Dejte nám vědět

Chceme od vás slyšet více 🙂

  • Líbí se vám něco?
  • Baví vás naše recepty?
  • Podařilo se vám shodit?
  • Zlepšilo se vám zdraví?
  • Chcete nás pochválit?

Nenechávejte si dobré zprávy pro jen sebe. Chceme to vědět! Napište nám to a inspirujte ostatní.

Neuvěřitelných 86 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobrý večer, děkuji moc za zaslání receptů, určitě ty co jsem nedělala zkusím. Včerejší prostřeno jsem bohužel neviděla , ale hojně doporučovala. Sice nejsem vegetariánka, ale vaše členka ano. 😄

  2. Zdravím všechny z JJ. Konečně jsem se rozhodla i já sepsat svých pár minizkušeností se stravou podle JJ. Můj primární cíl, byl jako u většiny žen i mužů, které nic netrápí, něco zhubnout. Resp. se konečně po 2,5 letech zbavit svého „poporodního“ bříška, se kterým už jsem vypadala jako opět těhotná (i pár lidí už mi chtělo gratulovat k dalšímu potomkovi). Samo o sobě mě to hodně mrzelo. Hledala jsem cesty jak na to, až jsem si zašla k paní, ke které jsem již dříve chodila na váhu IN Body a na výživové rady. Výsledky byly neúprosné, 8 kilo nahoře a zvýšený viscerální tuk, se kterým jsem nikdy před tím problémy neměla. Nicméně jsem s podporou začala. Klasicky, počítáním kalorií. Dostala jsem doporučený denní příjem kalorií, množství sacharidů, bílkovin a tuků… Aplikace Kalorické tabulky se v mém mobilu prakticky nezastavovala. Neustále jsem něco hledala a vylaďovala si jídelníček tak, aby mi seděl na hodnoty. Nicméně haleluja, váha se pohnula směrem dolů. Ale za jakou cenu. Takhle jsem fungovala pár měsíců a celkem dost i zhubla. Jenže jsem si zakazovala byť malé pomyšlení na jídlo, jinak bych měla zase hlad a byla bych nevrlá. Měla jsem i své „cheat day“, ve kterých jsem splácala, co se do mě vešlo. A tak jsem se první půlku týdne vzpamatovávala z přejezení a druhou se zase vyhladovělá těšila na sobotu, až si budu moct bez počítání dopřát.
    Pak jsem narazila na stránky JJ, zkoukla zdarma videa a začalo mi to dávat smysl. Začala jsem stravu měnit. Přestala skladovat jídlo a začala vařit denně čerstvé (pouze luštěniny a obiloviny využívám na vícekrát). Na snídani, místo obilně kaše s datlemi a tvarohem, jsem si začala napařovat dýni, mrkev a řepu. Jak jsem byla zvyklá na neustálé zadávání do Kalorických tabulek, tak jsem si ze zvyku zadala i tento jídelníček. Málem mi vypadly oči z důlků. Tolik přijaté energie a tolik sacharidů!!! A to jsem si ho prve sestavila tak, že na večeři jsem měla pouze luštěninu. Ale řekla jsem si, že maximálně zas trochu přiberu, ale vždyť nemusím zhubnout hned, vždyť mám na to času dost a dala jsem tomu důvěru. A ejhle, váha se pořád hýbala směrem dolů. A to už jsem počítat kalorie dávno přestala, jím kompletní talíře na oběd i na veřeři, na snídani mám nejradši obilnou kaši se zeleninou. Miluju tyhle jídla. A co moje hřešící dny? Staly se z nich dny půstové. Jednou týdně si ráda dám půst o rýži s napařenou zeleninou, jelikož mám pocit, že s takovým dobrým jídlem „hřeším“ celý týden. 🙂 S váhou jsem zatím klesla nejníž snad od dob střední školy. A i přes to, že mě netrápily nějaké výrazné zdravotní potíže, pociťuji příjemné změny na náladě – beru věci víc s nadhledem, míň po dětech křičím, zvyšuje se mi mé sebevědomí a celkově se cítím více spokojená. Také už mi tolik nepadají vlasy a upravilo se krásně trávení. Nemusím v jednom kuse myslet na jídlo, jelikož se cítím sytá a spokojená, stačí mi jíst 3x denně bez svačinek. Jen tedy nedávám čas večeře do 18h… Mám v týdnu pár odpoledních sportovních aktivit, které mi kolem 18h končí, ale kvůli tomu se z toho nezhroutím.
    A ještě jeden příjemný bonus a tím jsou ceny nákupů. Dřív jsem platila ohromné sumy za různé polotovary, sýry, mléčné výrobky, teď udělám nákup zeleniny, obilovin, luštěnin, sem tam tofu, tempeh a nechám v obchodě pár stovek a vystačíme si s tím týden. 🙂 Jen musím víc plánovat, ale to mi nevadí, já tohle mám moc ráda 😉
    Takže jsem chtěla napsat velké díky za to, že jste 😉
    P.S.: Jsem přihlášená do jarní očisty a moc se na ni těším.

    • Díky za váš příběh, Petro ❤ Úplně mi to vehnalo slzy do očí. Pamatuji si moc dobře, jaké to bylo počítat tabulky, držet se zkrátka a pak zase ujet a zase nanovo…
      Jak vysvobozující je jíst jinak a nemuset počítat! Tak dobře si jíst, že člověk má pocit, že hřeší pořád. Já to tak přesně mám, mluvíte mi z duše! Ze srdce děkuji za vaše slova, moc si toho vážím. Užijeme si spolu jarní jízdu Jarní očistou 😉

  3. Evi, Romane a všichni pomocníčci kolem. Všem vám moc děkuji za tu velikou kupu práce, kterou vršíte na stránky JJ. Přeji vám všem, aby kolem vás bylo stále spousta lidí, kterým na vás záleží a také těch, na kterých záleží vám, protože být na světě sám uprostřed přelidněné zeměkoule by bylo na houby.
    Tak šťastný rok 2020 !

