Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Jemná cizrnová paštika

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Rychlá, levná, krásně barevná a chuťově výborná pomazánka.

Ingredience
pro 1 misku
  • 1 hrnek vařené cizrny
  • 5 lžic vody (může být z vaření cizrny)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 hrnku dýně hokkaido
  • 1 lžička tahini
  • špetka kurkumy
  • olej
  • umeocet
  • sojová omáčka
  • sůl

Po 9 měsících s Jíme Jinak jsem nadšen tím, že to není jen jídlo, ale moc fajn životní styl. Čistí se tělo, následně ...

Jak vyrobit jemnou cizrnovou pomazánku

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky.
  2. Na oleji orestujeme cibuli se solí.
  3. Přidáme dýni a kurkumu a restujeme pár minut.
  4. Podlijeme vodou (nebo vodu z cizrny) a dusíme do změknutí dýně.
  5. Přidáme vařenou cizrnu, trochu sojové omáčky, česnek a prohřejeme.
  6. Vypneme, přidáme trochu ume octa, tahini a rozmixujeme do hladka.
  7. Podle potřeby ještě můžeme dochutit umeoctem nebo sojovou omáčkou.

Obměna

  • Pokud chcete pomazánku ostřejší, přidejte špetku pepře nebo chilli.
  • Máte-li čerstvé bylinky jako tymián, bazalku nebo oregáno, neváhejte je použít.
  • Místo umeocta můžete dát citronovou šťávu či jablečný ocet.
  • Sojovou omáčku můžete nahradit solí podle potřeby.
  • Tahini (sezamovou pastu) můžeme vynechat nebo nahradit slunečnicovými semínky, ořechovým máslem apod.

Kombinujeme

  • Cizrnovou paštiku můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
  • Pokud k paštice přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.
  • Skvělá je i pomazánka namazaná na nakrájenou okurku nebo jako dip k zelenině.

Praktické

  • Uvařte si cizrnu dopředu ve větším množství a udělejte si z ní víc druhů jídel.

Děti

  • Cizrnová paštika je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny.
  • Od 2 let můžeme podávat pomazánku podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
13. 11. 2023

“Paštiku” já rád 🙂

Jaroslav Hlávka
29. 7. 2023

Cizrnu mám hodně rád a tohle je pecka 🙏❤️

Ukázat další komentáře