Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Vanilkový pudink z makového mléka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Pudinky jsou vděčné dezerty. Teplé se hodí do chladných dní, vychlazené připomínají zmrzlinu. Tenhle makový strčí do kapsy všechny pudinky z mléka a cukru. Mák v něm ani neucítíte, přesto dostanete pořádnou porci vápníku.

Ingredience
pro 6 misek
  • 1 litr makového mléka
  • špetka soli
  • 1/3 lžičky bio vanilky v prášku
  • špetka kurkumy
  • 9 lžic kukuřičného škrobu
  • 8 lžic sladu (nebo podle chuti, při celiakii rýž. sirup)
  • na ozdobení: čerstvé ovoce, marmeláda bez cukru, skořice apod.

Zdeňka je další z maminek, která si vyzkoušela, jak polévka z kapra, Koi-koku, účinně pomáhá doplnit krev a d...

Postup

  1. Připravíme si mističky na nalití hotového pudinku.
  2. Polovinu mléka dáme do hrnce, přidáme špetku soli a ohříváme.
  3. Ve druhé polovině mléka rozmícháme metličkou škrob, kurkumu a vanilku, aby nebyly žádné hrudky.
  4. Když mléko přichází k varu, přidáme slad/sirup a za stálého míchání vlijeme studenou část mléka s rozmíchaným pudinkem.
  5. Mícháme na mírném plameni až do husté pudinkové konzistence a okamžitě přelíváme do připravených mističek.

Obměna

  • Vanilku můžeme použít i ve formě lusku (vyškrábneme do pudinku obsah lusku) nebo esenciálního oleje (stačí pár kapek).
  • Místo vanilky můžeme dát karob či kvalitní kakao, skořici či jiné oblíbené koření na dezerty.
  • Případně můžete použít koupený vanilkový či jiný pudink s kukuřičným škrobem.
  • Kukuřičný škrob může nahradit kuzu, budete mít pak dezert vskutku léčivý.

Praktické

  • Čím více vanilky, tím více voní, ale je drahá, tak s ní šetříme.
  • Čím více kurkumy, tím žlutější pudink, ale pozor, abyste to nepřehnali, pudink by nechutnal jako dezert.
  • Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.

Děti

  • Dávala bych dětem cca od 1,5 roku. Pokud už běžně konzumují pudinky, mléka apod., pak není co řešit a mohou i tento makový.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Naprosto úžasná pochoutka😋 Díky

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Teplé pyré na uklidnění

Tento uklidňující, teplý krém je výborný na zahřátí během chladnějších dní, ale skvěle chutná i vychlazený. Skvěle se hodí pro ty, kdo mají oslabený okruh ...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.