    • Děkujeme moc za krásné přání, Vlasztovko 😍 Báječný rok 2020 i tobě a všem tvým blízký, rádi se tu s tebou potkáváme, jsi důležitým přispěvatelem a přinášíš nám všem důležité vhledy ❤

  4. Milí JJ, Evo a Romane! Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý podzim jsem načerpala opět spoustu inspirace 🙂 vařím sama pro sebe a vůbec to není problém, naopak se na to těším, když jím třeba pár dnů mimo domov a jsem líná ( přiznávám) vozit si s sebou krabičky…někdy to ani nejde…Nicméně když se sejdeme u mamky, dostanu vařečku do ruky a nikdo neřeší, co budu vařit, mamka i sestra prohlásily, že už jsem osvědčená a rády si nechají předložit dobroty na talíř. A obě vylizují talíře a po obědě se těší na večeři .-)) Já mám další dvě kila dole, aniž bych se nějak o hubnutí snažila, naopak se docela krmím! Ale už mi lidé věří, že to není hladovkou….zvlášt kdo mne viděl u jídla, jak si dopřávám 🙂 Přeji celé vaší rodině veselé vkročení do nového roku, aby vám přinesl radost a zdraví a aby se vám plnila přání. Těším se na další rok s vámi a JJ. Věrka

    • Věrko, moc děkujeme za krásné přání ❤ a za tvoje aktuální zprávy. To je naprosto parádní, že tě rodina uznala za šéfkuchařku, já bych tě brala taky hned 🙂 Jo jo, tak dobře se najíst a mít dobrou postavu, to je náš splněný sen 😍

  5. Ahoj, zdravím všechny. Nedávno jsem si koupila členství tak tady spíš vyzobávám recepty a učím se jak co dělat. Už mi jdou trochu polévky, i když je jíst k snídani to byl trochu oříšek. Ale dá se to. Taky jsem zkusila nějaké zdravé cukroví na vánoce a světe div se bylo to výborný. Super. Teď jsem si dělala kvásek a začnu péct chleba. Jednou jsem ho už pekla a není to tak těžký, jen trochu potřebujete víc času. Ale výsledek je super. Ten kupovaný už nestojí za nic. Takže všem děkuji za inspiraci a nám ostatním co teprve začínáme hodně síly a vytrvalosti v nákupu a ochutnávání nových věcí :-). Tak vám holky děkuji a přeji krásné svátky.

    • Evko, vítej mezi námi a gratuluji k prvním odvážným krůčkům! To já pekla cukroví bez cukru a kváskový chleba až dlooooouho po změně jídelníčku 😃 To byla pro mě vyšší dívčí!

  6. Moc si netroufám něco psát. Teprve jsem se přihlásila a rozkoukávám se :-). Také bych se ráda zbavila letitého zdravotního problému, se kterým mi lékaři nepomohou. A tak jsem se rozhodla po mnoha a mnoha různých pokusech změnit stravování. Přiznám se že zatím s tím mám problém a to docela velký. Jsem jediný strávník v rodině, který má zájem se stravovat tímto způsobem a vařit pro jednoho mi dělá problém už s nákupem… Nemůžu si koupit trochu špenátu, trochu květáku, trochu salátu a tak koupím květák a jím ho dokud ho nesním, protože zvadlý a černý jíst nechci… můžete poradit? Nevím co s tím, když by jídlo mělo být čerstvé, nemražené a nemám s kým se podělit…. Dalším problémem jsou pro mě cizí názvy. Přiznám se, že někdy mě to i trochu mrzí, jak snadno se vzdáváme češtiny ve prospěch cizích názvů 🙁 . Proč si třeba musím vyhledat, že daikon (který neznám) je vlastně bílá ředkev ( kterou znám). Jinak musím říct, že stránky máte skvěle udělané, spoustu rad a snad se s tím dokážu prokousat a naučit se správně vařit 🙂 Držte mi prosím palce ať se mi to povede. Děkuji vám za vaše nadšení a přístup k jídlu . Zdraví všechny nová členka Růža

    • Růžo, je skvělé, že jste se odhodlala – to je ten nejdůležitější krok, který řada lidí neudělá a zůstanou u toho, že skuhrají a nadávají. Vařit pro jednoho má určité nevýhody, ale taky řadu výhod – uděláte si přesně to, na co máte chuť a neberete ohledy na ostatní. Když je rodina pryč, dělám to tak, že kupuju co nejmenší kusy a používám je po dílech – půl cibule do polévky, půl do omáčky, čtvrt mrkve do polévky, čtvrt do rizota, půl do omáčky. Jedu systematicky a likviduju to tak, aby mi to dlouho nezůstávalo načaté. Ale zase žádný stres, protože v lednici to v pohodě může pár dní být i nakrojené. Další tipy viz https://www.jimejinak.cz/jak-skladovat-ovoce-a-zeleninu/
      Cizí názvy byly zpočátku problém i pro mě. Některé zboží tu vůbec nebylo, vozilo se z Německa, Holandska, Japonska a nevěděli jsme, jak se česky jmenuje, proto se vžili originál názvy jako u daikonu. Abychom vám to usnadnili, připravili jsme pro začátečníky slovníček https://www.jimejinak.cz/slovnicek-zdrave-vyzivy-odted-uz-budete-vedet-o-co-jde/
      Doporučuji začít vařit s námi podle videí a rychle vám všechny tipy a triky předou do krve. A třeba, až se to naučíte, bude chtít rodina taky a nebudete už vařit jen pro sebe 😉 Tak se držte, my vám palce držíme!

