Domů > Zdravé recepty > Zavařování, nakládání

Václavky ve sladko-kyselém nálevu

Uvařeno

Na svatého Václava začínáme sbírat václavky a nakládáme je do láku. Máme pak zásoby na další rok. Houby nakládáme bez cukru, bez sladidel, bez hotových nakládacích směsí. A jsou výborné!

Ingredience
na cca 1,5 kg václavek
  • václavky (hlavičky)
  • 1 cibule
  • lžička soli
Na nálev:
  • 700 ml vody
  • 300 ml jablečného octa
  • 300 g rýžového sirupu
  • 10 g soli
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 0,5 lžičky tymiánu
  • 0,5 lžičky mletého koriandru
  • 8 kuliček pepře
  • 8 kuliček nového koření

Adámkovi jsou dnes tři roky a čtvrt, skoro rok chodí do školky a nebývá téměř nemocný. Ale ještě ned...

Jak připravit nakládané václavky

  1. Ze surovin na nálev uvaříme lák. Dáme vše společně vařit, když přijde voda k varu, ztlumíme a vaříme na mírném plameni 5 minut. Necháme vychladnout a připravíme václavky.
  2. Kloboučky václavek nejprve spaříme vroucí vodou – dáme je do hrnce či velkého síta a nalijeme na ně vroucí vodu. Pak je propláchneme studenou. Tímto procesem se zbavíme velké části šupinek a nečistot.
  3. Přendáme václavky do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme na mírném plameni 5 minut. Během varu se dělá pěna, která vynáší nečistoty a šupinky, které sbíráme z povrchu sítkem. Povařené václavky propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
  4. Přendáme je do vymytých sklenic (nabíráme hrstě a sypeme do lahví), které plníme cca 3 cm od okraje. Naplněné sklenice zalijeme vývarem přes sítko, aby nám do václavek nepřišlo koření.
  5. Necháme 8 hodin (nebo klidně přes noc) nasáknout nálevem. Pak nálev dolijeme až pod hrdlo, přidáme kousek cibule navrch, zavíčkujeme a sterilujeme ponořené ve vodě do 2/3 lahviček na 95 °C 20 minut.

 

Praktické

  • Počítejte s tím, že václavky velmi zmenší svůj objem, když odkrájíte nožičky a povaříte je. Z plného košíku mívám 5 lahviček, jaké vidíte na fotce.
  • S povařenými václavkami se nijak extra neskládám, nabírám je po hrstech a plním lahvičky, jde to rychle od ruky.

Obměna

  • Koření můžete obměnit podle vašich chuťových preferencí. Jako základ považuji nové koření, pepř a bobkový list.
  • Ocet, sůl a sirup dejte také podle své chuti, zda chcete nálev kyselejší, slanější či sladší.
  • Rýžový sirup můžete nahradit sladem, pokud nemáte problém s lepkem.

Děti

  • Nakládané houby dáváme dětem cca od 2 let. Pokud jim však běžně dáváte kupovanou nakládanou slanou zeleninu jako okurky apod., bez obav jim dejte i domácí václavky.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

eště umět sbírat ty Václavky.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

8
4

Švestkovo-bezinková marmeláda bez cukru

Tuhle kombinaci jsme prohlásili za naprostého marmeládového šampiona. Kombinace zralých švestek a bezinek je prostě nepřekonatelná. Ani s touhle marmeládou...
19
18

Švestková povidla bez cukru pečená v troubě

Švestková povidla jsou slaďoučká a žádný cukr není absolutně potřeba. Stačí je trochu osolit, strčit do trouby a počkat. Jsou pak skvělá na dorty, palačink...

Hroznová marmeláda bez cukru

Marmeláda nebo džem z hroznového vína je delikatesa. Pokud máte víno bez peciček, je to téměř bez práce. Ale i to s pecičkami snadno zpracujeme. Ta slaďouč...

Jablečná povidla bez cukru

Letos je jablek dostatek, proto využijeme bohaté jablečné nadílky a naděláme slaďounká voňavá povidla. Samozřejmě bez cukru. A také skoro bez práce. Žádné ...

Domácí jablečný ocet – jak ho snadno vyrobit krok po kroku

Jablíček je všude plno – vyrobte si z nich snadno a rychle domácí jablečný ocet za pár korun. Je výborným dochucovadlem do salátů, omáček, polévek, m...

Bezinková marmeláda s datlemi, skořicí a hřebíčkem

Dělám jí každý rok a zkouším různé varianty. Tentokrát jsem zkusila s kořením a moc nám chutná.  Je to přírodní lék při nachlazení, průjmu a dalších potíží...