Domů > Zdravé recepty > Zavařování, nakládání

Švestkovo-bezinková marmeláda bez cukru

Uvařeno
bez lepku
bez cukru

Tuhle kombinaci jsme prohlásili za naprostého marmeládového šampiona. Kombinace zralých švestek a bezinek je prostě nepřekonatelná. Ani s touhle marmeládou nebudete mít moc práce, stačí vypeckovat švestky a za chvíli je marmeláda hotová. Dá se připravit i jako džem. V našem pojetí opět bez cukru, čistě přírodní.

Ingredience
Pro 4 skleničky
  • hrnec s tlustším dnem
  • zavařovací sklenice s víčkem
  • ponorný mixer
  • sítko
  • 1 kg obraných bezinek
  • 1 kg vyloupaných švestek
  • 2 lžičky agaru
  • 1/3 - 1/2 hrnku ovocného koncentrátu
  • 1/3 lžičky soli

Chtěla bych se s vámi podělit o svůj příběh, možná životní zkušenost, která mě naučil...

Jak na švestkovo-bezinkovou marmeládu bez cukru

  1. Švestky omyjeme a vypeckujeme.
  2. Bezinky obereme z větviček, zbavíme stopiček a vložíme do hrnce.
  3. Rozmixujeme a přepasírujeme pomocí vařečky přes sítko, abychom oddělili pecičky a šťávu.
  4. Vzniklou tekutinu dáme do hrnce, přidáme švestky, osolíme a přivedeme k varu.
  5. Vaříme cca 15 minut.
  6. Přidáme ovocný koncentrát a agar, krátce povaříme a rozmixujeme.
  7. Uděláme test tuhnutí viz níže, pokud je potřeba přidáme agar.
  8. Ochutnáme, zda je pro nás marmeláda dost sladká, případně přidáme ovocný koncentrát.
  9. Hotovou marmeládu (je pořád velmi řídká) nalijte do připravených sklenic a zavíčkujte.
  10. Sklenice propláchněte vařící vodou z konvice (nebo je nechte projít myčkou na nejvyšší stupeň).
  11. Pokud nestihneme marmélády v dohledné době zkonzumovat, raději ještě sterilizujeme viz dále.

Praktické rady pro výrobu džemu z bezinek a švestek

  • Čím zralejší jsou švestky, tím sladší bude výsledek. Možná nebudete muset přislazovat nebo jen trošičku.
  • Bezinky se dobře obírají ve vrstvách – vezmeme hrozen, stáhneme kuličky, podíváme se, zda jsou na některých zbylé stopky, ty sundáme a vezmeme další hrozen. Snadno vidíme případné větvičky nebo stopky v každé vrstvě.
  • Marmeláda zhoustne až zcela vychladne, ve skleničce tedy budete mít na začátku tekutinu, to je v pořádku.
  • Pokud vám nevadí pecičky v marmeládě, ušetřete si práci s pasírováním. Na naší fotce je také marmeláda s pecičkami a chutná nám. Ovšem bez peciček je to přímo delikatesa.
  • Test hustoty marmelády: na talířek kápněte trošku tekutiny z hrnce, dejte na minutu do lednice a po vyndání uvidíte, zda se z kapky stala hmota. Pokud se roztéká, přidejte trochu agaru a znovu povařte, případně znovu otestujte.
  • Sklenice na marmeládu vybírejte podobné velikost kvůli sterilizaci.
  • Hotové marmelády skladujte běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.
  • V zimě se takto zpracované ovoce hodí na různé dezerty, dorty anebo i na vánoční cukroví.
  • Pokud chcete bezinky zavařit jen na léčebné účely, nemusíte je sladit. Pro přidání do dezertů můžete marmeládu dosladit při podávání smícháním se sladem, sirupem či ovocným koncentrátem.

Sterilizovaní marmelády

Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc) nebo v hrnci přímo na plotně, když mám skleniček jen pár.

V troubě

  • Do předehřáté trouby na 180°C dáme hrnec nebo vyšší pekáček, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky.
  • Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne.
  • Dáme do trouby na 180°C a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat. Pak sterilizujeme ještě 20 minut.

Na sporáku

  • Do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou.
  • Vaříme asi 35 minut.

Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom zkontrolujte, zda se všechna víčka “chytla”. Pokud se některé nechytí, dejte marmeládu do lednice a snězte ji co nejdříve.

Obměna

  • Pokud byste chtěli vyrobit džem, nemixujte vůbec švestky nebo jen trošičku, aby v tekutině zůstaly patrné kousky ovoce.
  • Místo ovocného koncentrátu můžete použít jablečný mošt nebo do marmelády přidat sladká jablka či sušené hrozinky.
  • Sladit můžete i sladem či obilným sirupem.
  • Bezinky se skvěle hodí do směsi s dalším ovocem – jablky, hruškami, vínem apod.
  • Do marmelády můžete přidat pro vůni koření – skořici, badyán nebo hřebíček.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mňam

Bezinky jsou nejedle jen syrove nebo vadi prave ty pecicky?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezinková marmeláda s datlemi, skořicí a hřebíčkem

Dělám jí každý rok a zkouším různé varianty. Tentokrát jsem zkusila s kořením a moc nám chutná.  Je to přírodní lék při nachlazení, průjmu a dalších potíží...

Jablečná povidla bez cukru

Letos je jablek dostatek, proto využijeme bohaté jablečné nadílky a naděláme slaďounká voňavá povidla. Samozřejmě bez cukru. A také skoro bez práce. Žádné ...
54
124

Jak udělat marmeládu bez cukru

Léto nás zásobuje všemi druhy ovoce a proto si připravíme zásoby na zimu. Udělat marmeládu bez cukru je velmi jednoduché a poměrně rychlé. Hotová marmeláda...

Domácí broskvová marmeláda bez cukru

Když se víc kusů broskve a děti nejsou doma, aby je snědly, jednoduše připravím marmeládu. Samozřejmě bez cukru.
16
23

Rychlé plněné švestkové knedlíky bez lepku

Co tak dát si něco dobrého, tradičního, ovocného a ještě tělu odlehčit od lepku? Zkuste zdravé bezlepkové švestkové knedlíky. Toto jednoduché těsto je pouz...
klub
19
48

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...