  7. Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď jsem ještě v kurzu a ten se mi také moc líbí, je přímo nabitý informacemi. Ale chtěla jsem se také podělit o můj příběh. 🙂 Odmala jsem trpěla atopickým ekzémem, takže jsem už běžně věděla, co mi dělá dobře a čemu bych se měla vyhnout. Avšak moje hledání jiného stravování(na vážno) začalo až před pěti lety. To mi na gynekologii našli nález, prý myom na děloze. Sice nic zas tak závažného, ale rozhodně se mi nelíbila ta představa, že bych někdy mohla mít komplikace třeba s otěhotněním atd. Tehdejší gynekolog mi vlastně nic nedoporučil, tak jsem přešla k jinému. Zpětně si říkám, že byl možná vcelku moudrý. Nový lékař byl zase přehnaně aktivní, hned mi vyjmenoval několik variant, avšak každá zahrnovala nakonec operativní vyjmutí a to se mi také vůbec nelíbilo. V té době byla in RAW strava. Četla jsem několik příběhů o tom, co vše komu pomohla vyléčit a tak jsem to zkusila. Jelikož už skončila zima, tak bylo spoustu čerstvé jarní zeleniny, jedla jsem hromady ovoce(určitě bych našla i fotky naší ovocné kuchyně). Můj partner mě v tom podporoval a dokonce i když jsme šli někam jíst, tak mi pomáhal vybrat něco vhodného pro mě. Tři měsíce jsem vydržela být 100% raw. Pak jsem měla další kontrolu. Myom se zmenšil asi o dva milimetry od poslední návštěvy. Byla jsem nadšená, zmizel mi i ekzém. Ale když jsem se chtěla pochlubit lékaři jak se to stalo, tak mě v podstatě jen seřval, že to je blbost, že strava nemůže něco takového vyléčit. A i když jsem v podstatě nechtěla, tak mi naplánoval za další tři měsíce operaci. Nebyla jsem dost silná na to, abych mu odporovala. Jenže operace by znamenala, že další tři roky bych nesměla otěhotnět. A tak jsem se dál stravovala asi ze 70% syrovou stravou, bylo už pozdní léto, mě přestala chutnat „ledová“ zelenina. Koncem září jsem ji už nemohla ani vidět. A pak následovalo předoperační vyšetření. Lékař, co ho prováděl mi oznámil, že se operace odkládá, já nechápala. On, že minimálně o devět měsíců. 😀 A tak mě můj první brouček zachránil před operací, kterou jsem nechtěla. Od té doby uteklo už několik let, druhé a třetí těhotenství, ale jen druhé dítě. Po porodech byl ještě myom dohledatelný, i když už menší. Od prvních příkrmů syna jsem začala i já jíst jinak(tzn. asi tři roky). Ze začátku to bylo spíš z mé vlastní lenosti, že jsem nechtěla zvlášť sobě něco vařit. To jsme ještě jedli docela dost masa. Pak jsem znovu otěhotněla a nic mi nechutnalo. 😀 Takže v klubu jsem teprve rok. Skoro rok už jím minimum masa(tak jednou za týden max), skoro žádné pečivo a vařím každý den čerstvé jídlo. A víte co? Nedávno jsem přestoupila k jiné gynekoložce a když mi dělala vstupní prohlídku, tak tam nic nenašla!!!! 😀 Prostě ten myom zmizel. Samozřejmě, když jsem se zmínila, tak mi tvrdila, že to asi bylo něco jiného, když to zmizelo, jelikož to myomy nedělají. Ale já vím své! 🙂 DĚKUJI!!!

    • Anoooo, takhle to přesně funguje! Jsem moc ráda, že jsi to zažila ❤ Mě taky zmizely nádorky na čípku, vyřadili mě z onkol.gyn. po několika pokusech to tam najít. Potřebujeme tyhle příběhy, protože ženy zbytečně trpí psychicky i fyzicky, bojí se, že nebudou mít děti, nechávají se operovat, berou léky,…a přitom často přečasto stačí jen upravit jídelníček! Moc díky za tvoje sdílení. Ty děti nás zachraňují, že? Mě ta první taky přiměla vařit jinak :-)) ❤❤❤

  8. Uzasna stranka a rovnako Online kurz.
    Dnes som si odstavila cviklu, mrkvu a stonkovy zeler spolu so zazvorom, s tym, ze som si pridala teplu vodu, aby napoj nebol ochladzujuci. Vzhladom na to, ze je zima ma to podla vsetkeho riadne ochladilo, boli ma hlava, pocitujem miernu nervozitu a necitim sa tak, ako inokedy.

    • Soni, to jsem rada, ze se stranky a kurz libi. Odstavnena zelenina skutecne neni ideal, ale zmrzlina by byla horsi 😉

  9. Není pochopitelné, proč se z Vašich stránek www-jimejinak-cz nedá kopírovat část textu! Změňte to, prosím.

    • Už jsem vám odpovídala na podobný komentář. A je to stále stejné – není důvod nechat lidi kopírovat naše texty. Když jsme to dovolili, objevovaly se naše články a recepty na jiných webech bez povolení.

  10. S JJ jsem poprvé nakoupila vánoční dárky a uklidila celý byt do konce listopadu. Nikdy před tím se mi to nepodařilo. Teď už zbývají jen maličkosti a můžu se těšit z před vánočního času. Jíme Jinak není jen o jídle.

  11. Tu musím vyzkoušet! Zatím se ještě moc nekamarádím s kváskem😅, ale to půjde… Recepty jsou skvělé a já mám po 4 týdnech 5kg dole! Nehodí mě ,,mlsná“, a ani maso, ani vajíčka mi nechybí… Děkuji🙂😍

    • Gratuluju, Evi! 👍👍👍 Po 4 tydnech 5 kg dole je super a ze te nehoni mlsna taky 👏😁

  12. Muluji recepty z Jime jinak a stale predavam dal a doporucuji svym pratelum. Moc me bavi varit tyhle dobroty, na kterych si moc pochutnavam. Receoty z JJ se unspiruji a bud si neco vyradim, nebo neco pridatm a vzdycky z toho je neuveritelna lahudka. Dekuji Evi, za vsechny tyto kulinarske skvosty. Ake co je na tom to nejleosi, ze jsem zhubla 8 kg a me telo.je jako znovuzrozrene, plne sily a energie, bez bolesti kloubu atd a citim se po jidle lehce, neprejedena.

