Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Kvašená

Jak udělat domácí kvašenou zeleninu se solí (pickles ze zelí a mrkve)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Kvašená zelenina (pickles) má tisíciletou tradici a je to ideální způsob jak uchování zeleniny po celý rok a hlavně přes zimu, kdy čerstvá zelenina není k dispozici.

Ingredience
sklenice 1 l
  • 1/2 kila bílého zelí
  • 1 větší mrkev
  • 1% soli = 6 g
  • kvasící nádoba, nebo minimálně litrová sklenice

Synovi Evánkovi jsem dávala na doporučení dětské lékařky Nutrilon. Dostal ho již třetí den v porodnici, takže jsem ži...

Jak vyrobit pickles

  1. Očištěné zelí nakrájejte na jemné proužky, mrkev nastrouhejte nahrubo.
  2. Přidejte sůl a vše smíchejte ve velké míse. Je potřeba sůl pořádně promnout se zeleninou, až začne pouštět šťávu.
  3. Pak zeleninu přendejte do nádoby a pořádně jí upěchujte.
  4. Kvasící nádoba obsahuje malé víčko, které zeleninu zatíží a keramickou pokličku i s tyčkou a gumičkou, která drží víčko natlačené na zelenině a k ní pak nejde vzduch.
  5. Pokud zeleninu dáváte do sklenice, je potřeba jí něčím zatížit, třeba jinou menší sklenicí s vodou nebo pískem.
  6. Nádobu umístěte na místo se stabilní pokojovou teplotou, ne k topení, nebo na sluníčko. Zelenina pustí šťávu a začne být trochu cítit, to je v pořádku, je to znamení, že probíhá mléčné kvašení.  Nechte 3 – 5 dní kvasit a pak jí dejte do lednice, tím se kvasný proces zastaví. Je důležité, aby zelenina byla ponořená ve šťávě. Takto uskladněná vydrží v lednici i několik měsíců.

Obměna pickles

Přečtěte si článek Jak na pickles – praktické rady, aby se zaručeně povedlo

  • Nebojte se zkombinovat jakékoli druhy zeleniny, které se hodí na kvašení. Zelí bílé i červené, cibule, červená řepa, mrkev, různé druhy ředkví….
  • Můžete přidat i trochu kmínu, nebo trochu čerstvě nastrouhaného zázvoru.
  • Kvašené zeleniny si můžete najednou připravit i mnohem větší množství, pokud máte vhodnou nádobu, nebo pracovat ve dvou najednou. Vždy, když je jedna zkvašená a přendáte jí do ledničky, dejte kvasit druhou. Tento postup vám zaručí, že budete mít stále k dispozici kvalitní pickes.

Další recepty na kvašenou zeleninu:
– Nakládané ředkvičky (pickles)
– Pickles z řepy a daikonu
– Pickles daikon-mrkev-cibule
– Pickles z červené řepy
– Pickles z mrkve
– Květák naložený v ume octu
– Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem
Kvašené okurky “rychlokvašky”
Nakládaná cuketa

 

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

47 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
26. 2. 2024

A zase dvě dávky 🙂

Jaroslav Hlávka
13. 11. 2023

Nová zásoba, po pár měsících mě to zase došlo 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pickles daikon-mrkev-cibule

Výborná kvašená zelenina nabitá vitamíny a živinami pro naše tělo a náš střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do sklenice, zatížit a za 5 dnů je hot...

Kvašená červená řepa s křenem

Křen posilňuje organismus, odhleňuje, udržuje správnou mikroflóru ve střevech a pomáhá při infekcích ledvin i močových cest. V kombinaci s řepou a zelím v ...
7
8

Kvašená zelenina se zázvorem proti chřipce

Nevlídné podzimní a zimní chladné období s sebou přináší riziko prochladnutí a nemocí. Přírodní prevencí i lékem může být třeba tato kvašená zelenina nabit...
7
2

13 zajímavostí o kvašené zelenině

Že je pickles vitamínová bomba už ví asi každý. Ale věděli jste, že ho jako tajný recept na krásu používala Kleopatra? Nebo že zachránilo námořníky před ku...
42
4

Jak připravit domácí pickles (se solí, bez soli a s umeoctem)

Kvašená zelenina je tradiční způsob konzervace zeleniny našimi předky. Přináší nám spoustu zdravotních benefitů a taky zajímavou chuť. Naučte se, jak vytvo...
76
1

Pickles aneb fermentovaná zelenina – co je to?

Kvašená zelenina je jednoduchý, rychlý a chutný způsob konzervace. Má mnoho živin, enzymů, vitamínů, minerálů a dokáže v našem těle skoro zázraky.