Domů > Zdravé recepty > Nápoje

Lotos v kuchyni – léčí kašel a posiluje plíce

Uvařeno
bez mléka
sezóna podzim
děti od 1 roku

Lotos je léčivý a chutný. Používáme jej na vaření i na léčbu zahlenění, kašle, dutin, rýmy a při nachlazení. Je to skvělá prevence i velmi účinná medicína. Víte, jak vypadá, které části jsou jedlé, kde se koupí a jak ho připravit?

Před časem jsem tu řešila chornický zánět močových cest. Trval 17 let! Antibiotika jsem brala i 3x do měsíce. Bolest ...

Co je to lotos

Oddenky i semena lotosu jsou v Asii běžnou potravinou. Jedlý a léčivý je úplně celý lotos – oddenek, listy, semena i květy.

Lotos (najdete i pod názvy lotus nebo padma) je vodní rostlina podobná našim leknínům. Na vodě se vznáší její křehký květ, ale pod vodou v bahnitých dnech mělkých vod je ukrytý oddenek, silný kořen, který nás zajímá pro jeho silné léčivé účinky. Pochází z Indie a Číny a tamtéž se nachází i lotosové plantáže. V tradiční čínské medicíně má totiž lotos široké použití. My si představíme jen ta nejčastější a v domácích podmínkách využitelná.

Lotos jako lék

Jeho největší předností je umění rozpouštět a umožnit vyloučení hlenu a polypů z oblasti dutin a dýchacích orgánů. V tradiční čínské medicíně se používá na celou řadu nemocí dýchacího ústrojí, protože posiluje plíce a průdušky. Má ale blahodárný vliv na všechny sliznice. V Asii se používal i k přípravě obkladů, které se přikládaly na zlomeniny a nemocné kosti.

Užívat jej mohou i těhotné, kojící a malé děti, lotos nemá vedlejší účinky. Leda byste snad na něj měli alergii, což je velmi nepravděpodobné.

Využití lotosu:
– prevence v chladných měsících a v obdobích viróz
– okamžitá úleva při kašli (suchém i vlhkém)
– účinná pomoc při dlouhotrvajících kašlích
– na doléčení po angíně, zánětu dutin apod.
– jako čaj a kloktadlo při bolestech v krku
– při léčbě nachlazení, rýmy, zánětů dutin a dýchacích cest
– při zahlenění
– jako úlevný prostředek při astmatu, tuberkulóze a zápalu plic


Kde sehnat lotos

Lotos můžete kupit v podobě čerstvého kořene, sušených špalíčků, sušených koleček nebo prášku. Sušený seženete celkem běžně ve zdravé výživě, v zelených lékárnách, některých čajovných nebo v e-shopech se zdravou výživou. Čerstvý se dostane zatím jen v některých zdravých výživách (často pouze na objednání), dále bývá k dostání v čínských a vietnamských obchůdcích, v Praze například v tržnici Sapa.

Děti a lotos
Lotosový čaj je geniální odhleňovač pro kojené děti. Zhruba do půl roku věku jej pije kojící maminka, od půl roku dáváme trošku pít i dítěti a zároveň ho dál pije maminka. Od roka už pije dítě čaj samo.

Jak uvařit lotosový čaj

Čaj pijeme teplý dvakrát denně mimo jídlo. Malým dětem, kdyby ho nechtěly pít, můžeme malinko přisladit medem, sladem, ovocným koncentrátem nebo rýžovým sirupem. Ale nepřeháníme to, pokud potřebujeme léčit.

Ze sušeného kolečka:
Kolečko sušeného lotosu dáme vařit se zrnkem soli do hrnku vody na 10 minut. Kolečko můžeme předem namočit, zvýšíme tak využití lotosu a můžeme zkrátit dobu varu na 5 minut. Můžeme připravit i druhý odvar, prodloužíme však dobu varu.

Vyvařený lotos nevyhazujeme! K přípravě čaje ho použijeme dvakrát, a poté jej můžeme sníst nebo přikrájet do polévky.

Ze sušeného špalíčku:
Opláchneme teplou vodou, namočíme. Po změknutí nakrájíme na kolečka a dáme vařit na 5 minut. Do čaje přidáme kapku shoyu. Na druhý odvar pak vaříme 10-15 minut.

