Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Quinoový nákyp se zeleninou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec
sezóna zima

Černé barva posiluje ledviny a jedním ze způsobů, jak dostat černou barvu na talíř je černá quinoa. V nákypu je s ní i rýže a spousta zeleniny. V chladných dnech velmi příjemné jídlo.

Ingredience
malý plech
  • 1 cibule
  • kousek červené řepy (cca 50 g)
  • kus celeru (cca 50 g)
  • 1 mrkev
  • kus zelí (cca 100 g)
  • 1 hrnek uvařené černé quinoi (200 g)
  • 1 hrnek uvařené rýže (200 g)
  • 2 dcl studené vody
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžička tymiánu
  • 3 stroužky česneku
  • sójová omáčka (cca 4 lžíce)
  • olej
  • umeocet (cca 2 lžíce)
  • sůl
Je to věčné ženské téma – bolestivá menstruace, premenstruační syndrom….
Je to zkrátka náš ú...

Jak připravit nákyp s quinoou, rýží a zeleninou

  1. Zapneme troubu, aby byla vyhřátá.
  2. Cibuli nakrájíme na kostičky, řepu a mrkev nakrájíme na velmi jemno nebo nastrouháme, zelí na nudličky.
  3. Cibuli orestujeme na woku nebo ve větším hrnci na oleji s trochou soli.
  4. Přidáme zbylou zeleninu a koření a restujeme, až zelenina trochu změkne, cca 10 minut. Podle potřeby trochu podlijeme vodou, aby se nám nespálila.
  5. K hotové zelenině přidáme uvařenou rýži, quinou, sójovou omáčku, umeocet prolisujeme česnek a dobře promícháme. Ochutnejte, zda je směs pro vás dostatečně slaná, případně přidejte, protože pečením se slanost trošku vytratí.
  6. Ve studené vodě rozmícháme kukuřičný škrob a přimícháme do směsi.
  7. Směs přendáme na plech nebo pekáček a uhladíme, aby byl povrch stejně vysoký.
  8. Pečeme v předehřáté troubě 30 – 40 minut na 180°C, dokud nákyp nezačne zlátnout a odlepovat se od krajů. Můžeme na závěr použít i horkovzduch nebo gril na pár minut pro vytvoření křupavé vrstvy. Stačí pár minut, nesmí se spálit.

Praktické

  • Použila jsem kulatozrnou rýži natural, ale můžete použít i jakoukoli jinou. Tato je velmi vhodná na zimu.
  • Plech je velikosti 40×28 cm, používám nepřilnavý, takže nevymazávám a nevysypávám. Krásně se oddělí viz foto.
  • Nákyp se lépe krájí když trochu vystydne. Pokud chcete hezké dílky s jasnými okraji, nekrájejte horké.
  • Vychladlý nákyp se skvěle hodí na cesty ke svačině.
  • Pokud nejste zrovna fanoušek červené řepy, zvolte raději dýni nebo jinou zeleninu.
  • Pokud spěcháte, můžete zapéct na kratší dobu a vyšší teplotu. Směs už je podušená a rýže vařená, takže není nutná dlouhá tepelná úprava. Doba pečení závisí také od výšky zvoleného pekáčku.
  • Škrobovou zálivku můžete vynechat, je tam jako pojistka, že se vám směs spojí a bude se dobře krájet. Můžete také použít ovesné vločky nebo pohankovou mouku.
  • Zeleninu můžete rozmixovat v mixéru s noži, pokud se vám s ní nechce krájet.
  • Pro čistě bezlepkovou verzi používejte sójovou omáčku tamari.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.

Obměna

  • Do nákypu můžete přidat luštěniny, tofu nebo tempeh, aby byl sytější a působil jako s masem či uzeninou. My jsme si dali k nákypu omáčku z černých fazolí a batátu viz foto.
  • Místo černé quinoi můžete použít červenou nebo bílou. Můžete nákyp udělat celý jen z quinoi a nemíchat ji s rýží. Já takto spotřebovávám zbytky, proto je v nákypu obojí.
  • Do nákypu lze dát jakoukoliv zeleninu (květák, pórek, zelí…).
  • Pro zpestření můžete přidat i slunečnicová semínka.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti cca od 1,5 roku, ale pokud běžně jedí pečivo, můžete jim dát nákyp bez obav také, ale šetřete se solí a sójovou omáčkou. Menším dětem nezapékáme a podáváme rovnou z pánvičky.

        PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

        Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

        Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

        76 lidí už poděkovalo za článek.

        Komentáře

        Michaela
        11. 2. 2024

        Dobrý den. Bod 5 není dokonceny, ale pochopila jsem zřejmě to že sůl v troubě vyorcha? A dále- v jaké fázi se tam dává umeocet? Nikde není. Díky :)

        Dana Meca Franková
        9. 2. 2024

        Já jdu teprve na to. Děkuji za námět. Mám tolik zdravých potravin, ale nemám silu se do nich pustit. obrý večer a díky za pobídky. Dana 🙂

        Ukázat další komentáře

        Vyzkoušejte také

        Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

        Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

        Houbové rizoto s tymiánem

        Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

        Pikantní fazole adzuki hokkaido s uzenou paprikou

        Červené fazole adzuki hokkaido jsou velmi bohaté na minerály a energeticky velmi posilují ledviny. Patří mezi nejlépe stravitelné fazole a rostou jen na lá...
        11
        3

        Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

        Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

        Osvěžující kuskus

        V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

        Podzimní kaše s pečenou zeleninou

        Lahodná rýžová kaše s vynikající pečenou zeleninou, která vás potěší a v chladných dnech i příjemně zahřeje. Ideální také jako zdravá snídaně.