    • Pavli, to mam radost, ze jsi porad s nami, chutna ti a hlavne se nebojis improvizovat 👍👍👍 Diky ❤

  13. Dobrý večer Evi. Dnes jsem si na večeři vařila zeleninu s hrachem a rýží s semínky dýně a slunečnice. Božínku to je ale dobrota….👍😉Děkuji za skvělý recept.🙂

  14. Dobrý podvečer, děvčátka, mám prosbu. Když je v receptu napsáno 1 hrnek … kolik asi dkg je tím myšleno? Chystám se na cuketovou buchtu a nevím…
    Děkuji za odpověď. Eva

  15. Už to déle nevydržím, už to musím vyklopit! Po dvou měsících intenzivně strávených u stránek JJ a prakticky u sporáku jsem zjistila, že jsem o dvě velikosti splaskla (a to doslova), mnohem lépe se mi jí a tráví bez nepříjemných doprovodných jevů, jako jsou křeče do žaludku, nafouknutí břicha jako při žabích námluvách, neustálé vracení jídla až do krku atd. Přes dvacet let stres z jídla, protože mám achalásii jícnu a bohužel po ne příliš zdařené operaci jícen 100% nefunkční. Jídlo musím do žaludku nahnat vodou, jinak se tam prostě nedostane (princip tlakového potrubí). Děsilo mě, že k obědu potřebuju kolem 750 ml vody, abych se najedla. A teď přišel zlom a mně stačí necelý půllitr vody (někdy i třetinka)!!! Je to pro mě neuvěřitelný posun k lepšímu, takový malý zázrak. Zvlášť, když vás lékaři ujistí, že to máte do konce života a nic se s tím dělat nedá. Evi, moc děkuju za bezva JJ, vrací mě to do normálního života!!!! 🙂

    • Hanko, to je pecka!!!! Mám obří, obrovskou radost! To je super, že jsi oplaskla. Ale ještě větší bomba podle mě je to „splachování jídla“. To jsem netušila, že máš tenhle problém. Ale je vás mnohem víc s podobnými potížem, máme tu i bezva paní, co nemá žaludek vůbec a taky jí to moc pomohlo, ta zase nic neudržela a jen hubla až byla jak dítě. To by si zasloužilo příběh na hlavní stránku, protože fakt těch lidí s podobným problémeme je dost a netuší, že by jim tohle mohlo pomoci. Navíc se často zdá ta naše strava v přímém rozporu s běžnými lékařskými doporučeními na léčbu refluxu apod.

  16. Ahoj Evičko a celé milé JéJé :), jsem zde již asi dva měsíce a celou dobu zde se snažím jako houba vstřebávat všechny informace a seznamovat se zásadami JímeJinak vaření. Ačkoli vegankou jsem již dlouhou dobu, přeci jen tento způsob stravování se liší od mého předchozího hodně moc. Ačkoli jsem nepředpokládala, že moje tělo zaznamená takové změny, faktem je, že se cítím úžasně, mám spoustu energie, nepotřebuji se dojídat a konečně! poprvé za svůj život jím dosytosti a netrpím hladem :). Děkuji vám za to, co děláte, máte nádherné a vznešené poslání, seznamovat lidi a učit je jíst jinak. Vaše radost z vaření je velmi nakažlivá a já jsem moc ráda, že tu jsem :). Chtěla bych se zeptat na nějaké otázky, na které jsem nenašla odpovědi (možná, že tu někde jsou, ale já je prostě nenašla). 1/ Jaký olej je nejlepší používat pod restování zeleniny, zastudena lisované panenské oleje jsou vhodné? 2/ Nepoužívá se zde avokádo – je mi jasné, dováží se k nám, ale je zde ještě nějaký důvod, proč ho nepoužít jako zdroj kvalitního tuku k jídlu na talíř na závěr? 3/ Ráno už léta piji nalačno teplou vodu se lžící jablečného octa, mohu v tom pokračovat, nebo je to špatně? 4/ Proč se nemůže jako sladidlo použít med (není to veganské, ale pro strávníky vegetariány v rodině by se možná mohlo)?
    Děkuji moc za odpovědi a přeji všem jen to nejlepší, hodně úspěchů ve vaší práci a mnoho a mnoho takto spokojených strávníků! 🙂 Luci

    • Ahoj Luci, to jsem ráda, že si svůj veganský jídelníček s námi vylepšuješ a že to cítíš. Dobře poskládaný jídelníček je fakt základ. 1) ano za studena lisované panenské jsou ideální, já točím celý rok sezam a slunečnici, sem tam v létě olivový, na palačinky někdy kokosový. 2) necháváme si ho jako chuťovku do salátů v létě, do pomazánek nebo sushi, je dost tučné, není to základ jídelníčku, ochlazuje hodně trávení 3) je to dobře, jen tak dál 😉 4) med budeme probírat více v kapitole o cukru, je to prostě jednoduchý cukr, nejde o to, že není veganský, pokud nejsi veganka 😉 Děkujeme a těšíme se na další zprávičky 😉

  17. jsem moc ráda, že jsem se ke své kamarádce Katce přidala. Ze začátku z toho ohromení, že tolik shodila za tak krátkou dobu, že shodila aniž by hladověla. Řekla jsem si ,že to snad není ani možné. Jsem celoživoitní dietář, proč mi nikdy nikdo neřekl, že něco takového jako je směr JJ existuje. Zkusila jsem týden abych se přesvědčila a už jsem zůstala. Navíc jsem ráda za všechny rady. Stránky JJ jsou dělané s takovým zápalem a radostí, že nelze odolat a nezkusit jít do toho. A všechny ženy dokola,které se dokáží pochlubit svým vaření a recepty, ale dokáží se i zasmát svým nepodařeným pokusům. Chci koncem roku požádat svou obvodní lékařku o kontrolní krevní vyšetření a teprve potom jí povím, jak jsem ke zlepšení dospěla. Už se těším na to, jak se bude divit

