Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Kulajda s tuřínem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Kulajda patří k naším favoritům. Polévka je plná zeleniny, není ničím zahuštěná, není v ní vejce, mléko, mouka ani cukr a přesto je naprosto fantastická! Děláme ji z toho, co právě roste nebo co dokážeme skladovat. Tentokrát tedy vede tuřín a pastinák. Pokud je nemáte, zkuste to podle návodu v receptu z jiných zelenin.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 hrnek sušených hub
  • 1 hrnek vody
  • 1 cibule
  • 1/2 litru vývaru/vody
  • 1 velký pastinák/3 petržele
  • 1 tuřín
  • 1 lžička celého kmínu
  • 2 listy bobkového listu
  • 3 kuličky jalovce
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 kuličky pepře
  • 4 snítky kopru
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička umeoceta

Na svůj věk jsem si připadala celkem zdravá, ale v posledních letech se to horšilo. Kdysi jsem měla potíže se slinivk...

Postup
  1. V jednom hrnci budeme vařit houby s tuřínem a kořením, ve druhém hrnci rozdusíme pastinák. Na závěr to spojíme, až pastinák rozmixujeme. Takže krok za krokem:
  2. Předem namočíme sušené houby v hrnku vody.
  3. V jednom hrnci dáme ohřát vývar/vodu. Než se ohřeje, očistíme zeleninu a nakrájíme ji – cibuli na malé kostičky, oloupaný pastinák a oloupaný tuřín na kostky.
  4. V druhém hrnci rozpálíme na dně olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme. Přidáme pastinák a společně restujeme několik minut. Zalijeme horkým vývarem/vodou a vaříme cca 10 minut na mírném plameni pod pokličkou. Pro kontrolu píchneme do pastináku vidličkou, zda je měkký.
  5. V prvním hrnci (od vývaru) dáme vařit houby i s namáčecí vodou spolu s tuřínem, kmínem, bobkovým listem a kuličkami koření. Pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 20 minut, aby se houby dobře uvařily.
  6. Nasekáme kopr na jemno.
  7. Když je pastinák měkký, hrnec odstavíme, rozmixujeme obsah do hladka. Můžeme přidat vodu z hub, aby se nám lépe mixovalo.
  8. Do vzniklé krémové polévky přidáme uvařené houby s tuřínem, nasekaný kopr a dobře promícháme.
  9. Podle chuti přidáme jablečný ocet, smetanu, případně trošku umeocta.
Praktické
  • Popis zní možná složitě, ale v praxi je to velmi jednoduché a docela rychlé jídlo, které se hodí například jako zdravý oběd. A hlavně ta chuť rozhodně stojí za ty dva použité hrnce.
  • Pokud chcete ušetřit jeden hrnec a nemáte rádi houby v kuse, klidně vše uvařte v jednom hrnci a rozmixujte společně – polévka bude chutnat po houbách, ale nebudete je muset kousat. Bude mít tmavší barvu než klasická smetanová kulajda.
  • Kuličky koření dávám do čajového sítka, nemusím je pak lovit. Místo sítka můžete zavázat do platýnka a zavázat nití.
  • Mixovat můžete ponorným mixérem, pastinák se mixuje velmi snadno a je pěkně krémový. Já ráda používám na krémové polévky stolní mixér, protože umí konzistenci, ve které nikdo nepozná, že se jedná o zeleninový základ.
  • Sušené houby je dobré předem namočit, ale dají se i uvařit bez namáčení, jen jim dejte chvilku čas, aby změkly během varu. Máte-li čerstvé houby, není třeba je namáčet, pouze je podusíte na trošce oleje, jinak postupujete stejně.
  • Kopr můžete použít i sušený, přidá se do hotové polévky na závěr.
  • Čím více hub, tím bude polévka tmavší; čím více rostlinné smetany, tím bude světlejší až bílá.
  • Když nemám čas, vařím i bez koření a je stejně výborná.
  • Polévka je přirozeně bezlepková a nesójová, pokud použijete mandlovou, rýžovou či jinou rostlinnou smetanu, kde základ není sója nebo oves. Smetanu můžete vynechat.
Obměna
  • Smetanu můžete vynechat nebo nahradit rostlinným mlékem.
  • Místo tuřínu můžeme dát kedlubnu.
  • Pastinák můžeme nahradit petrželí, kedlubnou, cuketou, zelím či jinou světlou zeleninou.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším dětem ubereme koření, sůl, olej a houby. Můžeme se s nimi snadno najíst tak, že jim nabídneme rozmixovanou petržel uvařenou bez tuku a soli, přidáme vařený tuřín dýni. Odebereme porci pro ně a pro sebe dochutíme podle potřeby. Houby dáme jen dětem, které už umí kousat.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

101 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
30. 12. 2023

Mnam ♥️

Výborná 🙂👌

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tuříňačka – bramboračka z tuřínu

Tuřín má blahodárné účinky na močové cesty, dýchací cesty, pleť i potíže s dnou, protože krom všech vitamínů, vlákniny a vitamínů, které obsahuje, zbavuje ...

Posilující polévka s hokkaido adzuki a kořenem lopuchu

Lopuchový kořen je zdrojem slizů, tříslovin, inulinu, silicí, hořčin, minerálních látek a solí. Podporuje látkovou výměnu, má čistící a močopudné účinky, p...

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...
25
30

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...
9
18

Houbová polévka

Máte čerstvé nebo sušené houby a nevíte co s nimi? Zkuste tuto naši oblíbenou houbovou polévku. Když ji ještě posypete chlebovými krutony, bude se oblizova...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.