Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Špenát z kedlubnových listů

Uvařeno

Nevíte co s listy ze zeleniny jako jsou kedlubny, ředkvičky a ředkve? Je škoda je vyhazovat. Zkuste z nich vytvořit tento lahodný špenát!

Ingredience
pro 1 porci
  • velká hrst listů z kedlubny
  • 1 bílá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • případně na dochucení pár kapek shoyu

Beáta se narodila s vrozenými vadami kyčlí, zad a malým vzrůstem. K permanentním bolestem a chození o berlích se se p...

Postup
  1. Na oleji osmahneme na proužky nakrájenou cibulku dozlatova.
  2. Posolíme ji větší špetkou soli a přidáme nakrájené listy z kedlubny.
  3. Chvilku restujeme a pak přilijeme vodu a necháme dusit 10 minut.
  4. Přidáme prolisovaný česnek a dusíme ještě minutku.
  5. Poté přemístíme do mixéru a rozmixujeme dohladka.
  6. Případně ještě dochutíme (sůl, česnek, shoyu).
  7. Podáváme třeba s rýží, noky nebo jinou obilovinou a jako luštěninu můžeme zvolit tempeh, tofu nebo třeba velké bílé fazole.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv jiné listy od zeleniny (např. ředkvičky, brokolice atp.), které byste jinak vyhodili.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
19. 5. 2023

Přidala jsem i repove listy oh VELKÁ MNAMKA ♥️

Krákora
14. 5. 2018

Opět by mě nenapadlo použít listy např. vodnice, špenát je skvělý a z vodnice ta výrazná barva – jarní :-) . Na konci dušení jsem přidala trošku domácí ovesné smetany, krásně se zahustilo a po rozmixování byl hustý špenát, netvořila se hladinka vody, což mé děti nesnášejí, tak jako tip pro ty, kdo mají podobně náročné strávníky.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Špenát z řepových listů

Listy z červené řepy jsou krásné a plné vitamínů. Jaká škoda je nepoužít v kuchyni! Pokud se vám sejde pořádný svazek, udělejte si skvělý špenát, který můž...

Bílá houbová omáčka

Sezóna hub už začala a já jsem si vzpomněla na bílou houbovou omáčku, kterou jsem znala z dětství. Přemýšlela jsem, jak ji uvařit zdravě a chutně. Musím ří...

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.

Celerová polévka s koprem

Tahle smetanová polévka s čerstvým koprem je rychle hotová a u nás doma patří k oblíbeným, které se nikdy nepřejí. Když ji uděláte hustější, můžete ji podá...