    • Helí, a já mám radost,že ty máš radost a že jsme v tom spolu, protože v tlupě se to prostě nejlíp táhne. A musím tě pochválit, páč jsi zatím fakt největší držák, pochopila si podstatu a máš výsledky. A máš radost jako já,prostě naladěná na stejné vlně (ted jen doufám, že to jsi Helčo opravdu ty a ne jiná Helča:-) )

    • Heleno, vítejte mezi námi, děkujeme za krásná slova. S lékařkou si nedělejte velké plány, je pro ně zatím stále těžké přijmout, že by strava něco takového dokázala. Já jsem to zkusila všude možně a nejvíc jsem si slibovala, že se chytne hematoložka, která mě zapřísahala, že bez injekcí na ředění krve se díky genetické mutaci krve neobejdu. Chodila jsem na odběry a měla to tak v pořádku, že jsem si píchat nemusela. Když jsem se ji šla „přiznat“ v naději, že i ty další těhulky (co sedí v čkárně po mě na chodbě zkroušené a nevědí, kam už by si to píchly, protože jsou oteklé) by mohly mít stejné výsledky jako já, dostala jsem málem vynadáno. Ani na onkologické gynekologii to „zázračné uzdravení“ nebylo z jídla. Říká se tomu spontánní uzdravení, prý se to někdy stává :-)) Tak si to hlavně užijte vy a dejte pak vědět, jak otevřená a osvícená je vaše lékařka, ono jich naštěstí přibývá!

  18. Já už fakt nemůžu…! Tyto stránky jsou opravdu velice návykové! Jinak – díky za recepty, návody a… všechno… Je to SUPÉÉÉR!

  19. Dobrý den, děkuji za skvělé recepty a návody a videa a …
    Chci se zeptat, proč si nemůžu recepty vytisknout? Nebo jen nevím, jak na to?
    Děkuji za odpověď. Eva

    • Můžete, Evi. Buď si v prohlížeči v menu vyberte tisk nebo zmáčněte zároveň klávesy ctrl+p.

  20. Chci vám poděkovat za skvělé recepty.motivuji mně zdravě jíst.zlepsilo se mně i manželovi zdraví.dekuji vám!!!? Děláte skvělou práci!!!

  21. Opravdu si člověk kope hrob vidličkou a nožem. Recepty výborné, za pár dnů jsou patrné změny v těle. Kdo nevyzkouší neví.

    • Je to tak – dokud se to nezkusí, je to jen teorie a působíme fanaticky. Jak se to zkusí, tak se pochopí, o čem tak nadšeně mluvíme a proč 🙂 Dejte vědět i později, až to bude pár týdnů 😉

  22. Stále mě baví nové a nové recepty, které se objevují zde na stránkách. Obě dvě zakladatelky jsou velmi sympatické a hlavně Eva vypadá čím dál tím lépe! 😉 Koukala jsem zrovna na video o podzimu a prostě mě to baví. To jak to umíte podat, člověk se mnoho dozví a navíc i pobaví. Miluji vaše „hlody“. 😀 Jen tak dál! Kamera vám sluší!

  23. Ahoj! Jsem tak ráda mezi Vámi 🙂 Jím jinak už od konce května kdy jsem vás našla. Díky Vám a knížce radost ze zdravých dětí mám 8kg dole a moje dcera je BEZ atopického ekzému. To ona byla ten důvod, pořád jsem hledala a věděla, že to nějak musí jít a našla řešení=Vás. Ze srdce děkuji. Petra

    • Petro, to je skvělé a je to super potvrzení pro všechny mámy, že ekzém nemusí být problém na roky a na kortikoidy, že stačí pár měsíců jíst jinak a je to! :-))) Jupííí! No a k těm kilčům samozřejmě gratuluju, to už člověk pocítí 🙂 Děkujeme za krásné zprávy!

  24. Proč jím jinak…

    Za dva roky mi bude sedmdesát let, po přechodu jsem plynule přibrala asi 11 kg, a to hlavně na břichu. Vzhledem k tomu, že jsem celý život byla štíhlá, nikdy jsem neměla potíže s jídlem nebo nadváhou, nebyla jsem na nic alergická, sportovala jsem, byla jsem i celkově zdravá a vitální, – tak mě rychlá změna z „normální“ ženské v tlustou a neforemnou babičku docela zaskočila. Mezi tím jsem se rozvedla a začala žít sama. Věnovala jsem se mnoha aktivitám a koníčkům, cvičila jsem, snažila se jíst „zdravě“ , ale bylo to jak plíživá kontrarevoluce – každý rok kilo navrch.
    S kamarádkou jsem navštívila přednášku o zdravém jídle – ano, zaregistrovala jsem se u věhlasné poradenské společnosti na zdravý životní styl a správné stravování, zaplatila mračno peněz a začala dodržovat stravovací plán a kromě doporučených jídel a stravovacího režimu jsem také konzumovala speciální produkty – koktejly a doplňky stravy. Za tři měsíce jsem zhubla asi 8 kg. Že bych se ale cítila nabitá energií, tak to ne. Špatně jsem spala, byla jsem sice štíhlá, dokonce se mi snížila hladina cholesterolu, ale se vším tím snížením jsem také přestala mít dobrou náladu a pocit pohody. Připadala jsem si nějak vyhaslá. Se stravovacím režimem jsem potom skončila, protože jsem začala mít pocit marnosti, smutku, nakonec i skoro depresi. Dnes vím, že to bylo všechno špatně – aspoň pro mě – lidé, kteří tento systém vyznávají a praktikují, se totiž od těchto továrně vyrobených doplňků stravy neobejdou a užívají je stále. A to i špičkoví sportovci! Zúčastnila jsem se jednoho pracovního víkendového semináře a z té nepřirozené vitální energie, kterou jsem cítila z těch lidí kolem, mě rozbolela hlava. Připadali mi všichni jak bodnutí včelou. Přišla jsem domů úplně grogy. Do vánoc jsem svá kila měla zpět. Drahá, ale důležitá zkušenost.