Ze sušeného prášku:
Lžičku prášku zalijeme hrnkem vody a necháme 2-3 minuty vylouhovat. Cedit se většinou nedá, protože prášek je jemný, takže vypijeme celé i se sedlinou.

Z čerstvého kořene:
Ukrojíme kolečko a vaříme 5 minut v hrnku vody stejně jako sušený lotos, na závěr přidáme kapku shoyu.
Nebo můžeme připravit něco jako pudink (to přímo milují moje děti, protože je to sladké), kdy malý kousek kořene (cca 5 cm) čerstvého lotosu nastrouháme na jemném struhadle. Prsty z něj vymačkáme veškerou šťávu. Přidáme stejné množství vody a přihříváme až k bodu varu, ale nevaříme. Na závěr přidáme 2 kapky shoyu omáčky.

TIP na cesty: Pokud nemáme možnost lotos povařit, můžeme ho z nouze jen zalít horkou vodou a nechat vyluhovat.

Kořenek lotosu v kuchyni

Na škrob bohaté oddenky se používají jako kořenová zelenina nebo příloha. Vyrábí se z nich i mouka. Oddenek vypadá jako malé srostlé vuřtíky a když ho rozkrojíme, připomíná jeho řez plicní sklípky. Přidáváme jej nakrájený na menší kousky do polévek nebo do dušené, smažené a jinak upravené zeleniny. Hodí se i na fritování.Na vaření můžete použít jak čerstvý kořen, tak jeho sušenou verzi. Sušené špalíčky však musíte předem opláchnout teplou vodou a namočit,aby změkly a daly se krájet. Vodu z namáčení můžete použít při přípravě jídel.

Semínka lotosu v kuchyni

Na vaření se dají použít také semena lotosu, která u nás můžete koupit sušená. Chuť semen připomíná oříšky. V Asii se semena konzumují syrová, vařená i pražená. Nejvhodnější použití sušených semínek je přidat je při vaření do obilí, čímž u obilí docílíme sladko–hořké chuti. Můžete vyzkoušet např. naši oblíbenou kombinaci lotosových semen s celozrnnou rýží. 

Sušený prášek z lotosu najdete v celé řadě asijských koření, bylinných směsí nebo do pickles. U nás běžně koupíte ve zdravé výživě například tekka koření s lotosem.

Praktická rada jak skladovat čerstvý kořen

Kořen lotosu nám dlouho vydrží, když jej budeme skladovat v lednici a ještě déle, když ho ponoříme do sklenice s vodou a tu budeme pravidelně měnit. Ani zčernání kořene není na závadu. Nesmí se nám zkazit voda. Samozřejmě, čím čerstvější kořen, tím účinnější. Další možností, kterou já osobně nevyužívám, je dát lotos do mrazáku naporcovaný na kolečka. Když mám lotosu hodně, tak ho nakrájím a nasuším v sušičce na ovoce.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

69 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Prosím zajímalo by mne, zda se voda z namočeného kořene lotosu použije na čaj, nebo se vaří kořen v nové čisté vodě, Dekuji

Michaela
2. 12. 2022

Evi to hned vyzkouším. loni a předloni jsem měla doma dva laryngitidaky, takže pokud nám to pomůže budu jen ráda 🙏
Máte prosím zkušenost s jedením čerstvého kořene, případně pití šťávy? Děkuji 💐

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fialkový čaj

Failky právě kvetou. Přineste si domu hrst květů a můžete si z nich připravit nálev účinný na odkašlávání a na léčbu zánětu plic. Vypadá krásně, voní a chu...

Léčivý čaj z podbělu

Nálev z podbělu uvolňuje hleny a usnadňuje odkašlávání. Mírní také astmatické potíže a dokonce pomáhá nemocným s cukrovkou, protože zinek obsažený v květec...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...
83
43

Křehký dort s “tvarohem” a lesním ovocem (bezlepkový)

Lesní plody přímo vybízí k tomu, abychom z nich něco připravili. Vždycky jsem měla ráda různé tvarohové a jogurtové verze dortíků s ovocem, tak jsem hledal...