Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Dlouhé batátové gnocchi s oříšky a houbami

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Pro tento recept jsem zvolila velmi jednoduché ingredience, aby nepřebily chut batátových noků. Chce to jen trošku trpělivosti při přípravě.

Ingredience
3 porce
  • 3 středně velké batáty
  • 2-3 šálky špaldové celozrnné mouky
  • hlíva
  • žampiony portobello
  • lískové oříšky
  • olivový olej
  • česnek
  • petrželka
  • sůl
  • pepř

Díky správné výživě jsem se dostala z makulární degenerace a jako bonus se mi zlepšil ...

Jak připravit batátové noky s houbami a lískovými oříšky

  1. Batáty uvařte ve slupce do měkka. Oloupejte je a nechte je vychladnout. Promačkejte je bramborovým mačkadlem nebo nastrouhejte na jemném struhadle a přidejte celozrnnou špaldovou mouku. Množství mouky přizpůsobte množství batátů, mělo by vzniknout těsto hustější konzistence, ze kterého lze tvarovat “hady”. Nechte těsto chvíli odpočívat v chladničce. Vytvořte několik válečků, ty nakrájejte na malé kousky a z nich vyválejte podlouhlé noky.
  2. Připravte kondiment: osmažte česnek na olivovém oleji, přidejte nasekané houby, osolte a orestujte, dokud houby nedosáhnou požadované konzistence. Opražte lískové ořechy a nahrubo je nasekejte. Přidejte je do pánve k houbám.
  3. Ve velkém hrnci přiveďte vodu se solí k varu a uvařte noky. Noky jsou hotové ve chvíli, kdy vyplavou na povrch. Uvařené noky vložte do pánve s houbami a orestujte je na vysokém plameni. Posypte  nasekanou čerstvou petrželkou.

Praktické

  • Chce to trošku trpělivosti, s těstem není lehká práce, ale výsledek stojí za to.
  • Nevařte všechny noky naráz, klidně je vařte po menších dávkách, aby se neslepily.

Obměna

  • Můžete použít jiné houby.
  • Můžete použít i jiné ořechy.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. Pokud už vaše menší děti běžně jedí moučné jídlo a pečivo, můžete jim bez obav dát i tyto noky.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborné jídlo! Jedl i masožravec. Mohu vařit každý den. Děkujeme

Delikatesa! Neverila by som, ako mozu lieskove orechy, ktore mam spojene len so sladkym, tak pozdvihnut jedlo. Vierka, vdaka!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

30
8

Vánoční gratinovaný celer se žlutou hlívou na polentě

Tento recept by mohl být inspirací, jak si ozvláštnit vánoční menu dalším netradičním, ale zároveň chutným a zdravým pokrmem.

Tempeh alà Stroganoff s celozrnnou špaldou

Vyzkoušejte tuto veganskou verzi oblíbené lahůdky Stroganoff. Recept je velmi variabilní a při použití správných surovin je vhodný i pro bezlepkovou dietu....

Celozrnné těstoviny s krémovou hlívou

Lahodné krémové a voňavé těstovinové jídlo, zcela bez sóji a při použití správných ingrediencí i bez lepku. Pokud si připravíte pesto a mléko předem, bude ...

Portobello katsu kari

Masité klobouky velkých žampionů se na tento pokrm velmi hodí. Je to takový fusion recept. Japonská kuchyně se zde snoubí s indickou a také s naší fantazií...

Krémové tofu s hlívou

Velmi jednoduché a přitom lahodné jídlo vhodné jako příloha nebo jen tak ke chlebu jako super rychlá večeře.

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...