Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Maková pomazánka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Velmi jednoduchá a zdravá pomazánka. Pokud máte uvařené fazole, budete ji mít připravenou během okamžiku. Je skvělá na svačinku třeba ke kváskovému chlebu, ale po naředění ji můžete použít i na těstoviny.

Ingredience
  • 130 g vařených fazolí cannellini
  • 30 g čerstvě mletého máku
  • 10 g extra panenského olivového oleje
  • sůl
  • bílý pepř
  • 10 g lahůdkového droždí
  • 1 špetka citrónové kůry z bio citrónu
  • citrónová šťáva
  • čerstvá petrželka
  • malý stroužek česneku

Za každou větou jsem si musela odkašlat, antibiotika už mi nezabírala.

Jak připravit fazolovou pomazánku s mákem

  1. Namelte mák.
  2. Namelte bílý pepř.
  3. Do mixéru dejte uvařené fazole cannellini, mletý mák, citrónovou šťávu a kůru, sůl, pepř, extra panenský olivový olej a lahůdkové droždí. Rozmixujte, abyste získali hustý krém.
  4. Dejte do misky, posypte čerstvou petrželkou, trochou bílého pepře a na závěr pokapejte extra panenským olivovým olejem.

Praktické

  • Je to pomazánka, ale pokud jí trochu naředíte vodou, máte hned kondiment na těstoviny.
  • Uchovávejte v lednici a zkonzumujte do dvou dnů.
  • Použijte bílé fazole, které jsou rychle vařené a mají krémovou konzistenci.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv bílé fazole.

Děti

  • Vhodní pro děti od 2 let, ale vynechte pepř a uberte olej a sůl.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

45 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
29. 7. 2023

Vierka nás zásobuje skvostnými recepty 🙏❤️

Babáček
18. 5. 2023

Hmotnost fazolí je za sucha nebo po uvaření? Děkuji.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Pomazánka z černé ředkve

Tato jednoduchá a rychlá pomazánka přijde vhod na chleby, do placek a třeba i jako kondiment na těstoviny.

Tartar z červené řepy

Sezóna řepy je tady a tahle vděčná surovina se dá připravit na spoustu způsobů. Jedním z nich je i tento tatarák, ktery se báječně hodí k plackám a nebo to...

Houbové paté

Tento jednoduchý a rychlý recept můžete využít i ve vašich dalších přípravách. Jak ho použijete, je na vás a určitě najdete i jiná využití, než jako paštik...

Brokolicová pečená placka

Tato vláčná bezlepková placka z brokolice je rychlá na přípravu a můžete ji jíst jen tak samotnou třeba na svačinu nebo jako přílohu k různým pokrmům dle v...

Jarní pomazánka

Baby špenát je skvělá ingredience, která se báječně hodí i do domácí pomazánky. Je skvělá ke krekrům nebo třeba ke kváskovému pečivu.