Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Křupavé zelí s tofu

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna zima

Výborné křupavé restované zelíčko je skvělou příloha k jakékoliv obilovině. My ho máme nejraději s kroupami nebo těstovinami a posypané opraženými vlašskými ořechy!

Ingredience
na 1 porci
  • 1 velká cibule
  • 1,5 lžíce oleje
  • 1/4 uzeného tofu
  • kus červeného nebo bílého hlávkového zelí
  • sojová omáčka
  • sůl

V očkovacím průkazu jsem měla napsáno “výživa nepřiměřená”. Bylo totiž co zlepšovat. Když máma začala vař...

Jak připravit restované zelí

  1. Na oleji si osmahneme na půlměsíčky nakrájenou cibuli.
  2. Posolíme a přidáme na kostičky nakrájené tofu.
  3. Až je tofu zlatavé, vsypeme na proužky nakrájené hlávkové zelí.
  4. Za stálého prohazování restujeme na mírném plameni.
  5. Jak zelí zkřehne, postříkáme sojovou omáčkou a promícháme.
  6. Ochutnáme a případně ještě ochutíme (sojová omáčka, umeocet).
  7. Můžeme ještě přidat uvařenou obilovinu nebo těstoviny a prohřát.
  8. Vypneme.

Praktické

  • Pokud by se zelí připalovalo, podlijeme ho troškou vody a přiklopíme pokličkou a necháme na nejnižším plameni restovat.

Obměna

  • Místo červeného zelí můžete dát i bílé hlávkové zelí. Klidně přidejte k zelí i jiné druhy zeleniny – třeba mrkev.
  • Pokud nemáte tofu, přidejte tempeh nebo například cizrnu či fazole.
  • Kdo má rád, přidejte si k zelí i česnek nebo naopak udělat zelí na sladkokyselo – přidat trošku obilného sirupu a jablečného octa.
  • Dobré je toto jídlo i posypané kořením – například mahá nebo drceným kmínem.
  • Jídlo můžete posypat orestovanými semínky nebo ořechy (např. vlašské), gomasiem nebo “parmazánem” (rozmixované kešu oříšky s lahůdkovým droždím). Gurmáni mohou polít oříškovým máslem :-)

Kombinujeme

  • K pokrmu přidejte například těstoviny, kuskus nebo jakoukoliv jinou uvařenou obilovinu. Můžete je orestovat spolu se zelím, vznikne delikátní chuť celého pokrmu.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
27. 10. 2023

Přidala jsem celer a batát, cibule byla červená, zelí bílé a oběd vynikající! Měla jsem s kroupama😋

Výborný oběd na dnešek do práce.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Zahrada v květnu

Květen je nejdůležitější měsíc pro vysazování rostlinek z předpěstované sadby, kterým by vadily nízké teploty, případně mrazíky.

Ořechové dortíky bez lepku

Čekáte návštěvu a chcete připravit něco slavnostního? Potom jsou tyto dortíky ideální. Jsou bez lepku, cukru i mléka a zajisté si všichni pochutnají.
klub
293
5

Květen – plakátek na ledničku

Co v květnu jíst nejvíc, co méně a co raději vůbec? Čemu se věnovat a na čem pracovat, abychom maximálně využili potenciál, který tento měsíc nabízí? Plaká...

Jste oběť nebo tvůrce?

Položili jste si již někdy tuto otázku? Začneme tedy zostra typickými znaky a schválně, v čem se víc poznáte.
52
11

Jak podpořit své zdraví v květnu

V květnu zaměříme pozornost na oblast našeho srdce. Na co je dobré v tomto období pamatovat, co si dávat na talíř a jak stravu správně upravit, aby to bylo...
9
5

Čarodějnice jinak

Teprve, když jsem po večeři zahlédla velké ohně v dálce na obzoru, došlo mi, že jsou dnes čarodějnice. Bylo už pozdě rozdělávat oheň, měli jsme na večer ji...