Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Jáhlový koláč s hruškami a vanilkou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
děti od 1 a půl roku

Koláč z kukuřičné krupice s čímkoliv si naše rodina zamilovala. Letošní léto jsem ho pekla na různé způsoby každý týden a někdy i víckrát. Jednou se syrovým ovocem a agarem, jednou s povařeným ovocem a agarem, jednou jako bublaninu, pak s drobenkou… A pak jsem ho jednou upekla v září a  zjistila, že mi nějak nechutná. Že studí a nehřeje. A tak vznikla varianta s jáhlami. Tento recept pro nás vymyslela a vyzkoušela Janina, která je expertkou na bezlepkové pečení.

Petru neustále trápily bolesti břicha a průjem, stále jí rozháněli slepé střevo. Byla to ale Crohnova choroba. Navíc ...

A protože mladší dcera musí dodržovat bezlepkovou dietu, je celý bezlepkový. Je samozřejmě možné nahradit sirup sladěnkou, která ovšem bezlepková není.

Ingredience na korpus (22 x 30 cm)
  • 1 hrnek jáhel (250 ml)
  • 4 hrnky vlažné vody (1 litr), nebo 0,5 litru obilného mléka a 0,5l vlažné vody
  • 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • 1/3 hrnku rozinek
  • 2 lžíce agávového sirupu (nebo rýžového či kukuřičného, ale v tom případě 3 lžíce, protože tyto sirupy nejsou tak sladké jako agávový)
  • 2 lžíce oleje (používám sezamový)
  • špetka soli
Ovocný vršek
  • 0,75 kg zralých sladkých hrušek
Drobenka
  • cca 150 ml rýžové mouky
  • vrchovatá čajová lžička kokosového oleje
  • 2 lžíce agávového sirupu
  • Na špičku nože dřeně z vanilkového lusku

Postup

Jáhly propláchneme důkladně v sítku (používám filtr ze Soyabelly, v cedníku mi jáhly propadají) a rozprostřeme do pekáčku s vyšším okrajem. Nevymazáváme. Rovnoměrně nasypeme rozinky (pokud máme bio, nemusíme proplachovat, jinak propláchnout ve vařící vodě) a kokos a zalijeme vodou, ve které jsme rozmíchali sirup a olej. Vložíme do trouby rozpálené na 200°C na asi 15 minut (povrch musí být měkký, ale ne tekutý).

Zatímco se koláč peče, vykrájíme a na menší kousky nakrájíme hrušky (pokud nemají hodně tuhou slupku, tak neloupeme) a v misce smícháme suroviny na drobenku. Vanilkový lusk rozřízneme, vyškrábeme dřeň, přidáme na špičku nože do drobenky.

Poloměkký korpus vyndáme z trouby, naskládáme hrušky a posypeme drobenkou a dáme ještě na 30 minut dopéct. Necháme vychladnout a nakrájíme.

Obměna

Pokud chcete péct v kulaté menší formě, mám vyzkoušeno, že stačí přesně poloviční množství ingrediencí. Tj. půl hrnku jáhel, 2 hrnky vody… Důležité je, aby vám forma neprotékala. Mně ta klasická na dort trochu teče, tak na koláč používám kulatou celo skleněnou, co mám jinak na páj.

Na vršek můžeme použít jakékoliv jiné ovoce – jablka + skořice a vlašské ořechy, švestky s mákem, broskve…  Na drobenku je možné použít místo mouky rýžové mouku mandlovou (na velmi jemno rozmixované mandle). Do drobenky můžeme místo vanilky přidat trochu nastrouhané kůry z biocitrónu.

Děti

Od 1,5 roku mohou děti malý kousek občas ke svačině. Protože je to kombinace obiloviny a ovoce, která ve střevech kvasí, vyhneme se většímu množství i my dospělí. Je to ovšem těžké, to přiznávám :-).

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

25 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Nevím proč, je to jak voda. Poměr vody a jahel mi nějak nesedí.🙁

Upečeno v rámci jarní očisty.
Moc jsme si pochutnali.
Díky za super recept.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...

Mirabelkový nákyp

Špendlíky neboli mirabelky, rostou v létě úplně všude. Nasbírejte od každé barvy trochu a udělejte si výborný nákyp.
22
19

Malinový krém

Začíná sezóna malin a tak jsem jsem pro vás vymyslela nový recept s tímto vynikajícím ovocem. Vznikl vlastně velmi originálně. Sotva jsem vlekla těžkou taš...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.
klub
19
48

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Rebarborový koláč s chia semínky

Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou js...