    Potom jsem na internetu našla někde článek mladé ženy, která kvůli závažnému onemocnění přišla o žaludek, měla chirurgicky upravené střevo a naprosto speciální vlastní harmonogram stravování. Napsala doslova, že jí systém stravování zachránil život. Stravovala se totiž podle Jíme jinak – tak jsem objevila stránky http://www.jimejinak.cz.

    Pak to šlo jak se říká „ráz naráz“ – objednala jsem si kurz Hubneme do plavek a denně pilně studovala, vařila, baštila a nestačila se divit. Už vyřazení mléka, mléčných produktů, hotových potravin, kupovaného pečiva, brambor a dalších zbytečností dělalo divy. Postupně jsem „splaskla“, odlehčila se nějak vnitřně i z vnějšku, zhubla o 7 kg, získala sebedůvěru a koupila si nové štíhlejší rifle, protože ty staré teď ze mě spadnou zapnuté… Mám dobrou náladu, nic mě nebolí, dobře spím a zdá se mi, že mi houstnou vlasy. Už mám roční členství a hned tak se ho nehodlám vzdát. Hlavně patřím do klubu, který mi vrátil radost ze života! Dnes už vím, že psychická pohoda i imunita se tvoří v našich zdravých střevech, takže jim patří také dík!

    • Evi, moc díky za tenhle příběh! Jsem moc překvapená tím věkem, podle fotečky ve FB skupině jsem měla dojem, že jsme vrstevnice a snad jsem někdy i tykala 🙂 Jsme moc ráda, že teď znám celý příběh a je mi ctí, že takové bezva ženské jsou s námi v Klubu <3

  25. Děkuji za úžasný program. Krouzila jsem kolem už nějakou dobu, ale až letos v létě jsem si loupa program Hubneme do plavek a týden už jsem členem klubu. Už dlouho jsem toužila jist jinak, zařazovat luštěniny a více zeleniny, ale nevedela jsem, jak na to. Doma mi to taky celkem bojkotuji, ale nevadí mi to, třeba to prijde časem. Ikdyz jim maso, jogurty, pečivo, připravuji lusteninove pomazánky, vařím vaše výborně zeleninové polévky a spoustu dalších jídel, která mi moc chutnaji a jsou rychlá. Cítím se po nich úplně jinak, lehčí. Díky 🙂

    • To jsme rádi, mkaci, že navzdory tomu, že jste na to doma sama, si připravujete i zdravá jídla. Oni se třeba časem přidají. Když mrknete do příběhů dalších žen, tak většinou začnou ony kvůli sobě a najedou to jedí i děti a muži 🙂 Ale nesmí se do toho nutit! Děkujeme za zprávu a užívejte si tu lehkost a dobrou náladu, co s dobrým jídlem přichází 🙂

  26. Po cca 3 týdnech na stravě JJ musím zkonstatovat, že tak dobře a pestře jsem ještě nikdy nejedla.
    Už dřív jsem se snažila zařazovat víc tepelně upravené zeleniny, ale nikde jsem nenašla žádné kloudné recepty. A teď jich tady mám přehršel a každý den zkouším nějaký nový recept. Je to prostě super. A v supermarketu teď platím asi tak poloviční útratu (bez masa, mléka, sladkostí). Děkuji

    • My moc děkujeme za tuhle zprávu. Potvrzuje to i můj propočet po změně jídelníčku. Málokdo tomu věří, to se prostě musí zkusit 🙂 Děkujeme za krásné čtení a těšíme se na další zprávy.

  27. Velká pochvala za rozhovor v Reflexu.cz. Je mi 68 let a Jím Jinak už 28 let dle makrobiotiky a to co děláte mohu jen potvrdit. Spousta lidem to otevře oči.

    • Díky za bezvadnou zprávu, Ireno. To máme radost, že máte už tolik let náskok a můžete potvrdit, že tahle strava je dobrá a dlouhodobě udržitelná. Děkujeme!

  28. Děkuji, že jste tu pro nás ……..
    Vždy jsem se snažila jíst „zdravě“ ale až s vašimi recepty, radami, doporučeními se mi podařilo po letech prožít léto bez nafouknutého břicha, s pocitem lehkosti a přitom nasycenosti, s dobrou náladou a radostí ze života.Také děkuji za nabídky slev, kdy jsme s rodinou využili dovolenou s Duhovým koníkem v Chorvatsku na ostrově Čiovo, kde jsme se úžasně najedli a poznali milé lidi.
    Přeji vám, ať se vám stále daří jak tady na Jj,ale i v osobním životě
    Jitka Ď.

    • Jitko, to máme velikou radost, že cítíte ten rozdíl. Spokojené bříško a hlava jsou základ, všechno ostatní se pak zvládá lépe. Super, že jste využili slevu, protože když jede rodina, tak se vlastně celé roční členství zaplatí a jste rázem v plusu 🙂 Moc děkujeme za krásné přání a děkujeme, že jste s námi v Klubu. S podporou lidí jako jste vy můžeme tenhle projekt dál rozvíjet a přinášet aktuální informace a recepty denně všem, kdo hledají cestu ke zdraví. A pro klubáky máme proto vždycky něco extra 😉

