Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Tempeh se zeleninou a bulgurem

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Rychle a výborně, to je heslo této rychlo večeře.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • půlka cukety
  • 1/2 pórku
  • 1 červená kapie nebo paprika
  • 1 balíček uzeného tempehu (200g)
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 lžíce tahini
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 dcl horké vody
  • půl lžičky tymiánu
  • 1 hrnek bulguru
  • 2 hrnky vody na vaření bulguru
  • 2 hrnky ledového salátu na ozdobu

Ráda bych se s vámi podělila o mé dosavadní zkušenosti s Jíme jinak a posledním Podzi...

Jak uvařit tempeh se zeleninou

  1. Bulgur zalijeme dvojnásobkem vody, přidáme trochu soli a povaříme cca 2 minuty.
  2. Necháme ho 10 minut dojít pod pokličkou, dokud se všechna voda nevstřebá.
  3. Než se bulgur uvaří, omyjeme a nakrájíme zeleninu – cibuli na měsíčky, cuketu, kapii a pórek na proužky.
  4. Tempeh nakrájíme na menší kostky.
  5. Ve woku rozpálíme olej a přidáme na něj cibuli, ihned posolíme a krátce orestujeme.
  6. Přidáme pórek, kapii, cuketu, pórek a tymián a restujeme 5 minut.
  7. Přidáme nakrájený tempeh a ještě 5 minut restujeme.
  8. V deci horké vody rozmícháme tahiny a sójovou omáčku a celé to přidáme k orestované zelenině a chvilku společně provaříme.
  9. K orestované zelenině s tempehem přidáme uvařený bulgur a dobře promícháme.
  10. Servírujeme s pokrájeným ledovým salátem nebo polníčkem.

Obměna

  • Zeleninu a koření můžete klidně vyměnit.
  • Místo bulguru můžete použít kuskus nebo rýži.
  • Pro bezlepkovou variantu zvolte pohankový bulgur nebo jinou rychlou bezlepkovou obilovinu.

Děti a tempeh

  • Takto upravený pokrm je vhodný pro děti cca od 1,5 roku. U menších dětí ubíráme tuk a sůl.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Výborné rychlé jídlo 😊 Místo bulguru jsem dala kuskus. Mňamka, děkujeme 🙂

Upravil bych, že bulgur vaříme dle návodu na obalu. Jsou velké rozdíly v délce vaření dle druhu a hrubosti zrn a také více možností přípravy (např. jen nechat hodinu nabobtnat po zalití horkou vodou a pod).

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

kurz
61

Žampionové kung-pao s bulgurem

Máte rádi klasickou čínu? Tak tohle je mnohem lepší a zdravější verze!
kurz
4

Zapečené těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky!

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...
31
7

Z jednoho woku – čirok s ciznou

Rychlé jídlo z jednoho hrnce a pár ingrediencí, na kterém si rozhodně pochutnáte.