Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Fazolová polévka s párkem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna zima

Krémové polévky milujeme. A velké fazole taky. Párek tam byl kvůli návštěvě, ale sklidil nečekanou radost i u nás doma. Byl veganský a můžete ho klidně vynechat.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky vařených velkých fazolí
  • 2 vegan párky (nemusí být)
  • 1 cibule
  • 1 petržel
  • kus zelí
  • 1/2 litru vývaru/horké vody
  • voda z fazolí
  • 1 lžička  kmínu
  • 2 listy bobkového listu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rostlinné smetany (nemusí být)
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1 lžička umeoceta
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • jarní cibulka

Po dětech jsem začala přibývat na váze. Vyzkoušela jsem snad všechny diety, sportovala jsem, ale hubnout se nedařilo....

Postup
  1. Dáme ohřát vývar, a očistíme zeleninu. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, petržel na větší a zelí na kousky.
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme petržel a zelí, společně restujeme několik minut.
  4. Zalijeme horkým vývarem/vodou a vaříme cca 20 minut na mírném plameni pod pokličkou. Vývaru dáme jen tolik, aby nepřesahoval zeleninu v hrnci.
  5. Když je petržel měkká (píchneme vidličkou), přidáme česnek, hrnec odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérem do hladka. Podle přidáme přidáme vodu z fazolí nebo vývar, aby polévka byla hladká a hustá tak akorát.
  6. Podle chuti přidáme jablečný ocet, smetanu, případně trošku umeocta.
  7. Do vzniklé krémové polévky přidáme uvařené fazole, veganský párek nakrájený na kolečka a necháme chvíli prohřát.
Praktické
  • Černé čárky v naší polévce jsou rozpadlá řasa hijiky, se kterou jsem vařila fazole a které jsem přidala do polévky ve formě vývaru z fazolí. Pokud chcete polévku čistě bílou, řasy vyberte a použijte jen samotné fazole a vývar. Hijiky se ale rozpadají, proto pokud nechcete řasy v polévce, použijte při vaření raději řasu kombu.
  • Vývaru nebo vody dejte raději méně na dušení zeleniny a přidejte pak podle potřeby při mixování, aby nebyla polévka příliš řídká.
  • Vodu z vaření fazolí nevylíváme, použijeme ji do polévky místo vývaru.
  • Párek kupte podle složení, některé obsahují nesmysly. Za mě je ideální tofu párek.
  • Pokud chcete ušetřit jeden hrnec, klidně zalijte zeleninu studeným vývarem, v tomto případě to nevadí, protože obsah stejně mixujeme. Použití horkého vývaru je praktické kvůli zkrácení doby varu, energeticky je výhodnější, ale o chuť tady nepřijdeme, protože stejně obsah rozmixujeme.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový, pokud vynecháte párek nebo vyberete bezlepkovou variantu (nebo si vyrobíte domácí podle našich receptů) a zvolíte rostlinnou smetanu bez sóji a bezlepkovou (mandlová, rýžová apod.). Smetana se dá vynechat, je tam hlavně pro dodání krásné barvy a jemné smetanové chuti.
Obměna
  • V receptu jsou použity velké bílé fazole (sloní ucho), ale můžete použít i jakékoliv jiné fazole či luštěniny.
  • Místo petržele můžeme dát pastinák, kedlubnu nebo samotné zelí.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud už běžně jedí luštěniny. Menším dětem ubereme koření, sůl, olej a fazole jim rozmixujeme do polévky.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

69 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak to byla velmi vydatná polévka 😁 Byla výborná. Jen jsem ji dost osolila ( tedy na můj vkus ), ale manžel mlaskal a moje mamka taky 😁 A jelikož polévka byla dost sytá, jako druhý chod jsem zvolila špagety s “rajskou” omáčkou z červené řepy. Sice tam bylo uzené tofu taky, ale už jen pomálu navrchu na chuť. Výborná, děkujeme 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...
25
30

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Kapustová zelňačka s tuřínem a batátem

Zelňačky se nám nikdy nepřejí. Děláme je na různé způsoby. Tohle je příjemná verze do chladných dnů, protože jsme do ní přidali česnek.
56
106

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...