- 2 hrnky nahrubo strouhané cukety
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce dýňových semínek
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1/4 hrnku čerstvé bazalky
- 2 lžíce citronové šťávy (dle chuti)
- sůl a pepř dle chuti
- 2-4 lžíce olivového oleje (není nutné)
- Z nastrouhané cukety vymačkejte šťávu.
- Vymačkanou cuketu vložte do mixéru s ostatními ingrediencemi.
- Vše rozmixujte na hladké nebo mírně hrudkovité pesto dle toho, jak máte rádi.
- Podávejte s těstovinami, uzeným tofu nebo tempehem a přelité olivovým nebo dýňovým olejem.
- Zbylé pesto přemístěte do skleničky, zalijte olejem a uchovávejte v lednici.
Obměna
- Místo dýňových semínek můžete dát piniová nebo slunečnicová. Hodí se také mandle nebo kešu ořechy nebo kombinace semínek a oříšků.
- Pesto je moc dobré i s troškou černé himalájské “vajíčkové” soli. Bude mít zase jinou chuť.
- Místo olivového oleje můžete dát i pražený dýňový olej, vytvoří výbornou chuť.
- Cuketu si můžete také přes použitím do pesta ogrilovat nebo opéct v troubě. Pesto tak získá intenzivnější chuť.
Kombinujeme
- Pesto se nejvíce hodí k těstovinám (i v RAW verzi třeba z naspiralizovaných batátů nebo mrkve), ale využijete ho i na placky, palačinky, krekry a sušenky, chléb, lazaně, jako dip se zeleninou nebo zeleninovými chipsy, do rizot či jiných obilovin.
PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁
Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!
Komentáře
Jak dlouho prosím pesto vydrží?
Dělávám různá pesta, ale nikdy jsem nepřidávala lahůdkové droždí. Pesto vždy vydrželo v lednici i několik měsíců, s použitím lah. droždí po 3-4 dnech plesniví. Může to být tím droždím? Děkuji.