Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Koprová omáčka (bez cukru, mouky, mléka či smetany)

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Jedna z našich nejoblíbenějších omáček, kde po prvním uvaření jsme obě byly úplně vedle z toho, jak skvěle může chutnat koprová omáčka ze zeleniny! Už nikdy více klasiku z mouky a mléka, proti této nemá žádnou chuť!

Od první menstruace mi bylo už pár dní před začátkem špatně. První dva dny jsem trávila v posteli a na práškách. Bole...

Základní informace

Koprová omáčka připravená pouze ze zeleniny, dobrých dochucovadel a čerstvého kopru je lahodná a k nerozeznání od klasické. Akorát po té naší vám nebude těžko při trávení.

Ingredience
  • 1 větší petržel nebo pastiňák
  • 1 cibule
  • čerstvý kopr (lze nahradit mraženým či sušeným)
  • olej
  • sůl
  • zeleninový vývar nebo horká voda
  • na dochucení:  umeocet, jablečný ocet
  • rostlinná smetana nebo kokosového mléko podle chuti (cca 3–6 lžic)
  • cca 3 lžíce kukuřičného škrobu
Postup
Jak si v zimě dobít své životní baterie?
Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
Stáhnout 100% ZDARMA

Cibuli a petržel nakrájíme na větší kostky. Na rozpáleném oleji orestujeme cibulku, osolíme, po chvíli přidáme petržel a za občasného míchání osmahneme. Dáme pozor, aby se nepřipálila a podlijeme horkým vývarem nebo horkou vodou. Přiklopíme pokličkou a pár minut dusíme do měkka. V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob. Ponorným mixérem rozmixujeme obsah hrnce, přidáme sójovou smetanu nebo kokosové mléko a rozmíchaný škrob a necháme lehce povařit. Stáhneme z plotny a přidáme nasekaný čerstvý kopr, dochutíme umeoctem a jablečným octem.

Praktické

Pokud místo kokosového mléka použijeme sojovou smetanu, přidáme ji až na samý závěr, aby se nám nesrážela a nedělala hrudky.

Kombinujeme

Koprová omáčka bez masa se skvěle hodí ke knedlíkům a plátkům seitanu, tempehu nebo pečeným karbanátkům.

Obměna

Místo kopru můžeme požít jiné čerstvé bylinky, které máme rádi, nebo česnek a dostat česnekovou omáčku, křen na křenovou omáčku atd. Omáčku také můžeme připravit tak, že dáme do studeného kastrolu olej, na něj vrstvu cibule, na ní vrstvu nakrájené petržele, posolíme, přiklopíme, nemícháme a necháme dusit. Je to takový líný způsob vaření, resp. dušení, během kterého můžeme dělat něco jiného.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

74 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
17. 11. 2025

Výborné!
Omáčka jen pastinák, cca půl lžičky pohankové miso pasty, pár kapek zázvorové šťávy, kuzu, nakonec sušený kopr.
Podáváno s růžičkovou kapustou, kouskem tempehu a rýžovo-čirokovým knedlíčkem 😋👌

Výborná. Dala jsem všemožnou bílou zeleninu, co jsem našla doma (cibule, petržel, celer, ředkev, květák, čínské zelí). Je to super jídlo na zamaskování různých zbytků a košťálů 🙂. Moc jsme si pochutnali.

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Kulajda s tuřínem

Kulajda patří k naším favoritům. Polévka je plná zeleniny, není ničím zahuštěná, není v ní vejce, mléko, mouka ani cukr a přesto je naprosto fantastická! D...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Růžičková kapusta na sladkém curry

Jako dítě jsem růžičkovou kapustu nesnášela. Ovšem tahle verze je pro mě lahůdkou a chutná i dětem.

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.