Domů > Zdravé recepty > Zavařování, nakládání

Domácí broskvová marmeláda bez cukru

Uvařeno
bez cukru

Když se víc kusů broskve a děti nejsou doma, aby je snědly, jednoduše připravím marmeládu. Samozřejmě bez cukru.

Ingredience
Pro 4 skleničky
  • hrnec s tlustším dnem
  • zavařovací sklenice s víčkem
  • ponorný mixer
  • 2 kg broskví
  • 1/3 lžičky soli

To byla moje otázka. Snažila jsem se v tom nějak zorientovat, ale bylo to spíš horší. Tolik informací. Tolik protichů...

Jak na broskvovou marmeládu bez cukru

  1. Ovoce omyjeme a necháme odkapat.
  2. Vyjmeme pecky a dužinu i se slupkou, pokud je v pořádku, nakrájíme na velké kousky.
  3. Broskve dáme do hrnce a přidáme sůl.
  4. Vaříme odklopené, bez přidání vody dokud ovoce nepustí vodu.
  5. Rozmixujeme a vaříme dál na mírném plameni několik hodin, dokud marmeláda nemá požadovanou hustotu a sladkost.
  6. Čím déle se ovoce vaří, tím více zesládne.
  7. V průběhu vaření můžeme ochutnat a podle potřeby přidat sůl nebo sladidlo viz níže.
  8. Během vaření si připravte sklenice, do kterých budete marmeládu dávat.
  9. Hotovou marmeládu nalijte do připravených sklenic a zavíčkujte.
  10. Sklenice propláchněte vařící vodou z konvice (nebo je nechte projít myčkou na nejvyšší stupeň).
  11. Pokud nestihneme marmélády v dohledné době zkonzumovat, raději ještě sterilizujeme viz dále.

Praktické rady ohledně zavařování ovoce

  • Pokud máte varný mixér (vaří, míchá a mixuje), použijte ho místo hrnce a mixéru. Ušetříte si míchání a hlídání marmelády před spálením.
  • Pokud vám při ochutnání přijde marmeláda málo sladká, přidejte ještě špetku soli a vařte dál cca půl hodiny. Toto můžete několikrát zopakovat, ale sůl přidávejte po troškách.
  • Pokud ani po dalším vaření nebude marmeláda dost sladká, přidejte šálek omytých hrozinek a povařte ještě 15 minut. Místo hrozinek můžete přidat podle potřeby ovocný koncentrát.
  • Kdyby byla marmeláda moc řídká, můžete ji zahustit agarem. Nasypte 1-2 lžičky agaru do vařící se hmoty, pomixujte a odstavte. Až marmeláda vychladne, sama zhoustne. Hustotu můžete prověřit kápnutím marmelády na talířek, který dáte do lednice a po vyndání uvidíte, zda je hustota odpovídající.
  • Sklenice na marmeládu vybírejte podobné velikost kvůli sterilizaci.
  • Pozor na opaření – rozmixovaná vroucí hmota ráda stříká. Doporučuji napůl přikrýt pokličkou.
  • Hotové marmelády skladujte běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.
  • V zimě se pak takto zpracované ovoce hodí na různé dezerty, dorty anebo i na vánoční cukroví.

Sterilizovaní marmelády

Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc) nebo v hrnci přímo na plotně, když mám skleniček jen pár.

V troubě

  • Do předehřáté trouby na 180°C dáme hrnec nebo vyšší pekáček, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky.
  • Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měly být do 2/3 ponořené, víc ne.
  • Dáme do trouby na 180°C a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat. Pak sterilizujeme ještě 20 minut.

Na sporáku

  • Do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou.
  • Vaříme asi 35 minut.

Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom zkontrolujte, zda se všechna víčka “chytla”. Pokud se některé nechytí, dejte marmeládu do lednice a snězte ji co nejdříve.

Obměna

  • Marmeládu můžete udělat z jakéhokoliv ovoce.
  • Není nutné dělat marmeládu jen z jednoho druhu ovoce, výtečné jsou i směsi, např. broskve + blumy, třešně + jahody nebo jakékoli jiné kombinace.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Raduska98
13. 8. 2020

Dobrý den, zkoušela jsem marmeládu uvařit z meruněk, do půl hodiny z ních byla 1/4 , kyselé jak šťovík.
Kde se stala chyba ?

janblazejsant
25. 4. 2019

Hezký den, rád bych se zeptal, jestli pro několika hodinách vaření ještě z ovoce něco zůstane, myslim chuťově, ale i co se týče dalsixh věci, které ovoce kvůli obsahuje? Od ledna se mi daří vynechat z jídelníčku jednoduché cukry, ale za chvíli začne období dělání domácich marmelád a my vaříme docela dost druhů domacich marmelád, ale ovoce kvůli zachování chuti a dalších věcí z něho varime max. 2-3minuty, ale s cukrem. Marmeládu šťouchame, ale nemixujeme a jsou tam v ní kousky ovoce, což je další bonus domaci marmelády. Proto mám obavu z toho, jestli po několika hodinách vaření uspokojil chuťové buňky i zbylých členů rodiny, kteří je nestravuji jinak. Děkuji vám za odpověď.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Hroznová marmeláda bez cukru

Marmeláda nebo džem z hroznového vína je delikatesa. Pokud máte víno bez peciček, je to téměř bez práce. Ale i to s pecičkami snadno zpracujeme. Ta slaďouč...

Bezinková marmeláda s datlemi, skořicí a hřebíčkem

Dělám jí každý rok a zkouším různé varianty. Tentokrát jsem zkusila s kořením a moc nám chutná.  Je to přírodní lék při nachlazení, průjmu a dalších potíží...

Meruňková marmeláda

Ovoce většinou dozrává naráz a je potřeba ho nějak zpracovat. Marmeláda je jeden ze způsobů, jak prodloužit jeho trvanlivost. A meruňková patří mezi jedny ...

Jablečná povidla bez cukru

Letos je jablek dostatek, proto využijeme bohaté jablečné nadílky a naděláme slaďounká voňavá povidla. Samozřejmě bez cukru. A také skoro bez práce. Žádné ...

Ovesné cukroví – Karolínky

Karolínky jsou jednoduché a rychlé šťavnaté cukroví plné sladkých rozinek a marmelády. Hodí se nejen na Vánoce, ale i kdykoliv v průběhu roku, kdy máme chu...

Superrychlé nakládané okurky

Okurková sezona vrcholí, a tak je na čase si udělat ty nejjednodušší a nejrychlejší nakládané okurky – tzv. rychlokvašky. Během 5 minut máte se vším ...