéru.
- Listy pořádně promixujeme, pak přidáme postupně olej a sůl.
- Hotové pesto přendáme do menších skleniček, navrchu ještě zalijeme olejem a skladujeme v lednici.
- Pokud je pesto ponořené v oleji, vydrží medvědí pesto určitě půl roku i víc.
Praktické
- Pokud je pesto ponořené v oleji, vydrží určitě půl roku i víc.
Obměna
- Do pesta můžete rozmixovat také oříšky nebo semínka (např. pesto s vlašskými oříšky).
- Přidejte do pesta lahůdkové droždí, vytvoří “parmazánovou” chuť.
Kombinujeme
- Úplně nejjednodušší recept je zamíchat pár lžic do uvařených těstovin a máte výbornou, rychlou večeři.
- Lžíce pesta v rizotu je lahůdka.
- Další tip je přidat lžičku do uvařené polévky, okamžitě dostane jiný rozměr.
- Pesto se dá přidat i do jakékoliv luštěninové směsi.
- Lžička do zeleninového salátu nebo do zálivky povýší váš salát na delikatesu.
Děti
- Dětem podáváme pesto od 1,5 roku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dělala jsem toto pesto přesně dle receptu a je to přesolené. A to dost 😒. Tak příště se budu raději řídit kuchařskou intuicí.
Díky moc za recept. Pesto jsem jedla jen jednou v životě a byl to hnus. Když tady tolik lidí básnilo jaká je dobrota domácí , tak jsem neodolala. No prostě je užasný , jedna dávka bylo málo 🤣