„Čokoládový“ krém z karobu » Jíme Jinak

„Čokoládový“ krém z karobu

Autor , Rubrika Dezerty a sladkosti, Recepty, Svačiny, 19.07.2011

Štítky:, , , , , , ,

karobový krém na pudinku je posypaný plátky mandlí

Základní informace

Chcete ozdobit dezert? Zamlsat si a přitom nechcete do těla dostávat cukr, průmyslové tuky a kyselinu oxalovou (šťavelovou), které nám silně překyselují organismus? Máme pro vás elegantní řešení. Čokoláda to není, nalaďte si chuťové buňky na jemnější chuť. Ale jako poleva na dušené či pečené ovoce, ozdoba pohárů a pudinků je karobová „čokoláda“ prostě skvělá.

Ingredience (cca na hrneček čokolády)

  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce sladěnky (nebo tekutý sladovit)
  • 2 lžíce karobu
  • 1 lžíce obilné kávy (caro, vitakáva apod. => pokud chceme dodat chuť hořké čokolady, jinak nemusí vůbec být)
  • 1 lžíce sušeného ovesného mléka (nebo sojového či jiného rostlinného mléka)
  • 3 lžíce kukuřičnoho škrobu
  • šálek horké vody
  • pár lžic studené vody

Postup

Obilnou kávu, karobový prášek a sušené mléko smícháme v hrnku spolu s horkou vodou. Použijeme metličku, aby nevznikly hrudky.  V kastrolu rozehřejeme olej a na horký přidáme sladěnku. Směs začne pěnit, je potřeba míchat, aby se nepřipálila na karamel. Do vzniklé pěny vmícháme směs z hrnečku (káva, karob a mléko) a přivedeme k varu. V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob a za stálého míchání vlijeme do kastrolku. Jen chvilku povaříme a hned naléváme na ovoce či poháry.

Praktické

Karob dodává sladkou chuť, obilná káva hořkou a sušené mléko mléčnou. Můžete si tedy připravit sladší, více hořkou či mléčnou čokoládu podle vlastní chutě tím, že změníte poměr ingrediencí. Nebojte se experimentovat, my ji děláme vždy od oka a pokaždé nám chutná. Chceme-li pevnou polevu, která se nehne, přidáme do vaření agar.

Obměna

Místo oleje můžeme použít ztužený tuk (kokosový nebo palmový).

Místo sušeného mléka můžeme použít i mléko tekuté např. rýžové. Nemáme-li po ruce ani to, můžeme si pomoci kokosovým krémem či mlékem.

Do polevy také můžeme přidat rozsekané oříšky nebo mandle.

 

  • materiály

    Online kurz: Jak na zdravé dezerty

    Pojďte si společně pochutnat - zdravě!

    • Naučíme vás 10 nejoblíbenějších dezertů
    • Vše bez nadbytečných cukrů a živočišných produktů
    • Přehledně a prakticky formou videolekcí
    Překvapíte i náročné mlsaly. Podívejte se sami.

    Prohlédnout
  • 12 komentářů. Jak to vidíte Vy? Napište.

    holky, chtěla jsem se zeptat, jak je to s čokoládou – je čokoláda špatná? nemám na mysli mléčnou Milku, ale kvalitní hořkou čokoládu. koupila jsem si ve zdravé výživě čokoládu, kde není ani cukr a je z nepražených kakaových bobů. a co říkáte na samotné nepražené kakaové boby? když mě honí mlsná, pár si jich dám a někdy to zabere a už nejdu ani po ničem dalším 😉 moc děkuji za odpověď.

    Jeden čtvereček občas bych asi pokud bych byla zdravá neřešila. Bob je exotika a tak bych s ním i tak zacházela.

    Ahojte, jedla som karobovu polevu s tahini. Vynikajuce!!

    Dobrý den,

    můžu se prosím zeptat, co tato karobová poleva a dvouleté dítě? Může, nemůže..:)? Mockrát děkuji, celý web je super!

    U dvouletého výjimečně polevu dát můžete, třeba na narozeninový dort, ale neučila bych na to dítko, přeci jen překyseluje i když je 100 x lepší než klasická čokoláda.

    Dnes jsem zkoušela a asi jsem čekala něco jiného. Chtěla jsem něco, co ztvrdne úplně jako čokoláda, abych v tom mohla obalovat třeba rozinky nebo mandle. Nevíte, jak by se dalo udělat?

    Dejte víc tuku, který ztuhne, třeba kokosový a uberte, minimalizujte vodu.

    Dobrý den. Chtěla bych si udělat karobouvou pomazánku, né polevu (jako je třeba Nutela). Ale nevím, co dát za tuk – když dám olej a udělám dle vašeho receptu, stuhne to alespoň trošku v ledničce? Případně když dám tuk ztužený, neudělám z toho tvrdou čokoládu? Ráda bych si to občas namazala na pečivo (když potřebuji zahnat chuť i hlad zároveň, ke Caru je to báječný 🙂 ) díky moc, Ivana
    PS: a mohla bych místo oné sladěnky přidat fruktózu?

    To jste mě pobavila, že chcete zahánět chuť karobovou pomazánkou na pečivu 🙂 Lepší by byl nějaký ovocný nebo obilný dezert, pudink apod. Když se dá do karobové čokolády kukuřičný škrob, je z toho pudink, který zatuhne a mazat se moc nedá. Když se tam dá palmový tuk nebo se i přidá agar, tak to ztuhne skoro jako čokoláda. Tak bych asi nechala recept jak je, příprava na oleji, ale nedávala bych moc škrobu, aby to nebylo moc hutné. Budete moc vyzkoušet a dejte pak vědět. Nechcete si raději mazat na chleba třeba tahini??? Nebo si kupte nějakou Karobelu ve zdravé výživě, není to Nutella, ale je to roztíratelné. Není to ultra zdravé, ale to není ani to pečivo, takže je to pak už skoro jedno.

    Recept na domácí výbornou karobelu: Večer namočit datle a suš. švestky, 1:1, ráno pomixovat + arašídy pomleté, ale nechané i kousky + karob.
    K celozr. pečivu + obložit ovocem.

    Ahoj, chtěla bych se zeptat, co se myslí tím kokosovým krémem. Doktorka Strnadelová ho také v mnoha receptech uvádí. Ve zdravé výživě ale prodávají jen kokosové mléko v konzervách nebo kokosový tuk (olej), tak nevím. Díky za odpověď.

    Kokosový krém je taková bílá, hustá, jakoby šlehačkovitá hmota, která se nachází nahoře i konzervě s kokosovým mlékem, je jí tam asi čtvrtina z celého obsahu. Já jsem sehnala přímo kokosový krém u nás v Albertu v sekci, co mají cizokrajné potraviny, mají jak mléko, tak krém, který je hustý z větší části. Ale lze klidně použít i kokosové mléko, jen to bude řidší.

    Zobrazit všech 12 komentářů

    Jíme Jinak