  29. Vždy jsme jedli spíše střídmě, ne moc masa, ne moc sladkého, žádná hotová jídla, žádné knedlíky ani omáčky a hodně zeleniny. Musím upřesnit, že žijeme na jihu Francie, takže strava i podnebí jsou jiné. Přesto nějaké ty zdravotní problémy zůstávaly, hlavně po čtyřicítce manžela. Po přečtení těchto stránek mi bylo hned jasnější odkud pochází možná příčina různých neduhů. Nikoho jsem se doma na nic neptala a rovnou servírovala jídla inspirovaná z Jíme jinak. Všem to hned moc chutnalo, vzhledem k tomu, že jsem již dříve vařila tak trochu obdobně. Ale posvítila jsem si na na ingredience, které jsem dosud používala. Vyřadila jsem tedy mléko, maso (které rodině dopřeju tak cca 1 za měsíc, takže to nepočítám), vejce a to nejtěžší byl cukr. Já, která nikdy neměla žádné větší problémy jsem hned po třech dnech cítila změnu. Přestaly mě trnout zuby a přestaly takové ty bělavé výtoky, se kterými jsem se smířila jako s „normálními“. Váha klesla o 3 kg, byl to přebytek asi z toho cukru, ve kterém jsem se moc neomezovala. Přitom s váhou jsem též nikdy problém neměla. Po dvou dětech jsem měla nahoře právě ta tři kila. Manžel je méně striktní než já, ale váha se mu drží na normálu, zato zdravotně je to lepší, má víc energie, nemusí řešit občasné astmatické záchvaty, psychicky je víc v pohodě a netrpí zařívacími problémy. Naši kluci bez cukru jsou též plní energie, přechod byl pozvolný, občas jim někdo nabídne nějakou sušenku, kterou jim nechám, ale doma vědí, že tam se cukr nevede a nepožadují ho. U mladšíhi ustaly kožní problémy. To vše zde píšu jen proto, že i když nemáme žádné vážnější zdravotní neduhy a myslíme si, že jíme vyváženou stravu, i tak je po najetí na „jinou stravu“ cítit značný rozdíl. Jediné, co mi nejde, jsou snídaně. Je tu horko 6 měsíců v roce, takže na polévku nemám ani pomyšlení a na teplé kaše také moc ne. Předem tedy vařím různá zrna (jáhly, pohanku, balgur) anebo jíme jen ovesné vločky zalité vlastním rostlinným oříškovým mlékem a občas posypané neslazeným kakaem či skořicí. Děkuji týmu Jíme jinak za bohaté informace a inspirace!

    • Alžběto, to jsou parádní zprávy! Ty tři dny, to je jak zaklínadlo 🙂 Je super, že i když jste jedli celkem dobře, tak ten rozdíl cítíte. A jak to zvládáte s dětmi, to je paráda! Gratulujeme a moc děkujeme za krásné čtení. Co se týče těch horkých polévek, tak možná by pomohlo počkat, až malinko zchladne, aby nebyly tak horké, případně na kaši přidat kromě teplé zeleniny ještě syrovou zeleninu, aby to bylo lehké a osvěžující. To vedro 6 měsíců v roce vám budeme za chvíli závidět 😉

  30. Jsem tu krátce, ani ne měsíc. Můj zhoršený zdravotní stav mě donutil hledat nové recepty. NAŠLA JSEM VÁS  Děkuji, že jste. Přinášíte odpovědi na spousty mých otázek. Zdravá strava pro mě (alespoň teoreticky) nebyla ničím neznámým. Smažené doma nevařím už roky. (Tedy, vlastně jen na vánoce jsou kuřecí řízky. Klasické knedlíky také tak max. jednou do roka a děti to považují za svátek.) Moukou zahušťuji minimálně. Téměř nesolíme. Každý si dosolí sám. Děti vyrostly na vodě a ne na šťávičkách a slazených čajíčkách a do školky jsem na to musela sehnat lékařské potvrzení :-). V první třídě se nad tím shovívavě usmívali, dokud neviděli mé děti, jak si jdou sami natočit vodu z vodovodu místo nabízeného slazeného čaje.

    Za nejlepší a nejzdravější jsem však považovala syrovou zeleninu. Nejlépe v podobě salátu s paprikami a rajčaty zalitého olivovým olejem a posypaným balkánským sýrem a za nejvhodnější přílohu brambory. Omyl. Jsem doslova nadšena „Buddha miskami“ a myšlenkou kompletního talíře. Prostě od každého kousek. Po takovém jídle se cítím skvěle. (Než se podívám na tu horu nádobí v kuchyni. Ale já si zvyknu 🙂 ) Snažím se mít v každém jídle trochu bílkovin, obilovin, oříšků a když ne vařenou zeleninu, tak alespoň syrovou, nebo kysanou. Po takovém jídle nemám žízeň ani potřebu sehnat si něco jako zákusek. Nemám hlad, nebo pocit, že mi něco chybí. Skoro každý večer mi na plotně teď bublají tři hrnce, nebo pánvičky. Na lince klíčí semínka ředkviček a rukolová a pšenice čekají až na ně přijde řada. Je tam i hlávka zelí, ze které pravidelně odlupuji listy. Tam kde byly brambory, jsou batáty a červená řepa a z lednice na mě vypadává pórek. Vedle vajíček mám tofu a tempeh a ne a goudu, nivu a hermelín. Cuketu jsem schovala pod skříňku v kuchyni. Na chatě jsem oškubala libeček.

    Nevím zda jsem připravena a ochotna zcela se vzdát masa a vajec, protože jsem přesvědčena, že člověk je z biologického hlediska všežravec, ale uznávám, že spotřeba živočišných bílkovin je u nás doma zbytečně velká. (Maso asi bude od teď jen na přímé vyžádání :-)) Těším se, že obohatím náš rodinný jídelníček spoustou zdravých a kompletních jídel. A momentálně řeším, co zdravého dětem na svačinu do školy, aby se to dalo vzít do ruky jako houska, protože s krabičkou, nebo skleničkou by mě asi … No, pochvaly bych se nedočkala. Ale chápu, že při přesunu mezi učebnami si těžko mohou někde v klidu sníst svačinu… Děkuji za to, co děláte. U mě to není jen Jíme jinak, ale spíše myslíme a uvažujeme jinak. Děkuju

  31. Já jsem díky stravovacím problémům mého manžela objevila web JJ a je mi ctí být členem. Objevila jsem na něm velmi chutné recepty, za které by se nemusel stydět žádný šéfkuchař, donutilo mě to přemýšlet co koupím a jak to uvařím, jak nakombinuji. Moc děkuji za vaši práci a podporu. Mějte pevné nervy s našemi dotazy a prosím rozvíjejte se dál. Děkuji.

