Bramborová kaše z jahel a rýže a restovaná zelenina s paprikou » Jíme Jinak

Bramborová kaše z jahel a rýže a restovaná zelenina s paprikou

Autor , Rubrika Hlavní jídla, Kaše, Recepty, Snídaně, večeře, 01.03.2016

Štítky:, , , , , , , , ,

inspirace bramborova kase a restovana zelenina

Takovéhle kaše jsme si dávali první tři roky jiného vaření na snídani. Od té doby, co snídáme jen polévky, dáme si takovou kaši s chutí občas na večeři. Tahle kombinace se obzvlášť vyvedla a kaše z jahel a rýže byla k nerozeznání od bramborové kaše, jakou znám z dětství. A pozor - zase to byla rychlovka!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 hrnku bílé rýže
  • 1 hrnek jahel
  • 3 hrnky vody
  • špetka soli
  • 1 cibule na velké kusy
  • 1 mrkev na dlouhé nudličky
  • 1 hrnek zelí na jemné nudličky
  • 1 hrnek dýně na velké dlouhé nudličky
  • koření: sladká paprika, pepř
  • olej
  • 1 lžička sojové omáčky
  • pražené slunečnicové semínko na ozdobení
  • kvašená zelenina na oblohu
  • salát: rukola, polníček, ledový salát a umeocet

Postup

  1. Propláchneme rýži a jáhly ve studené vodě a dáme vařit do trojnásobku studené vody se špetkou soli. Vaříme na mírném plameni do vstřebání vody.
  2. Cibuli, mrkev a zelí pokrájíme očistíme a pokrájíme na velké dlouhé kusy, jen zelí na jemno.
  3. Ve woku rozpálíme olej, vhodíme cibuli a ihned osolíme.
  4. Za stálého míchání přihodíme dýni, mrkev a zelí, špetku pepře a sladkou papriku.
  5. Orestujeme, podlijeme malou trošku vody (dvě lžíce), přidáme trochu sojové omáčky, promícháme a za občasného míchání orestujeme do křupava.
  6. Mezitím opláchneme a pokrájíme polníček, rukolu a ledový salát. Pomačkáme s trochou umeocta a máme salát připravený.
  7. Hotové obilí rozmixujeme na hladkou kaši a podáváme s restovanou zeleninou z woku, salátem a kvašenou zeleninou.
  8. Ozdobíme praženým slunečnicovým semínkem a čerstvou petrželovou natí.

Praktické

Začněte vařením obilí, všechno ostatní si připravíte v mezičase. Takto připravené jídlo máte do 30 minut na stole.

Kombinujeme

Pokud přidáme luštěninu, dostaneme kompletní talíř.

Obměna

Zeleninu můžeme jakkoli obměnit podle aktuálních zásob.

Děti

Pokrm je vhodný pro děti již od 1 roku, jen ubereme olej, sůl, koření a sojovou omáčku. Ideálně jim ze stejných surovin uvaříme v malém hrnečku vedle, případně uvaříme jídlo společně a dospělému dochutíme.

 

  • materiály

    Online kurz: Jak na zdravé dezerty

    Pojďte si společně pochutnat - zdravě!

    • Naučíme vás 10 nejoblíbenějších dezertů
    • Vše bez nadbytečných cukrů a živočišných produktů
    • Přehledně a prakticky formou videolekcí
    Překvapíte i náročné mlsaly. Podívejte se sami.

    Prohlédnout
  • 2 komentáře. Jak to vidíte Vy? Napište.

    Nevím, kde nastala chyba, ale pro nás byla jáhlovo-rýžová kaše chuťově nepoživatelná. Chuť bramborové kaše to podle nás nevidělo ani z rychlíku. Když jsem do ní pak přidala třtinový cukr, vznikla jakási variace na krupičnou kaši, to už bylo docela dobré. Ale na slano teda ne.

    zajímavé

    Jíme Jinak