Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Domácí vegeta bez glutamátů

Uvařeno
bez sóji

Přebytky nebo slupky ze zeleniny můžete využít na výrobu domácího polévkového koření bez eček a glutamátů, které se hodí mít po ruce. Zejména ho oceníte v zimě, kdy není čerstvá zelenina dostupná, ale i kdykoliv jindy, protože s ním chutná polévka tak nějak lépe… :-)

Ingredience
na 400 g
  • 1 kg mrkve
  • 1 kg celeru
  • 1 kg petržele
  • 1/2 kg cibule
  • 1/2 kg pórek
  • hrst libečku
  • hrst petrželky
  • hrst celerové natě
  • sůl

Loňský rok jsem se rozhodla radikálně změnit v mém životě vše, co se dá. Hlavní změnu jsem se rozhodla udělat na svém...

Jak připravit domácí zeleninovou vegetu bez glutamátů
  1. Zeleninu nastrouhejte nahrubo, nakrájejte na tenké kousky nebo v robotu namelte.
  2. Na plát sušičky nebo na plech vložte zeleninu a natě.
  3. Dejte sušit nebo péct na 50-60 °C až je zelenina úplně vysušená.
  4. Rozmixujte na jemno spolu se solí.
  5. Uskladňujte v uzavřené nádobě.

Obměna

  • Pokud máte rádi pikantnější koření, můžete usušit se zeleninou také papriku a česnek.
  • Místo celerové natě můžete přidat pažitku.
  • Toto koření si můžete připravit i ze zbytků očištěné zeleniny – odřezků a slupek z mrkve, petržele a celeru, které nasušíte spolu s bylinkami a natěmi a suché na prášek rozmixujete.
  • Vegetu si můžete vyrobit i bez soli.

Praktické

  • Koření se hodí jako ochucení zeleninových polévek a dalších zeleninových a luštěninových pokrmů, omáček, nádivek, karbenátků aj.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

22 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ladislav
28. 8. 2023

Dobrý den jen bych potřeboval recept na přípravu vlastní vegety.
Jsem sám zemřela mi paní a já bohužel nevnímám chuť a čich. Rád bych si vyrobyl sám. Rád bych použil veškerou zeleninu kterou nasuším podrtím a dohromady promíchám ale nevím kolik dát soli a nebo bez soli, ale ona je konzrvant. Dá se to uložit do uzavřené sklenice a nebude se to kazit? Předem moc děkuji. Pospíšil Olomouc.👋

Chtěla jsem recept na domácí vegetu na polévku, ale tady je tolik skvělých receptů a nápadů, že mi jde hlava kolem. Děkuji všem za recepty, mám zdroj z kterého budu čerpat.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

15
31

Nakládaná cuketa – na delší skladování

Cuketové kvašáky jsou rychle hotové a chtějí také celkem rychle zkonzumovat. Je tu však jednoduchá finta, jak si je připravit trvanlivé na celou zimu, když...

Nakládané modřínové výhonky

Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích,  žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má tento kon...