Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Ruský boršč Jinak (bez masa)

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
děti od 2 let

Boršč mi nikdy nechutnal. Tři verze masa v jedné polévce to nebylo nic pro mě. A červenou řepu jsem taky nemusela. Ale tahle naše bezmasá verze boršče, to je něco docela jiného. Že se jedná o boršč, jsem zjistila díky kuchařovi, kterého jsem učila vařit podle Jíme Jinak. Udělala jsem mu tuhle svoji fazolovou polévku a on konstatoval, že to je skvělý boršč.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek uvařených červených fazolí (nejlépe fazole červená ledvina)
  • 1 cibule
  • 1 červená řepa
  • 1 malá mrkev
  • 1 malá petržel
  • 1 šálek dýně
  • 1 šálek bílého zelí
  • špetka soli
  • olej
  • koření: 1 bobkový list, 3 kuličky nové koření (můžete přidat také hřebíček a celý pepř či jiné podle vašich zvyklostí)
  • 1 litr horkého vývaru z fazolí (případně zeleninový vývar nebo voda)
  • 2 stroužky česneku
  • na dochucení: umeocet a sojová omáčka

V minulosti jsem se zdravou stravou koketovala, ale neuměla jsem si sestavit jídelníč...

Recept na boršč bez masa

  1. Začneme tím, že uvaříme fazole a nevylijeme z nich vodu. Dá naší polévce ten správný “borščový” šmak. Pokud není voda a máme jen fazole z předchozího vaření nevadí, ohřejeme zeleninový vývar. Když ani ten není, začneme vařit vodu.
  2. Dále pokrájíme zeleninu. Cibuli a zelí na proužky, mrkev a petržel na drobné kostičky, dýni na větší, bude nám nahrazovat chuť brambor. Červenou řepu nastrouháme na hrubo.
  3. Na lžíci oleje orestujeme cibuli se solí a po chvíli restování přidáme ostatní připravenou zeleninu. Restujeme několik minut, aby se lehce opekla a zavoněla, pak přidáme vodu z fazolí/vývar a uvařené fazole. Přidáme koření a přiklopíme. Teď máme čas jít dělat něco jiného, dokud se zelenina neuvaří do měkka.
  4. Bude to trvat cca 20 minut. Nám doma chutná už takto uvařená nedochucená. Začátečníkům bude ještě více chutnat, když přidají trošičku sojové omáčky a umeocta.

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Jak obměnit bezmasý boršč

  • Experimentovat můžete se zeleninou všeho druhu. Já ráda dávám na obměnu celer kořenový i řapíkatý, cuketu, taro brambor. Prostě podle toho, co máme doma.
  • Luxusní punc a podobu s borščem podávaným v lepších restauracích docílíte přidáním kopečku kysaného rostlinného jogurtu na polévku a navrch ještě sekaný čerstvý kopr.
  • Skvělá je i varianta, kdy místo umecota nakonec do polévky přidáte kysané zelí. Tuhle verzi zbožňujeme.
  • A když nejsou zrovna uvařené fazole, můžeme dát do polévky uzený tempeh, seitan nebo uzené tofu. Tyto polotovary ještě více evokují chuť masa, na kterou jsme u klasického boršče zvyklí.

Děti a boršč bez masa

  • Polévka je vhodná pro děti od 2 let.
  • Pro menší děti by bylo potřeba ubrat sůl, olej, koření a dochucovadla, takže je snazší vařit jim jejich verzi polévky, klidně ze stejných surovin.
  • Pro děti do roka využijeme jen zeleninu, pro děti starší použijeme z tohoto předpisu jen zeleninu a fazole a špetičku soli.
  • Pro děti od 1,5 roku přidáme trochu oleje a orestujeme zeleninu. Dvouletým dětem dáme tuto polévku, ale pak teprve přidáme sojovou omáčku a umeocet.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

26 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborný👍no nestíhala jsem, tak jsem chtěla udělat kroupový knedlík🤣dopadlo to tak ,že jsem kroupy zamíchala do boršče,zatím se mi těžko odhadují porce, takže povinně celá rodina která je v dosahu jí přebytky, všem jídla velice chutnají a když jsou doma, tak se shání co že dobrého jsem udělala. Děkuji jste skvělí

Výborná polévka na zahřátí v tomto podzimním období. Okyselena lžící kimchi (kvašené zelí s mrkví). Děkuji.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Polévka s taro bramborou a kapustou

Taro brambor je vždycky příjemnou změnou v naší kuchyni. V polévce připomíná brambory, ale lahodnější. Jestli také nějaké máte, zkuste tuhle rychlou a snad...

Zelňačka s tofu

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.

Zapečené “šunkové” těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky! Tenhle recept boduje už řadu let a pořád patří mezi naše oblíbené.

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...
55
105

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...