    • Hanko, děkujeme. Vždycky mě potěší, když někdo napíše, že mu chutná. My se toho jídla taky nemůžeme nabažit a vůbec nechápeme ty, kdo ochutnají a ohrnou ret jako že fuj:- Je nám ctí odpovídat na dotazy Klubáků 🙂 Bez nich by celý projekt nešlo ufinancovat, když jsou stránky bez reklamy a obsah na nich zdarma. A odpovídat takovým členům je samozřejmě jedna velká radost a zdroj energie do další práce. My z JJ vám děkujeme, že jste s námi!

  32. Zdravím všechny příznivce JJ.
    Jsem s vámi teprve chvíli a zdaleka nemám vše nastudované a vychytané, ale hodně mě to nutí o jídle přemýšlet, denně si vařit a stále se pokoušet do této stravy „dotlačit“ i rodinu 🙂 Trochu se daří u dcery.
    Mě se s touto stravou ztratil ekzém, o kterém jsem vůbec nevěděla, kde se najednou vzal a bojovala s ním více jak rok. Upravilo se mi zažívání, střevní potíže jsou fuč..a to prosím během chvilky – přijde mi to jako zázrak. A kila taky padají, za což jsem neskutečně vděčná.
    Cítím se úžasně lehce, zdravě, plná života. A to jen za cca ty 2 měsíce. Věřím, že brzy bude ještě lépe.

    • Katko, to jsou super zprávy! Vždycky žasnu, jak málo našemu tělu stačí, aby se nahodilo a začalo zase fungovat. Moc děkujeme, že jste se podělila o dobré zprávy. Na rodinu pomalu, nebývají tak uvědomělí jako ten, kdo už má tyhle výsledky a z toho odpovídající nadšení :-)) Ať si je neodradíte. Nabízejte, rozdělte se, ale nenuťte, ať se nešprajcnou 😉

      • Evi, já je nenutím, jen nabízím, někdy ochutnají,někdy ne. Něco pochválí, že to můžu vařit, něco řeknou, že to není špatný, ale stačilo 🙂
        Jen jedna dcera si už oblíbila některá jídla, třeba miso polévky miluje, dýnovou polévku, vše z čočky, květáku. Nejede ji pohanka ( na tu si musím popravdě zvykat i já) Tak jsem ráda, že aspon jedna vlaštovka z mé 5ti členné rodiny se našla 🙂

        • Tak to je skvělé, Kattynko, v to jsem doufala 🙂 To děláte super! Gratuluji. Na pohanku doporučuji nevařit ji samotnou a dávat jako přílohu, ale přidat ji hrstičku do polévky, hrsičku do rýže apod. A nechte to, až se víc ochladí, pak přijde spíš k chuti.

  33. Zatím jsem úplný začátečník. Podle doporučení Evy jsem začala polévkami ke snídani. Je to moc chutné a cítím se parádně. Včera byl už i první zdravý oběd. Chtěla bych, aby se JJ stalo mým životním stylem. Mimochodem v jednom z rozhovorů Eva mluvila o tom, jak se snažila jíst zdravě podle současných výživových doporučení, kterých je plný internet – s tím mám taky zkušenosti. 3x jsem byla u výživové poradkyně na kurzu, vždycky jsem něco zhubla, ale ke konci už jsem se těšila, až se zase pořádně najím, protože celý kurz jsem byla hladová. A kila šla opět nahoru. Nejsem v JJ primárně kvůli hmotnosti (bude to pro mne velmi milý vedlejší efekt :-)), ale hlavně kvůli zdravotním problémům a už se těším, až se mi uleví.

    • Vítejte mezi námi! Paráda, že snídáte polévky, to vás nastartuje a bude lépe a lépe. Pomaloučku, polehoučku do toho vplujte a užívejte si jídlo a život. Tělo se přizpůsobí 🙂 I pro mě bylo hubnutí milým překvapením. Vlastně celé to uzdravení bylo nečekané, protože jsem od roku 77 byla programovaná na to, že to nepůjde, je to genetické, je to dané,… Teď už nemusíme nic hledat, zkoušet nové diety apod., teď už stačí jen držet se principů Jíme Jinak a je to 🙂 Dejte vědět, jak se to vyvíjí.

      • Vlastně moje tělo mne k tomu samo vedlo. Poslední rok jsem se vyhýbala bramborám, protože mi po nich bylo těžko, po vejcích také, ať byly připraveny jakýmkoliv způsobem. O masu a uzeninách ani nemluvím. A pak jsem si přečetla rozhovor s vámi. To byla odpověď na mé problémy se zažíváním. Děkuji vám. Mimochodem tolik zeleniny, kolik jsem snědla za tento týden, jsem nesnědla snad za celý rok 🙂

        • Tak to je paráda, že jste ho vyslechla 😉 Joo, s tou zeleninou to znám, jako dítě jsem jí odmítala, tak teď to asi doháním. My sníme snad 20 kg zeleniny za týden ve čtyřech :-))

          • Během necelých 2 týdnů s JJ jsem přestala mít chutě na sladké, jím 3x denně a mezi jídly nemám hlad! To je prostě super! Byla jsem přesvědčená, že trpím psychogenním přejídáním a teď jsem zjistila, že jsem jenom jedla špatně. Často se mi po jídle stávalo, že jsem měla potřebu se něčím dojíst, protože jsem měla pocit, že mi něco chybí. Děkuji, děkuji, děkuji JJ 🙂

            • Gratulujeme! Moc děkujeme za krásné zprávy. Naprosto vám rozumím, to jídlo je prostě úžasné, co umí, že? Máme radost!

  34. Jídla jsou vynikající,jím jinak už dlouho.Cítím se moc dobře.Před létem jsem potřebovala něco shodit a po Vašem kurzu hubnutí do plavek,jsem zhubla 5 kilo.A ještě 6cm v pase.Je to vážně skvělé,jak to funguje.Děkuji

    • Jarmilo, moc děkujeme za dobré zprávy a gratulujeme! Není nad to se dobře najíst a přitom si zlepšit postavu a cítit se dobře 😉

  35. Výborné recepty, jím “ jinak” už od podzimu. Zhubla jsem šest kilo/ z 57 na 51/ a citim se skvěle!

  36. Zobrazit všech 86 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.