Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Vánoční bezlepková kyselica trochu jinak

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
sezóna zima

Tato polévka vás krásně zahřeje, když se vrátíte příjemně vymrzlí z procházky. Můžete ji podávat jako sváteční polévku na štědrý večer nebo kdykoli, kdy na ni dostanete chuť.

Ingredience
4 porce
  • 150 g kysaného zelí
  • 150 g čerstvého červeného zelí
  • špetka mletého kmínu
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 cibule
  • 30 g červené loupané čočky
  • 20 rýžových vloček
  • olivový olej
  • sůl
  • 7 g sušené houby shiitake
  • mandlové mléko
  • ume ocet
  • voda
  • tempeh nebo tofu
  • tamari
  • pažitka
  • petrželka

Překvapilo mě, co všechno se u nás změnilo během 6 týdnů.  Já shodila 10 kg bez hladovění, nehoní mě mlsná, vyřadila ...

Jak připravit veganskou kyselici na vánoční stůl

  1. Na oleji osmahněte cibulku nakrájenou na kostičky. Poprašte jí paprikou, přidejte kmín, houby a orestujte.
  2. Přidejte nakrájené čerstvé zelí, kyselé zelí, červenou čočku a zalijte vodou. Zamíchejte, osolte a vařte do změknutí zelí.
  3. Ke konci varu přisypejte rýžové vločky, zjemněte mandlovým mlékem a ještě 5 minut povařte.
  4. Na jinou pánev nalijte trochu oleje, rozpalte ho a přidejte tempeh nakrájený na malé kostičky. Ochuťte ho trochou sladké papriky a tamari a orestujte na prudkém ohni ze všech stran.
  5. Naservírujte kyselici na talíř, přidejte opečený tempeh a posypejte nasekanou petrželkou a pažitkou.

Praktické

  • Druhý den, když se rozleží, je tato kyselica ještě lepší.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.

Obměna

  • Pokud nepotřebujete bezlepkovou verzi, můžete místo rýžových použít ovesné vločky.
  • Místo shiitake můžete použít i sušené hříbky.
  • Namísto mandlového mléka můžete zjemnit i pomocí jiného rostlinného mléka nebo smetany.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

32 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak toto je pre mna zatial jeden z top receptov!😋😋😋 Vynikajuca polievka! Uz viem, ze tuto polievku urcite navarim, ked mi pride na navstevu, tradicne sa stravujuca rodina.😊

Havranice
28. 12. 2023

Byla výborná, děkujeme 🙏❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sváteční zapečené nadívané žampiony s čočkou a rýží

I o svátcích se dá jíst jinak, chutně přitom zdravě a barevně. Sice to není klasika, ale proč nepřekvapit rodinu nebo hosty něčím novým?

Sváteční hrstková polévka s houbami shiitake

O svátcích může i tato netradiční sváteční polévka najít místo na vašem stole. Je bez lepku, veganská, chuťově skvělá a krásně voní kořením. Vyzkoušíte?

Černé fazole s ovsem

Ovesné vločky zná každý, ale už jste si uvařili něco přímo z ovsa? Jestli ne, tak vyzkoušejte toto lahodné sladkokyselé jídlo, které na talíři tvoří krásný...

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Celerový krém s cuketou

Jemný krém z celeru s restovanou cuketou. Snadný a rychlý recept, který si můžete dle libosti obměnit podle sezóny a vaší chuti.

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...