Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Kvašená

Superrychlé nakládané okurky

Uvařeno
bez sóji
bez cukru

Okurková sezona vrcholí, a tak je na čase si udělat ty nejjednodušší a nejrychlejší nakládané okurky – tzv. rychlokvašky. Během 5 minut máte se vším všudy hotovo a pak už stačí jen vydržet pár dní, než budou hotové.

Ingredience
na 1 sklenici
  • okurky nakladačky
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 1 menší mrkev
  • 1 menší cibule
  • kousíček křenu
  • kopr (snítky)
  • 1 lžička soli
  • 0,5 litru vody

Diet jsem kvůli váze vyzkoušela hodně, s váhou to bylo vždycky jak na houpačce. Výsledkem byly bolavé kotníky, strhan...

Jak připravit nakládané okurky
  1. Okurky očistíme pod tekoucí vodou kartáčkem, aby byly čisté.
  2. Nachystáme si koření.
  3. Nakrájíme si mrkev, křen i cibuli na kolečka.
  4. Do vyvařené čisté sklenice naskládáme okurky, které prokládáme kolečky mrkve a cibule, koprem, křenem a kořením.
  5. Sklenici ukončíme většími okurkami, které zaklíníme pod hrdlo sklenice tak, aby se nemohly pohnout a znemožnily pohyb i zelenině a koření pod nimi.
  6. Svaříme si vodu se solí tak, že vodu nalijeme do hrnce, přidáme sůl a necháme minutku projít varem.
  7. Horkým lákem okurky přelijeme až téměř po okraj sklenice.
  8. Dbáme na to, aby nic neuteklo na hladinu.
  9. Přiklopíme víčkem, ale neutahujeme.
  10. Sklenici dáme na tácek a necháme 3-5 dní kvasit.
  11. Hned druhý den se začnou tvořit bublinky. Dle toho poznáme, že fermentace probíhá tak, jak má.
  12. Hotové okurky skladujeme v lednici.

Obměna

  • Místo okurek můžete použít i na kusy nakrájenou mladou cuketu.
  • Dochutit je můžete také stroužky česneku, paprikou nebo chilli papričkami.
  • Okurky můžete zalít i studeným lákem dle toho, jak jste zvyklí. V naší rodině je zalíváme horkým lákem.
  • Lák si můžete udělat i klasický sladko-kyselý – místo cukru dát některý ze sirupů (například rýžový) nebo slad a jako náhrada za klasický ocet se hodí jablečný – vše svařit a lákem okurky zalít.
  • Tímto způsobem si můžete připravit i tzv. okurkové řezy z přerostlých okurek, které nakrájíte na kolečka a prokládáte zeleninou, případně i koprem nebo kořením a zalijete buď slaným nebo sladkokyselým lákem.

Praktické

  • Nakládané okurky můžete jíst jen tak, jako pickles například k čočce, ale výborné jsou také v pomazánkách, salátech a dalších jídlech.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ahoj, prosím o radu. Takle vypadá jedna ze sklenic po 4 dnech. To je asi na vyhození? Vypadá to jak 1 cm vysoká plíseň

Teď jsem otevřela sklenici kvašáků a nahoře bylo něco bílého, šlo to nabrat lžící, netrhalo se to, je to křís nebo plíseň? Byl to jen malý kousek, okurky nesmrdí, chutnají skvěle, tak nevím..Jak to poznat?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

13
7

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...

Video návod: Jak připravit pickles z mrkve

Kvašená zelenina je velmi chutná a zároveň je to lék. Piklovaná mrkev je moje favoritka v kvašené zelenině. Návštěvy jsou většinou mile překvapené její jem...

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....

Naše nejoblíbenější pickles

Milujeme kvašenou zeleninu. Je chutná a plná vitamínů a laktobacilů, kteří se postarají o náš zdravý střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do skleni...

Nakládané ředkvičky (pickles)

Nakládané ředkvičky jsou rychlým a skvělým slaným kondimentem, který chuťově i barevně oživí každý oběd nebo večeři.

Listové kimči

Rychlá a snadná výroba skvělého kondimentu z přebytků listů vás mile překvapí. Využít můžete všechny listy a natě zdravé zeleniny. Nejen hlávkový a jiné sa...