Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Nadýchané řepové karbanátky

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Tuhle jsem v Kutné Hoře ochutnala výborný karbanátek z řepy. Byl tak nadýchaný…kuchař ve vegetarianské čajovně prozradil, že je tam vajíčko. I jala jsem se vymýšlet bezvaječnou verzi a povedlo se znamenitě. Dnes k obědu jsme si dali moji verzi. Tuze jsme si pochutnali. Podle nás skvěle nahradí klasiku z mletého masa. Co nahradí, předčí!

Ingredience
na klasický plech
  • 5 ks červené řepy (cca 1/2 kg)
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 4 lžíce chia semínek
  • 4 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek kukuřičné/pohankové mouky
  • 1 stonek čerstvého rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • olej na smažení
Je to věčné ženské téma – bolestivá menstruace, premenstruační syndrom….
Je to zkrátka náš ú...

Recept na karbanátky z červené řepy

  1. Do mísy dáme chia semínka a hrnek vody a necháme bobtnat. V případě potřeby promícháme.
  2. Oloupeme a nastrouháme syrovou červenou řepu na hrubo na struhadle, přidáme do mísy.
  3. Nasekáme lístečky rozmarýnu na drobno a přidáme do směsi v míse.
  4. Propláchneme slunečnicová semínka na sítu a přidáme do směsi.
  5. Přidáme prolisovaný česnek a sojovou omáčku.
  6. Přidáme mouku a promícháme směs na těsto, které jde tvarovat.
  7. Rozpálíme v menší pánvi olej asi 2 cm na výšku.
  8. Lžící vybíráme z těsta nočky, které mokrýma rukama tvarujeme do malých karbanátků a rovnou vkládáme do rozpáleného oleje.
  9. Smažíme krátce z obou stran a pokládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí přebytečného tuku.

Praktické

  • Pokud máte šikovný mixér, který dovede zeleninu nasekat a neudělá z ní přímo kaši, určitě ho neváhejte použít, ušetříte čas strouháním.
  • Karbanátky můžete dělat také v troubě pouze potřené olejem.

Kombinujeme

  • Karbanátky nám na talíři zastoupí bezvadně “masovou složku”. Dobře chutnají s obilnými kašemi i sypkými přílohami. My si dáváme navíc ještě omáčku, protože máme rádi šťavnatá jídla. Abychom získali kompletní talíř, je potřeba přidat luštěninu – buď do polévky nebo na talíř s karbanátky.

Obměna

  • Do karbanátků přidejte jakékoli koření, které máte rádi a které jste zvyklí případně dávat do masa, pokud chcete nahradit běžné karbanátky těmito.

Děti

  • Smažené karbanátky s česnekem a sojovou omáčkou zařazujeme až kolem druhého roku věku. Protože je ale děti budou chtít také, můžeme část hmoty odebrat a udělat je méně slané a bez česneku ze stejného základu. Pokud máme dítě se slabým zažíváním, nebudeme mu karbanátky smažit ale napaříme je.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

85 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
4. 3. 2024

Oblíbené “krvavé” burgery s jáhlovo-batátovou kaší 🙂

Mňamina obrovská i děti si pochutnaly…

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Slavnostní slaní šnečci z listového těsta

Tito šnečci jednozančně zabodují na každé oslavě nebo jen tak jako slané občerstvení pro děti či dospělé. Listové těsto je variabilní, můžete je udělat jak...

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!